Lesti tekee kengälle tyylin ja luonteen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin lesti luo kengälle luonteen

Ennen kuin minkään sortin jalkineita ryhdytään luomaan, tarvitaan mitat sekä lesti. Varsinkin työtätekevän ihmisen jalkineissa, joissa pitäisi viihtyä pitkään, lestin oikea muoto ja tyyli ratkaisevat paljon.

Jotkut jalkinesuunnittelijat, kuten suomalainen Saint Vacant-malliston luoja Janne Lax käyttävät itsekehittämiään lestejä.

3.3.2013 7:13 | Päivitetty 1.3.2013 17:05

John Lobb Ltd:n historiikissa “The Last Shall Be First” vanha sanaleikki kertoo totuuden. Ennen kuin minkään sortin jalkineita ryhdytään luomaan, tarvitaan mitat sekä lesti, (engl. last).

Yksilölliset lestit olivat yleisiä vielä 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien aikana, nykyisin hyvin harva pääsee nauttimaan täydellisestä istuvuudesta ja mukavuudesta. Omat mitat on miltei unohdettu, mutta lesti se tarvitaan myös tennareiden valmistuksessa.

Perinteisesti valkopyökistä, vaahterasta tai pyökistä valmistettu lesti – pikemminkin puinen veistos kuin vain muotti – on kolmiulotteinen kopio ihmisjaloista. Nykyisin valtaosa tehtaiden käyttämistä lesteistä on muovia, mutta prototyypit ovat yhä puuta helppojen muutosten tekemiseksi.

Jokainen yleislesti onkompromissi

Yhdenkään ihmisen jalat eivät ole täysin samaa kokoa, mutta tämä anatomian oikku sivuutetaan helposti käyttämällä sopivan väljiä lestejä.

Eri lestejä suunniteltaessa kolme tekijää nousevat tärkeimmiksi: jalkineisiin halutun muotokielen saavuttaminen, mahdollisimman monen asiakkaan mahdollisimman sopiva istuvuus ja vielä sopivan tuen tavoittaminen. Näin ollen jokainen valmislesti on kompromissi.

Jalkineen materiaaleilla, väreillä sekä yksityiskohdilla on vaikutusta lopputulemaan, mutta suurin muuttuja on aina lesti.

Esimerkiksi New Yorkissa toimivan Leffotin mittatilauspareja katselemalla huomaa selvästi, miten paljon sama malli muuttuu kun lestiä vaihdetaan.

Erot kengänvalmistuksessa näkyvät lesteissä: italialaiset suosivat teräväkärkisiä ja suippoja malleja, amerikkalaiset pulleita ja mukavia pareja, englantilaiset pyöreäkärkisiä ja maltillisia jalkineita.Klassiset kuuluisatlestimallit - vai mittatilausta?

Kun lestin muotoilu on mittasuhteiltaan verraton, valmis jalkine on monin verroin näyttävämpi. Harvan jalka on erityisen esteettinen näky, joten taidokkaat valmistajat pyrkivät saamaan lesteillä jalasta kauniimman ja siromman. Jotkin lestit ovat myös nousseet legendaariseen asemaan harrastajien parissa.

Esimerkiksi Edward Greenin 202 on malliesimerkki englantilaisesta pyöreäkärkisestä poposta, Gaziano & Girlingin GG73 taas vetoaa neliskanttisen kärjen ystävään.

Oli maku ja koko mikä tahansa, jokaiselta valmistajalta löytyy monta lestiä eri muotoilulla. Jos jalat sattuvat olemaan vaikean muotoiset, ainoa helpotus löytyy oman lestiparin teettämisestä.

Suureksi onneksi tätä vanhaa taitoa ei ole unohdettu: esimerkiksi Englannista löytyy monta lestivalmistajaa, jotka takaavat parhaan mahdollisen mukavuuden myös ongelmajaloille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?