Uusi ennätys: 8,5 miljoonaa nuuskapurkkia Suomeen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ikävä ennätys: 8,5 miljoonaa nuuskapurkkia Suomeen

Julkaistu: 12.2.2013 20:34, Päivitetty 12.2.2013 20:28

Suomalaiset toivat viime vuonna enemmän nuuskaa kuin savukkeita tuliaisina ulkomaan reissuiltaan. Syöpäjärjestöt varoittavat, että nuuskan käyttöön liittyy monenlaisia terveysriskejä.

Nuuskan tuonti Suomeen pomppasi viime vuonna yli 15 prosenttia. Nuuskapurkkeja tuli maahan yli miljoona kappaletta enemmän kuin vuonna 2011. Yhdellä nuuskantuojalla oli mukanaan keskimäärin 24 purkkia.

Nuuskan suosio on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2009, jolloin seuranta aloitettiin. Sosiaali ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan nuuskatuotteita saisi tuoda maahan vain henkilökohtaiseen käyttöön, eikä esimerkiksi lahjaksi. Syöpäjärjestöt varoittavat, että nuuskan käyttö lisää erityisesti nuorilla suuontelon, nielun ja nenän syöpää. Ruotsalaisten tutkimusten mukaan nuuskan korkea nikotiinipitoisuus synnyttää riippuvuuden nopeasti ja nuuskasta vierottautuminen on jopa vaikeampaa kuin tupakkalakko.

200 miljoonaa savukettatuotiin muille

Savukkeiden tuominen Suomen ulkopuolelta on ollut laskussa vuodesta 2006. TNS Gallupin tekemän haastattelututkimuksen mukaan viime vuonna Suomeen tuotiin 9,5 prosenttia vähemmän savukkeita kuin edellisvuonna. Silti niitä tuotiin 602 miljoonaa kappaletta.

Valvira kertoi tiistaina, että tutkimuksesta selvisi myös, että yli 200 mijoonaa savuketta tuotiin Suomeen muuhun kuin omaan käyttöön. Matkustajista kolmannes ilmoitti tuovansa savukkeet kokonaan muiden henkilöiden käyttöön ja joka kymmenes toi savukkeita sekä itselleen että muille.

Eniten savukkeita ostettiin laivan myymälästä, mutta niitä hankittiin paljon myös Virosta ja Venäjältä.

Tuoreimmat osastosta