Piirtäjälegenda Laurence Fellows loi miesten tyylin kuvittamisen linjat - Oma raha - Ilta-Sanomat

Mies joka piirsi mallin tyylikkäästä miehestä

1900-luvun alun lehtikuvittajan Laurence Fellowsin mainospiirrokset ovat löytäneet uuden elämän. Trenditietäjät käyttävät yhä hänen kuvituksiaan inspiraation lähteenä, määrittelemään sitä mikä on miesten asuissa pysyvästi tyylikästä.

20.1.2013 7:01 | Päivitetty 18.1.2013 16:27

Amerikkalainen herrasmies Laurence Fellows (1885–1964) on tyylituntijoiden keskuudessa ikoninen ja huomattavan vaikutusvaltainen hahmo.

Hän ei ole perinteinen tyyli-ikoni, jonka kasvot olisivat olleet esillä lehtien seurapiiripalstoilla, vaan mainos- ja lehtikuvittaja, joka tallensi 1900-luvun alkuvuosikymmenien tyyliä.

Viimeiset sata sata vuotta ovat kohdelleet Fellowsia hyvin: hänen Esquire- sekä Apparel Arts -lehdille luomansa tyylipiirrokset on nostettu suureen arvoon miesten tyylin kultaisen aikakauden esimerkkeinä. Signeeraus L. Fellows on tuttu näky verkon tyylisivustoja koluavalle.

Missä muut aikansa mainospiirtäjät keskittyivät enemmän hahmojen luonnollisuuteen ja kasvoihin, Fellows painotti enemmän vaatteiden istuvuutta ja laskeutumista sekä muotoja. Vaatteet ja tyyli olivat aina pääosassa.

Pennsylvaniassa syntynyt Fellows liittyi aikakaus- ja päivälehtien kuvittajien joukkoon 1900-luvun alkupuolella, jolloin kamerat eivät vielä olleet täysin syrjäyttäneet kynien jälkeä. Hän kävi koulunsa Philadelphian Academy of Art -laitoksessa, vietti usean jatkovuoden Englannissa sekä myöhemmin Ranskan Academie Julienissa.

Palattuaan uudelle mantereelle Fellowsin tyyli heijasti aikansa ranskalaista ja Vogue-lehden tyylistä kuvitusta.

Muoto on tärkeintä,detaljit niukkoja

Kuvituksissa muoto on tärkein, eikä varjostusta juuri ole nähtävissä. Värimaailma on rajoitettu ja pääpaino on muodoissa, yksityiskohtien jäädessä vähäiseksi. Kuvien keskikohta on usein epätasapainossa. 1930-luvulla Fellows siirtyi mainoskuvituksista tyylilehtien palvelukseen.

Vanity Fair, Vogue, Cosmopolitan, The American Magazine ja McClure’s olivat enemmän muodin puolella, mutta Esquire ja Apparel Arts ovat ne työllistäjät, joiden tilaukset ovat jääneet elämään. 1930-luvulla miesten tyylilehtiä oli hyvin vähän, ja Fellowsin mieshahmojen vetoava tyyli sai osakseen suuren kysynnän. Fellows suhtautui itseensä ennen kaikkea kaupallisena kuvittajana, mutta hän loi myös maalauksia jotka olivat silloin tällöin osana taidenäyttelyitä.

Tänä päivänä L. Fellowsin piirroksia arvostetaan ja niistä haetaan inspiraatiota The London Loungen, Styleforumin ja AskAndyn kaltaisilla foorumeilla. Esimerkiksi suosittu blogööri Will Boehlke sekä tilausvaatteiden lähettiläs Michael Alden käyttävät usein Fellowsin kuvia sivustoillaan.

Kuvat toimivat paitsi historiallisina dokumentteina kadonneen aikakauden tyylistä, myös inspiraationa asustaan tarkalle miehelle. Leikkaukset ovat toki muuttuneet ajan kuluessa, mutta pukumiehen asu on yhä enimmäkseen sama: pelkistettyjä kankaita piristävin yksityiskohdin. Fellows'n kuvitukset ovat voimakkaita tavalla, jota kamera ei voi tavoittaa.

Vuonna 2009 L. Fellows kohotettiin amerikkalaisen Society of Illustrators -yhdistyksen legendojen joukkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?