Puolustusvoimat käynnisti sotilasjohtajien unitutkimuksen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ruotuväki: Armeija voi opettaa pomoja nukkumaan

Puolustusvoimat on käynnistänyt unitutkimuksen, missä selvitetään sotilasjohtajien väsymistä leiriolosuhteissa. Tutkijat arvelevat, että tuloksista voi olla apua yritysjohtajienkin lepo-ongelmiin.

7.2.2013 17:12 | Päivitetty 7.2.2013 17:10

Puolustusvoimat haluaa saada selville, miten väsyneet johtajat saavat levättyä stressaavassa tilanteessa.

Maanpuolustuskorkeakoulun ja Lapin yliopiston unitutkijat mittaavatkin nyt sotaharjoituksissa erilaisten ihmisten lepäämistapoja sekä unikäyttäytymistä.

Yhteisen hankkeen ensimmäisiä kenttätutkimuksia tehtiin vuodenvaihteessa Kainuun Vuosangassa kadettien taisteluharjoituksessa, kertoo Ruotuväki-lehti.

Pitkäkestoisessa paineenalaisessa tilanteessa ihmisten suhtautuminen lepoon vaihtelee suuresti. Toiset vetävät sikeitä aina kun pystyvät, toiset taas valvovat velvollisuudentunteesta.

Yliopisto aikoo soveltaa tutkimustuloksia myös siviilimaailman johtajakoulutukseen. Tutkija toivovat, että sotilaista tehdyistä lepohavainnoista olisi apua univaikeuksista kärsiville yrityspomoille.

– Isojen yritysten johtajat toimivat samantyyppisesti ääriolosuhteissa kuin kadetit. Heillä on paljon valvomista, matkustelua ja muuta rasitusta, perustelee lehden haastattelema Lapin yliopiston varadekaani ja johtamisen professori Susan Meriläinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?