Stressi ei nitistä sisukkaita suomalaisia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Meksiko, Kreikka ja Suomi mitalikolmikko – missä lajissa?

Kadonneeksi luultu suomalainen sisu ei ole kadonnut. Suomalaiset nimittäin suhtautuvat stressiin kolmanneksi positiivisimmin maailmassa heti meksikolaisten ja kreikkalaisten jälkeen. Näin kertoo Beiersdorfin teettämä kyselytutkimus.

Heitä ei stressi nitistä. Suomalaisia Espanjan aurinkorannoilla.­

30.1.2013 16:38 | Päivitetty 30.1.2013 16:39

Kansainvälisessä tutkimuksessa haastateltiin yli 21 000 henkilöä ja selvitettiin, miten 21 eri maan kansalaiset suhtautuvat stressiin.

Tutkimuksen mukaan meksikolaiset hyödyntävät stressiin kätkeytyvää positiivista voimaa kaikkein aktiivisimmin.

Toiseksi positiivisimmin stressiin suhtaudutaan yllättäen talousongelmien vaivaamassa Kreikassa. Suomalaiset sijoittuivat listauksessa kolmanneksi tasatuloksin venäläisten ja argentiinalaisten kanssa. 48 prosenttia suomalaisista koki jopa työskentelevänsä parhaiten stressin alaisena.

Motivaation ja tehokkuuden lähde

Naiset suhtautuvat tutkimustiedotteen mukaan miehiä myönteisemmin sekä stressiin että stressaavissa olosuhteissa työskentelyyn.

Esimerkiksi 75 prosenttia suomalaisnaisista kertoi, että stressi lisää heidän työtehoaan, mutta miehistä samaa mieltä oli vain 60 prosenttia. Suomalaiset miehetkin ovat tässä kuitenkin selvästi edellä häntäpäätä pitävää Latinalaista Amerikkaa. Argentiinassa vain 10 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että stressi voi ylipäätään joskus olla hyväksi.

68 prosenttia niistä suomalaisista, jotka näkevät stressin positiivisena asiana, kokee stressin lisäävän myös tehokkuutta. 49 prosenttia heistä kertoi pitävänsä stressiä motivoivana tekijänä.

Nukkuminen auttaa

Kansainvälisesti tarkasteltuna 41 prosenttia kaikista vastanneista kertoi kokemansa stressin lisääntyneen viimeisen puolen vuoden aikana.

Suomalaisistakin vastaavaa raportoi32 prosenttia. Niinpä erilaisille stressinhallintakeinoille ja stressiin kätkeytyvien positiivisten puolien hyödyntämiselle on todellista tarvetta.

Suomalaisten suosituin neuvo stressistä selviytymiseen puolestaan oli riittävä unen määrä. Perheen ja ystävien tuki sekä liikunnan harrastaminen auttoivat sekä suomalaisia että muita kansoja.

Beiersdorfin tilaama tutkimus toteutettiin marraskuussa 2012. Verkkokyselyyn vastasi 1 002 18–64-vuotiasta suomalaista. Kaiken kaikkiaan kansainväliseen kyselyyn vastasi21 065 ihmistä 21 maasta. Tutkimuksen toteutti ICM Research.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?