Frakki tekee juhlan

Monista Euroopan maista poiketen frakki on yhä osa suomalaista tyyliperintöä.

6.1.2013 9:01 | Päivitetty 4.1.2013 12:41

Mustan puvun pysyessä hautajaisasuna ja smokin jäädessä rennompaan käyttöön, frakki pitää paikkansa suotuisana valintana vahvimpaan edustamiseen. Suomessa asu on yhä vahva osa akateemisia juhlatilaisuuksia, Linnan juhlien vakiovalinta sekä melko yleinen hääasu.

Frakki on käynyt harvinaiseksi, muttei suinkaan kuopattu. Vaikka kokonaisuus toimittaa valtakunnan virallisimman asun virkaa, frakki ei näytä edustavalta ilman suotuisaa istuvuutta. Hyvin juhlalliseen tilaisuuteen lähdettäessä on hyödyllistä nähdä pientä vaivaa ennen kutsuja, jotta paikan päällä asun voisi unohtaa ja keskittyä nauttimiseen. Siispä pieni katsaus frakkiin.

Frakkitakki on musta, mutta myös harvinainen yönsininen on muodostunut hyväksytyksi väriksi. Tämä sinisen sävy näyttää sisätilavalaistuksessa mustaakin mustemmalta. Takin etuosan liepeiden tulee juuri ja juuri peittää liivit sekä housujen vyötärö. Tätä seikkaa ei voi liioin korostaa, sillä Linnan juhlia katsellessa asia ei toteudu esimerkillisesti. Myös vakiintuneen leikkauksen mukaan takin liepeet ulottuvat polvitaipeeseen.

Housut ovat takin väriset ja ulottuvat luontaiselle vyötärölinjalle siten, että niiden yläosa jää liivien alle piiloon. Leikkauksen ollessa tavallista korkeampi, frakkihousuja käytetään yleensä housunkannattimien kera. Housujen molempien lahkeiden pituudelta kulkee kaksi silkkistä koristeraitaa. Upslaakeja ei tavan mukaisesti käytetä.

Frakkipaita on valkoista puuvillaa, ja sen rintamus sekä kalvosimet usein tärkätään. Paidanhihojen tulee näkyä takinhihojen alta vain 1–1½ sentin verran. Hienoimmissa paidoissa on irtonapitus, jonka vuoksi etuosa kiinnitetään erikseen hankituin koristeellisin napein.

Hansikkaat, mikäli ne puetaan, ovat valkoiset ja puuvillaa. Näin kädet eivät hikoile ahdistavasti keinokuidun sisällä.

Liivit valmistetaan valkoisesta merssipuuvillasta ja niiden etumus usein tärkätään. Liiveissä on syvään leikatut kaulukset, jotka sulkeutuvat alhaalta helmiäisnapeilla. On makukysymys haluaako liiviensä takaosaan vuorikankaan, vai ainoastaan joustokiinnityksen.

Solmuke on valkoista merssipuuvillaa, jota tärkätään (jos tärkätään) vain vähän. Frakkitilaisuuden isäntäparia ja vieraita on ystävällistä kunnioittaa pukeutumalla kutsun mukaisesti, ja osa valmistautumista on solmukkeen solmiminen.

Jalkineet ovat joko kiiltonahkaa tai hyvin huolellisesti kiillotettua tavanomaista nahkaa. Mallien puolesta oxford on yleisin, mutta myös opera pumps -nimellä kulkevat rusetin koristamat kengät käyvät.

Sukat ovat mustat ja joko puuvillaa tai silkkiä. Mieluiten yli nilkan ulottuvat, jotta paljas iho ei missään tilanteessa näkyisi.

Taskuliina on aina valkoinen ja sivusuunnassa taiteltu. Muut värit eivät istu, sillä valkoinen on osa vakiintunutta asua. Tyylinsä tunteva mies voi kuitenkin valita valkoisen taskuliinan, jossa on hienovarainen kuviointi. Materiaalin tulee olla joko pellavaa tai puuvillaa.

Taskukello ei aina käy laatuun, sillä se voidaan tulkita vieraan merkiksi siitä, että kellon vahtaaminen olisi hänelle tärkeää juhlinnan keskellä.

Kalvosinnapit ovat useimmiten kultaa, kullan väristä metallia tai helmiäistä. Niitä voi myös somistaa jaloilla kivillä. Hopea ei vähäisemmän arvonsa vuoksi ole suotava valinta. Jos paidassa tai liivissä on erilliset koristenapit, ne on harmonian vuoksi hyvä valita samassa materiaalissa kuin kalvosinnapit.

Kunniamerkkejä käytetään vain, jos kutsu niin vaatii.

Päällystakki on musta tai hyvin tummaa sinisen taikka harmaan sävyä, ja riittävän pitkä peittämään frakkitakin hännyksen.

Käsineet, mikäli ne ulkosalla puetaan, ovat mustat tai harmaat ja nahkaa.

Kaulaliina on valkoinen, useimmiten täysin koristelematon. Tyylinsä tunteva mies voi valita hienovaraisesti kuvioidun valkoisen. Yleisin käytetty materiaali on silkki.

Kävelykeppi ei valitettavasti kuulu 2000-luvulle, paitsi jos onnekseen on riittävän korkeassa iässä. Tällöin kannattaa valita hopeanuppinen ja tummaa puuta oleva luomus.

Silinteri on mukava valita. Frakki on ainoita mahdollisuuksia käyttää silinteriä – tuota miehisen eleganssin hienointa symbolia. Silinterin tulee olla mustaa silkkiä ja tuottaa kantajalleen hämmentävää iloa.

Akateemisissa päivätilaisuuksissa frakkiliivi on musta ja kengät tavallista kiiltämätöntä nahkaa. Tämä on suomalainen tyyli ja tapa. Kello 18 jälkeen jalkineet vaihtuvat kiiltäviksi ja liivit valkoisiksi, kuten iltatilaisuuksissa kuuluu.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?