Ehdottomasti paheellisinta, mitä mies voi päälleen pukea, on täyssamettinen tupakkatakki (smoking jacket). Tämä erityisesti sen vuoksi, koska sametti houkuttaa koskettamaan ja voimakkaat värit vain vahvistavat signaalia.
Tämä jäänne kauniimmilta aikakausilta elää 2000-luvulla hyvin harvojen yllä ja kovin rajatuissa ympäristöissä. Suomessa takki on jäänyt täysin yleisestä käytöstä, Britanniassa ja Amerikassa sitä näkee satunnaisesti. Tästä huolimatta sen tunteminen on eduksi, sillä jokainen takin nähnyt taatusti muistaa näyn kauemman aikaa.
1600-luvulla uuden mantereen, Amerikan, hyödykkeet aloittivat vyörynsä Eurooppaan. Mausteet, tupakat, kahvit ja silkit olivat vihdoin yhä useamman saatavana ja vielä kovin eksoottisia. Tänä aikana tuli myös muotiin muotokuvien maalauttaminen, erityisesti silloin kun herrasmiehen yllä oli koristeellinen, silkkinen robe de chambre, silkkiaamutakki.
1850-luvulla käyty Krimin sota teki turkkilaisesta tupakasta muoti-ilmiön Englannissa ja tupakointi lisääntyi nopeasti. Tapakulttuuri oli edvardiaanis-viktoriaanisessa Britanniassa hyvin omintakeista, ja erityisesti tilaisuuksien mukainen pukeutuminen oli normi.
Tupakkahetkiin tarvittiinoma suojavaatteensa
Tupakkatakin synty oli vain ajan kysymys. Kun pitkiä aamutakkeja lyhennettiin ja niiden materiaalia muutettiin, tupakkatakki oli valmis.
Mikäli joutilasta aikaa päivällisen jälkeen löytyi, herrasmiehet usein vetäytyivät syrjempään piipulliselle, savukkeelle tai sikarille – kukin mielimuotoaan suosien. Tällöin ylle puettiin riittävän edustava, erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltu tupakkatakki.
Useimmiten paksusta sametista valmistettu takki oli tarkoitettu imemään itseensä polttelun muodostaman savun, ja suojaamaan muuta vaatetusta tuhkalta.
Takin kanssa yleinen asuste oli smoking cap, joka suojasi hiuksia tupakan voimaisilta tuoksuilta. Takin ja päähineen ansiosta miehet eivät tuoneet epäsuotavia tuoksuja leidien luo, sillä heitä haluttiin suojella tältä miehiseltä paheelta kaikin tavoin.
Viihdyttäjien ja dandyjensuosikki
Takki säilyi suosittuna erityispukineena aina 1950-luvun kynnykselle asti, tästä kertovat myös loputtomat säilyneet lehtileikkeet.
Vuonna 1902 julkaistu Washington Postin numero ilmaisi takin olevan “synonyymi mukavuudelle”. Pennsylvanialainen aviisi puolestaan totesi 1908, että “olisi perin lievää sanoa uuden tupakkatakin tuovan kenelle tahansa syytä riemuun.”
Viimeisiä legendaarisia takin suosijoita ovat olleet Cary Grant, Frank Sinatra, Dean Martin ja Fred Astaire (joka legendan mukaan myös haudattiin tupakkatakissaan).
Pikkutakin mitta,koristeita täynnä
Klassinen tupakkatakki on tavanomaisen pikkutakin pituinen, valmistettu sametista, shaalikauluksinen, kaksirivinen, rintataskullinen ja sen hihansuut sekä napit on koristeltu monimutkaisin brokadein (frog closures).
Tavanomaisia värejä ovat musta, tummansininen, tummanvihreä ja viininpunainen, mutta etiketti tuskin panee pahakseen myös mielikuvituksellisempia värejä, joita räätälin avustuksella voi tavoitella.
Tupakkatakin kanssa käytetään poikkeuksetta smokkihousuja, smokkipaitaa ja solmuketta. Taskuliinaa ei sovi unohtaa ja jalkineiksi ovat soveliaat joko ooppera-avokkaat taikka samettiset kirjaillut tohvelit.
Tänä päivänä, kuten aiempina aikakausina, tupakkatakki on myös sopiva asu muodollista kotitapahtumaa, kuten smokki-iltamia, isännöivälle. Esimerkkiä ja inspiraatiota löytää Hercule Poirot -filmatisoinneista.
Myös piristystä yksinäiseen iltaansa hakeva herrasmies löytää tupakkatakista mainion piristeen, jota voi käyttää vaikkei nicotianaa nauttisikaan.
Moderneja tupakkatakin tarjoajia ovat miltei poikkeuksetta brittiläiset yhtiöt, jotka valmistavat tätä hyvin eroottista takkioptiota melko kalliiseen hintaan.
Turnbull & Asser, Pakeman Catto and Carter sekä Oliver Brown ovat yksiä lähteitä. Takin hankkiva saa omakseen puhdasta mielihyvää ympärilleen tuovan ja dekadenttia eleganssia hohkaavan luomuksen, jonka käyttökohteet ovat rajalliset.
Tästä huolimatta omistaja mitä todennäköisimmin pyrkii keksimään uusia kohteita – vain takin tuoman mielihyvän vuoksi.
Ville Raivio
Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.