Puku tarvitsee huoltoa, muttei liikaa pesua - Oma raha - Ilta-Sanomat

Merkkihuoltoa ei tarvita – näin pidät pukusi kunnossa itse

Miestenpuku tarvitsee huoltoa ja käyttötaukoja siinä missä vaikkapa autokin. Vääränlainen pesu sen sijaan voi olla puvulle liian rankka kokemus, kirjoittaa tyyliasiantuntijamme Ville Raivio.

27.1.2013 7:14 | Päivitetty 25.1.2013 17:09

Puku on yleensä vaatekaapin kallein yksittäinen hankinta ja käyttöesineenä sen huoltaminen on aina kannattavaa. Yhden vuodenajan vaatteet säilyvät mainiosti huoneenlämmössä vaatekaapin suojissa, aktiivikäytössä olevat vaatteet sen sijaan hyötyvät pienestä huollosta.

Tyylineuvoja Will Boehlken kattavat ohjeet pukujen hoidosta vaikuttavat omaan silmääni kovin ylettömiltä, mutta jos aikaa ja vaivaa tahtoo näin kovin käyttää, siitä vain.

Omalta osaltani pitäydyn melko huolettomassa linjassa. Päivän aikana puku kerää pölyä ja tomua ympäristöstään, mutta myös koko määrän kehosta haihtuvaa kosteutta.

Tämän vuoksi puvut hyötyvät jalkineiden ohella vuorokauden mittaisesta levosta, jonka aikana villapuvun rypyt yleensä katoavat tai hälvenevät ja liinakangasmateriaali palautuu muotoonsa kosteuden kaikotessa. Pölystä, irtohiuksista ja muusta pienestä pääsee vaateharjalla, kuivunut rapa lähtee useimmiten kostealla rätillä ja harjaamalla.

Kuluttavan pesun sijaanenemmän suihkukäyntejä

Kuivapesu on puvuille tehokkain ja samalla kuluttavin puhdistamisen muoto, sillä se kuluttaa kangasta ja tukimateriaaleja.

Tämän vuoksi pesulakäynnit tulisi rajata minimiin ja sen sijasta käyttää vanhaa työmatkaajan konstia: suihkukäynnin ajaksi puku ripustetaan henkarille samassa tilassa, ja annetaan höyryn imeytyä. Tämän pitäisi poistaa valtaosa kiukkuisimmistakin rypyistä, jahka puku on kunnolla kuivunut.

Vanhan koulukunnan Savile Row -räätälit pidättäytyvät kuivapesusta kokonaan ja luottavat höyrysilitysrautaan ja harjaamiseen – tahrat hoidetaan erikseen.

Povitaskut ovat upea keksintö, mutta niissä – samoin kuin kaikissa muissakin arvopuvun taskuista – ei tulisi säilyttää mitään teräväreunaista tai painavaa. Avainkotelo on luotu juuri tämä pulma mielessä.Myös liian tuhti lompakko venyttää kangasta.

Kun puku ei ole yllä, sen tulisi olla henkarilla joka täyttää hartiat jetsulleen. Housujen säilyttämiseen on useita henkarimalleja, ja kokemuksen perusteella suosittelen keinohuovan kaltaisella nukalla päällystettyjä henkareita. Näistä eivät housut lipsu.

Mikäli haluaa aivan viimeisen päälle mietityn henkarin, Kirby Allisonin mallisto on tällä hetkellä maailmanmarkkinoiden kärkeä.

Silityksessä paino jahöyry tehoavat

Ei ole “oikeaa” tapaa kauluspaidan silittämiseen – vain lopputuloksella on väliä. Tavoitteena jokaisella silityskerralla on ryppyjen poistaminen ja kauluksen sekä kalvosinten saattaminen edustavaan asuun. Lukija päättää siis keinoistaan itse, mutta jotakin tehokkaamman lopputuloksen saavuttamiseksi on tehtävissä.

Siispä jaan pieniä neuvoja Suomen ikioman virtuaali-Jeevesin roolissa lukemattomien silityskokeilujeni jälkeen.

Mikäli kauluspaidan silittää hieman kosteana, joko tunnin kuivumisen jälkeen tai suihkepullolla kostutettuna, kangas on helpommin muokattavissa ja lopputuloksesta tulee aina parempi.

Jos kauluksen silittää taitettuna ja kauluksen sisäpuolelta painaen, sen näkyvälle pinnalle ei jää lainkaan ryppyjä. Tämä harmi on yleinen erityisesti niissä kauluksissa, joita ei ole liimattu muotoonsa.

Silitysraudan höyrysäädin kannattaa asettaa mahdollisimman suurelle teholle, sillä kosteus, lämpö ja höyry takaavat yhdessä sileämmän lopputuloksen.

Rauta kuluttaa tällöin reilusti vettä ja uusi täyttö on todennäköinen kesken useamman paidan hoitelun, mutta vaiva kannattaa siistimmän jäljen vuoksi. Silitysrautaa kannattaa myös aina painaa reilusti, sillä paine tuo paremman tehon ryppyjen poistumiseen.

Jos huomaa hihoihin jäävän kahdet vekit, toisin sanoen hihan on silittänyt molemmilta puolilta ja seurauksena on yksi taitoskohta liikaa hihan keskellä, kannattaa hiha silittää vain toiselta puolelta. Tämä vaatii silitysraudan voimakkaampaa painamista, mutta lopputulos on useimpien kankaiden kohdalla riittävä.

Viimeisenä pieni neuvo heille, jotka pitävät silittämistä ikävystyttävänä ajan haaskaamisena: rypyttömiksi kehuttavat non iron -paidat eivät ole suositeltavia niiden sisältämien myrkkyjäämien vuoksi.

Silittämisen vaivalta säästyy miltei kokonaan, jos puhtaan paidan silittää ainoastaan kauluksesta ja kalvosimista. Kun paidan yllä on neule tai puvuntakki taikka irtotakki napitettuna, vain paidan kauluksen ja kalvosinten siisteydellä on väliä.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?