Ravintola-hipstereiden suttukuvat suututtavat

Julkaistu: , Päivitetty:

Kynttilöiden lisäksi yhä useampaa ravintolasalia valaisee nykyään kännykkäkameran salama, kun ruokailijat räpsivät annoksistaan otoksia sosiaaliseen mediaan ja verkon arviointipalveluihin. Maailmalla muutama ravintola on kieltänyt kuvaamisen kokonaan. Suomessa kieltoja ei vielä ole, mutta ravintoloitsijan mielestä kuvien laatu "syö miestä".


Brittilehti Guardianin mukaan osa ravintoloista on kieltänyt kännykkäkuvien napsimisen ravintolasaleissa.

Matkailu- ja ravintola-alan mukaan vastaavia kieltoja ei vielä ole otettu käyttöön Suomessa, mutta ravintoloitsijaa otoksissa nyppii laatu. Alivalottunut puikulaperuna näyttää harmaalta, eikä annoskuva muutenkaan aina vastaa totuutta.

– Se on vähän sama asia, kuin että veneentekijä olisi suunnitellut huippuveneen, mutta kuvaajan ottamassa kuvassa kaikki olisi vähän miten sattuu. Kyllä se syö miestä, Michelin-palkitun Olo-ravintolan ravintoloitsija Pekka Terävä kertoo.

Olossa kuvauskieltoa ei kuitenkaan ole otettu käyttöön. Terävä kuitenkin toivoo, että ihmiset tulisivat ravintoloihin jatkossakin "syömään, seurustelemaan ja nauttimaan".

Muun muassa Gaijinin, Farangin ja Boulevard Socialin ravintoloitsija Tomi Björck kertoo, että myöskään hänen ravintoloissa kameran käyttöä ei ole juuri rajoitettu. Kuvia saa ottaa, kunhan kuviin ei päädy muita asiakkaita.

– Toivomme, että ihmiset eivät käyttäisi salamaa. Yritämme suojella lähinnä muita asiakkaita, Björck sanoo.

Björck kuitenkin kertoo työskennelleensä ulkomaisissa fine dining -paikoissa, joiden ravintolasalissa oli täysi kuvauskielto. Kuvauskiellon tarkoitus oli suojella ravintoloiden omia annoksia kilpailijoiden katseilta.

– Osaan ruokalajeista kohdistui maailmanlaajuista kiinnostusta. Siksi myös ravintoloitsijat halusivat suojella omia keksintöjään, Björck sanoo.

Some asettaa
vaatimuksia


Viime vuosina ravintolat ovat saaneet tottua siihen, että kuvat ja mielipiteet ravintoloiden annoksista leviävät netissä nopeasti.

– Matkailu- ja ravintola-ala on tottunut elämään näiden tripadvisoreiden kanssa. Asiakkaat viestivät keskenään, ja palaute myös asettaa ravintoloille uusia vaatimuksia. Hyvin vähän meille tulee tällaisista kommenteista huonoja kokemuksia. Vain harva on liikkeellä vahingoittamistarkoituksella niin, että haluaisi vain levittää totuudenvastaista tietoa, Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Sosiaalisen median eli tuttavallisemmin somen lisäksi ravintolat saavat asiakkailtaan palautetta myös esimerkiksi Yelpin ja Tripadvisorin tapaisten verkkopalveluiden kautta. Hyvienkin ravintoloiden sivuilla on viestejä katkerilta asiakkailta.

– Kaikkihan ei pidä kaikesta. Ehkä se on pikemminkin uskottavaa, että kaikki asiakkaat eivät ole pitäneet ruuasta, Lappi sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

    2. 2

      Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

    3. 3

      Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

    4. 4

      Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

    5. 5

      Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

    6. 6

      Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

    7. 7

      Esperi Care pestasi saattohoidon huipun kehittämään työnsä laatua

    8. 8

      SuPerin johtaja hoivakotien laiminlyönneistä: ”Pelkään, että vasta jäävuoren huippua on penkaistu”

    9. 9

      Hoivajättejä vaadittiin panemaan asiat kuntoon – nyt ne kertovat, mitä on tehty

    10. 10

      Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

    2. 2

      Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

    3. 3

      Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

    4. 4

      Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

    5. 5

      Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

    6. 6

      Microsoftin tulos ylitti selvästi odotukset

    7. 7

      Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

    8. 8

      EU kiistelee omasta ehdokkaasta: ”Vakaa ja pätevä ja mahdollistaa IMF:n pysymisen eurooppalaisissa käsissä”

    9. 9

      G7-maat: Teknojäteille veroja, Facebookin librasta ”vakava huoli”

    10. 10

      Tiedon tulos laskussa – liikevaihto ennallaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

    2. 2

      36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

    3. 3

      Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

    4. 4

      Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

    5. 5

      Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

    6. 6

      ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

    7. 7

      Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

    8. 8

      Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

    9. 9

      Tiskitabletit puoliksi ja hernekeiton herneet uusiokäyttöön – Miksi säästävää nuukailua pidetään nolona?

    10. 10

      Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

    11. Näytä lisää