Palkkasalaisuuden raottaminen parantaisi oman palkan arviointia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Varo tai voit saada aina liian vähän palkkaa

Jos et tunne oman palkkasi perusteita, yrityksesi palkkapolitiikkaa ja alan ansioita, voit hinnoitella osaamisesi täysin pieleen. Etenkin kaksi ryhmää on vaarassa ajautua liian pienine palkkatoiveineen helposti pysyvään palkkakuoppaan.

15.3.2013 6:01 | Päivitetty 14.3.2013 16:45

Harvalla työpaikalla tai edes ystävä- ja perhepiirissä palkoista puhutaan avoimesti.

Ammattiliitto Pron teollisuussektorin johtajan Markku Palokankaan mukaan Suomessa on poikkeuksellisen tiukka palkkasalaisuus. Hänen mielestään siitä olisi syytä luopua.

– On aika iso mahdollisuus, että työntekijä hinnoittelee osaamisensa pieleen, Palokangas perustelee.

Moni palkansaaja tietää vain omat ansionsa. Suuremmilla työpaikoilla esimerkiksi luottamusmiehet saattavat kerätä tietoja palkoista ja julkaista selvityksiä, joista paljastuu ehkä palkkahaarukka ja keskiarvo.

Alansa ansioista voi saada käsityksen tutkimalla tilastokeskuksen ja ammattiliittojen tilastoja ja kyselyitä tai palkkavertailusivustoja. Luvut laahaavat jonkin verran jäljessä, ja ne ovat yleensä keskiarvoja tai paljastavat palkkahaitarin alimmat ja ylimmät tulot.

Nuoret ja naiset ovatuseimmin alipalkattujaMoni ei tiedä edes, mistä oma palkka koostuu. Viime vuoden lopulla julkistettuun Aalto-yliopiston Palkkatietämys Suomessa -tutkimukseen vastanneista 5 200 palkansaajasta vain kolmasosa tiesi suorituksen ja palkkansa yhteyden. Puolet ei tiennyt, miten voisi saada palkankorotuksen.

Tiedon puuttuessa jotkut tekevät panokseensa nähden töitä aivan liian halvalla.

– Ennen ensimmäisen työpaikan hakemista kannattaa yrittää selvittää, mikä palkkataso suunnilleen voisi olla, Palkansaajien tutkimusjohtaja Reija Lilja sanoo.

Vaikka työpaikka on nuorelle tärkeä, hänen ei Liljan mielestä pidä suostua mitättömään palkkaan. Vaatimattomuudesta voi seurata, että saa koko uransa pientä palkkaa.

Myös työtä vaihtaessa kannattaa Liljan mukaan olla tarkkana, että palkka vastaa vähintään alan keskitasoa.

– Jos sinulla on enemmän annettavaa, pyydä enemmän.

Naisten ongelma on, että he pyytävät ja saavat alempaa palkkaa kuin miehet. Jo työuran alussa miesten palkkatoiveet ovat suuremmat ja ero pysyy uran jatkuessa. Liljan mukaan naisten ja miesten palkkaerot eivät ole kutistuneet, kun vertaillaan yhtä paljon koulutettuja ja samanikäisiä.

Harva työnantaja nostaapalkkaa pyytämättäPalkan nostaminen on luontevaa työpaikan vaihdon yhteydessä. Jos pysyy saman työnantajan palveluksessa, kannattaa olla valveilla.

– Omaa palkkakehitystä voi verrata ansiotasoindeksin muutoksiin. Asia on syytä ottaa puheeksi, jos palkka kohoaa jatkuvasti yleistä kehitystä heikommin, Palkansaajien Lilja sanoo.

Uhka kilpailijalle menosta voi tuoda palkankorotuksen, mutta harva työnantaja tulee oma-aloitteisesti sanomaan, että sinulla on liian pieni palkka.

– Oma arvonsa pitää tuntea. Jollei arvosta itseään, työpanos otetaan mieluusti halvalla, Lilja sanoo.

Hänestä töissä pätee sama kuin muussakin elämässä: kukin on vastuussa itsestään.

– Omalla aktiivisuudella voi ainakin pyrkiä vaikuttamaan asemaansa.

Vaikka alipalkatun on syytä vaatia lisää palkkaa, pelisilmääkin on oltava. Jos yrityksessä ei ole maksuvaraa, palkankorotuksen vaatimista voi lykätä suhdanteen paranemiseen. Työnantaja voi muuten hermostua alati palkastaan jankuttavaan.

Innostunut voi ollaison palkkansa arvoinenPalkka on monen asian summa. Sen perusteina on työn vaativuus, oma pätevyys ja koulutus sekä työstä suoriutuminen. Palokangas huomauttaa, että vaativuus määrittelee palkkaryhmän. Peruspalkan päälle tulevat ikään ja työsuhteen kestoon perustuvat lisät ja palkkiot henkilökohtaisesta suoriutumisesta.

Jokaisen on pääteltävä, mihin kohtaan oma osaaminen sijoittuu.

 – Jos osaamisellasi on kysyntää, olet ajan hermolla ja hyvä työssäsi, olet keskimääräistä paremmassa neuvotteluasemassa, Palkansaajien Reija Lilja sanoo.

Jos olet rivityöntekijä, jolla ei ole erityistä osaamista, tilanteesi on selvästi heikompi. Keskivertotyypin tai alisuoriutujan ei kannata kadehtia samalla tittelillä työtä tekevän innostuneen menestyjän ansioita.

– Esimerkiksi asiantuntija ei välttämättä voi tietää, mikä kollegan kapasiteetti ja tuottavuus on, palkkatietämysprojektia johtanut tutkija Elina Moisio sanoo.

Motivoitunut työntekijä on työnantajalle kultakimpale. Työ Terveys Turvallisuus -lehden mukaan työn imua kokeva työntekijä voi tuottaa jopa satakertaisen tuloksen leipääntyneeseen työkaveriinsa verrattuna.

Palkkaa on saatava lisääjos työn vaativuus kasvaa

"Oikea palkka" on Moision mielestä suhteellinen asia. Se liittyy paitsi työntekijän kykyihin myös yrityksen palkkapolitiikkaan ja palkitsemisperusteisiin.

Yleensä suhdanne ja yrityksen taloustilanne vaikuttavat palkkaukseen. Palkat vaihtelevat myös alueittain. Paikkakunnan ainoa työnantaja voi polkea palkkoja, kun taas kilpailu tietyn alan osaajista saa yritykset maksamaan huipputuloja.

Työpaikoilla säästetään, tehostetaan ja muokataan organisaatioita jatkuvasti. Palkansaajan vastuu voi kasvaa, kun tehtäviä jaetaan yt-neuvottelujen jälkeen uudelleen.

– Jos työn vaativuus ja vastuu lisääntyvät, on saatava lisää palkkaa. Muuten kyse on periaatteessa palkan alennuksesta, Reija Lilja painottaa.

Palkka kannustaa, josperusteet ovat tiedossaPalkkoja vertailevan pitäisi pystyä ottamaan huomioon myös muut edut, kuten henkilöstörahastot, eläkesopimukset tai tuote-edut. Aina palkkapolitiikka ei ole tarkkaan harkittu, vaan se saattaa olla olla myös vuosien mittaan rakentunut kudelma.

Tutkija Elina Moisio huomauttaa, että palkkauksessa olennaista on oikeudenmukaisuuden tunne, sillä tyytyväisyys on subjektiivinen kokemus.

Innostava yhteisö, joustavat työajat ja arvostava suhtautuminen voivat olla tärkeitä syitä pysyä työpaikassa tai hakea siihen.

Myös yleinen arvostus tai hyvät etenemismahdollisuudet voivat tehdä yrityksestä houkuttelevan, vaikka se ei maksaisi huippupalkkoja. Ammattiliitto Pron Markku Palokankaan mukaan esimerkiksi Koneessa on aina ollut tunnetusti suhteellisen matalat palkat.

Palkansaajien Reija Liljan mielestä avoimuus olisi kaikkien etu.

– Jos palkan on tarkoitus kannustaa, ihmisen tulisi tietää palkkauksensa perusteet: miksi saa tiettyä palkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?