Yllättävän harva espanjalaisnuori on mielestään työtön

Työttömyysaste ei kuvaa nuorten syrjäytymistä, koska monet työttömiksi tilastoihin kirjautuvat ovat oikeasti esimerkiksi opiskelijoita tai kotiäitejä. Espanjassa nuorten työttömyysaste on yli 50 prosenttia, mutta itsensä kokee työttömäksi vain 12 prosenttia.

11.3.2013 21:05 | Päivitetty 11.3.2013 21:03

Työttömyysluvut eivät kuvaa nuorten todellisuutta täsmällisesti. Virallisten lukujen mukaan esimerkiksi espanjalaisten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli viime vuonna yli 50 prosenttia, kertoo Tilastokeskus Hyvinvointikatsauksessa..

Monissa maissa iso osa työttömistä nuorista on oikeasti esimerkiksi opiskelijoita. Tätä epäsuhtaa yritetään korjata niin sanotulla NEET-asteella, joka kuvaa sitä osuutta nuorista, joka ei ole töissä, opiskelemassa tai jollakin kurssilla.

Vuonna 2011 tällaisia nuoria oli esimerkiksi Espanjassa ja Kreikassa alle 20 prosenttia. Jos nuorilta itseltä kysytään, ovatko he mielestään työttömiä, osuus putoaa jo 12 prosenttiin.

NEET-osuudessa ovat mukana nekin, jotka esimerkiksi hoitavat lasta kotona tai ovat työkyvyttömiä.

Bulgariassa nuorten työttömyysaste on pienempi kuin Espanjassa ja Kreikassa, mutta nuorista suurempi osa on silti sekä ilman työtä että koulutusta. Liettuassa, Slovakiassa ja Puolassa taas työttömyysaste on korkea, mutta työ- ja opiskeluelämän ulkopuolella ei ole kuin hieman suurempi osuus nuorista kuin Suomessa.

Suomessa NEET-nuoria oli 58 000 vuonna 2011 eli yhdeksän prosenttia 15–24-vuotiaista. Omasta mielestään työttömiä oli vain viisi prosenttia ikäluokasta.

Suomessa NEET-aste on laskenut talouskriisin jälkeen nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?