Yritysten influenssakulut EK:n ja THL:n mukaan tammi-helmikuussa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Päivä flunssan kourissa – näin paljon se maksaa

Yksi influenssapäivä maksaa työnantajalle useita satoja euroa päivässä. Yrityksissä tämä ei hymyilytä, sillä tautiaallon odotetaan kiihtyvän lähiviikkoina. Lue, miten kalliiksi sairastelu tulee ja miten siltä voi yrittää välttyä.

1.2.2013 6:01 | Päivitetty 31.1.2013 18:07

Pahin influenssa-aalto on vasta edessä, jos virukset liikkuvat viime vuoden malliin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n arvion mukaan joka kymmenes työikäinen joutuu 3–5 päiväksi vällyjen alle potemaan. Influenssan vuoksi menetetään joka vuosi 700 000–1 000 000 työpäivää. Eivätkä sairastuneiden lasten hoitoon tai jälkitautien paranteluun kuluneet päivät edes ole laskelmassa mukana.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ylilääkäri Jan Schugk sanoo, että vain 6–10 prosenttia Suomen työikäisistä ottaa vuosittain influenssarokotuksen, kun luvun pitäisi olla 70 prosenttia. Siten kausi-influenssaketju katkeaisi, eikä kulkutauti pääsisi nakertamaan yritysten tuottavuutta.

– Ihmisten parissa tehdyssä asiakaspalvelutyössä, kuten kaupoissa ja julkisessa liikenteessä on suurin sairastumisriski. Kasvatusaloilla ja terveydenhuollossa sairastetaan yllättäen vähemmän: henkilöstölle on ilmeisesti karttunut runsaasti suojaavia vasta-aineita, sanoo Schugk.

EK:n laskelmien mukaan yhden henkilön sairauspäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 350 euroa. Siihen sisältyvät työntekijän työpanoksen menettäminen, sairausajalta maksettu palkka ja mahdollinen sijaisen hankkiminen. Influenssarokotteen ottaminen maksaa työterveyshuollossa alle 30 euroa.

Pahin edessä helmikuussa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Tartuntatautirekisterissä oli tammikuun lopussa runsaat 500 laboratoriokokein varmistettua influenssatapausta. Tutkija Niina Ikonen sanoo, että rekisterin mukaan influenssakausi on alkanut lievänä, noin 50 rekisteröidyn tapauksen viikkovauhdilla. Rekisterin ulkopuolelle jää tosin valtaosa potilaista, koska rekisteriin päätyvät vain laboratoriossa varmistetut tapaukset.

Ikonen sanoo, että pahin influenssa-aalto voi olla vasta edessä. Viime vuonna helmikuun huippuviikkoina tilastoitiin lähes tuhat uutta sairaustapausta viikossa. Tutkijan mukaan on mahdollista, että peräkkäin seuraa usea samanlainen influenssavuosi.

– Virukset eivät ole merkittävästi muuttuneet viime vuoden kannoista. Tänä vuonna näytteistä on löytynyt kahta eri influenssa A-tyypin virusta ja sekä influenssa B-tyypin viruksia, joihin nykyinen kausi-influessarokote tehoaa hyvin. Ihmisillä on myös vastustuskykyä aiemmin sairastetuista influenssoista, sanoo Ikonen.

Tartuntatautirekisterissä oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä eniten tilastoituja influenssapotilaita, lähes 300 henkilöä. Kakkosena tuli Varsinais-Suomi noin 50 potilaalla.

Pienissä yrityksissä sijaispulaa

Alle kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä, joita on Suomen yrityskannasta 93 prosenttia, jo yhden henkilön viikon sairasloma hankaloittaa toimintaa tuntuvasti.

– Yleensä korvaavaa sijaista ei hankita, sillä sopivan henkilön löytäminen nopeasti ja lyhyeksi aikaa on hankalaa. Työt jaetaan muille ja osa jää odottamaan tekijänsä paranemista. Myös pienten lasten sairastelusta aiheutuneet poissaolopäivät kuormittavat pk-yrityksiä, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Harri Hellstén.

Hellsténin mukaan yrittäjät itse eivät hevin jää sairaslomalle. – Yksi syy on yrityksen tuotannon vaarantuminen ja toinen ongelma on ansioiden menetys. Yrittäjän sairauspäiväraha alkaa juosta vasta viidennestä työkyvyttömyyspäivästä. Suomen Yrittäjät on esittänyt yhtä palkanmaksun karenssipäivää myös työntekijöiden sairaspoissaoloihin influenssakauden kaltaisten työvoimakuluja nostavien jaksojen helpottamiseksi, sanoo Hellstén.

Töihin voi palata heti kun jaksaa

Tartunnan pelossa ei kannata jäädä pois töistä tai koulusta, sillä ihmiskontaktien välttäminen taudin aikana ei lisää omaa tai muiden turvallisuutta.

Infuenssavirus tarttuu jo 1–2 päivää ennen oireiden puhkeamista, ja tartuttava aika on suurimmillaan 1–3 päivää oireiden alusta. Virus häviää elimistöstä noin viikon kuluessa. Töihin voi palata oman jaksamisen mukaan.

Terveystalon työterveyshuollon ylilääkäri Tanja Vuorela sanoo, että tehokkaimmat keinot suojautua tartunnalta ovat ottaa rokote ja pestä kädet usein vedellä ja saippualla.

Rokotesuoja kehittyy noin kahden viikon kuluessa. THL:n Stopflunssa-tutkimuksen mukaan käsien pesu osoittautui tehokkaimmaksi keinoksi vähentää infektiotauteja toimistoyhteisöissä. THL:n hygieniaohjeet löytyvät verkosta.

Taloussanomat kertoi keskiviikkona, että tämän päivän konttorissa influenssavirukset leviävät herkästi myös yhteiskäytössä olevilta kosketusnäytöiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?