Tästä valinnasta lähtee bisnespäiväkin pieleen

Miestenkin pukeutumisessa tärkein päivän onnistumiseen vaikuttava valinta löytyy asujen alta. Alusvaatebisneksessä luksusmerkki ei tarkoita aina laatua, saati mukavuutta, kirjoittaa tyyliasiantuntijamme Ville Raivio.

| Päivitetty

Jokainen mies taatusti tietää, miten huonot alushousut voivat pilata päivän. Kiristys, puristus, hankaus ja hengittämättömyys ovat ominaisuuksia, joita kallisarvoisen nivustonsa likelle ei missään nimessä halua tuoda.

Koska alusvaatteita – toivottavasti – käytetään joka päivä riippumatta siitä, mitä muuta yllä on, väitän niiden olevan tärkein yksittäinen valinta, jolla päivänsä voi aloittaa.

Alushousuissa leikkaus ei ole avainasemassa, sillä löysä istuvuus on mukavuustekijä joka ei valtaosalle näy.

Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi nousevat siis käytön miellyttävyys ja hengittävyys. Materiaaleja markkinoilta löytyy loputtomiin, mutta puuvilla sekä merinovilla ovat osoittautuneet vuosien kuluessa hyödyllisimmiksi arkikäytössä, tekokuitujen jäädessä urheilukäyttöön.

Erilaisia puuvillalaatuja sekä puuvilla-keinokuitu -sekoituksia on tarjolla sadoittain.

Pelkästään merkintä luonnonmateriaalista ei kuitenkaan kesää tee, sillä puuvillaa on tarjolla yhtä moninaisena laatuna kuin villaakin. Materiaalilätkän lukeminen tuovat selvän edun: pimapuuvilla, merseroitu puuvilla, Sea Island -puuvilla ja egyptiläinen puuvilla ovat kaikki erinomaisia valintoja.

Monenlaisesta alushousumallista olen lukenut ja monenmallista kokeillut, mutta yksi on noussut ylitse muiden: bokserit, joissa on pieni määrä elastaania vahvaa joustoa tuomassa. Tämän mallin olen kokenut tuovan parhaan yhdistelmän joustoa, tukea, hengittävyyttä sekä mukavuutta.

Yksi Suomessa harvemmin tarjolla oleva malli taas on kauluspaitakankaasta leikatut bokserit, jotka materiaalinsa ansiosta kestävät kovaakin käyttöä kauan. Moinen materiaali ei juuri kutistu, ei nukkaannu ja säilyttää kirkkaatkin värinsä kauan.

Kalsareissa luksusmerkki ei aina takaa laatua

Valitettavasti Suomeen maahantuodaan valtaosin suurten, nimekkäiden merkkien alushousuja. Hyvin harva vaatevalmistaja on omistautunut erityisesti korkealuokkaisten alusvaatteiden valmistamiseen.

Calvin Klein, Armani, Boss ja Tommy Hilfiger kaiketi nousevat ensiksi mieleen, kun laadukasta alushousua lähtee hakemaan. Mutta kaikki yritykset ratsastavat mielikuvilla ja markkinointihypetyksen aallolla.Kaikki myös teettävät alusvaatteensa alihankintana halvan työvoiman maissa ja tämä määrittää lopputulosta.

Hintalappuun päätyy vahva määrä markkinointi- ja merkkilisää, materiaalien sekä viimeistelyn jäädessä hinnoittelun takia syrjään.

Hyvin tasokkaiden alusvaatteiden valmistajat ovat erikoistuneita tekijöitä, sadan vuoden tietotaidolla.

Keski-Euroopan ihmetehtaat Zimmerli, Schiesser ja Hanro tarjoavat kaikki korkeinta löytämääni laatua nivuston peittämiseen. Näistä ensimmäinen on selvästi hintavampi kuin jälkimmäiset. Ero selittynee pienemmillä tuotantoerillä sekä laadunvarmennuksen verkkaisella tahdilla.

Tietääkseni Suomeen ei vielä maahantuoda yhdenkään näiden kolmen miestenmallistoja, joten verkkokaupat ovat paras apu uuden hankinnan tekoon.Milloin vanhatvaihtoon?

Olen lukenut suosituksia, joiden mukaan alushousunsa tulisi hävittää kahden vuoden välein. Surkeiden vaihtoehtojen kohdalla tämä pitää todennäköisesti paikkansa, mutta kauluspaitakankaista valmistetut alushousut kestävät taatusti yhtä kauan kuin kauluspaidatkin.

Mitä pesuun tulee, alushousut tulee aina pestä 60 asteessa, mutta vain jos pesulappu näin sallii. Useimmat alushousut kestävät korkeintaan 40-asteista pesuvettä, joten jatkuva pesu liian lämpimässä voi rasittaa kangasta pikaisesti.

Silittäminen on makukysymys, mutta siihenkin tulee ryhtyä vain jos pesulappu silittämisen sallii.

Mikäli mielitiettynsä haluaa yllättää positiivisesti, on suositeltavaa ulkomaisen sedän nimeä kantavien kalsonkien sijasta valita ylleen paitakankaasta tai erityisen pehmeästä puuvillasta luotu alushousuversio, jonka pehmeys on ilo molemmille.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?