Uusi vuosi – siksi lupaan taulukoida tuloni ja menoni - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tässä on taloudellesi paras uudenvuodenlupaus

Unohda perinteiset treenilupaukset ja uuden vuoden karkkilakot. Talousasiantuntijat suosittelevat niiden sijaan Excel-sulkeisia ja ajan antamista talousasioille. Näiden neuvojen jälkeen tili ei ole enää miinuksella ennen palkkapäivää. Ja tiedät, mihin rahasi kuluvat.

29.12.2012 6:01 | Päivitetty 28.12.2012 16:35

Talousasiantuntijoiden ykkösohje uuden vuoden lupaukseksi on ikivanha: Ala seurata tulojasi ja menojasi. Työvälineeksi käy yhtä hyvin taulukko-ohjelma tai vanha kunnon siniruutuinen vihko.

Budjetin kartoitus auttaa, tahtoi sitten säästää tai saada horjahtelevan taloutensa hallintaan. Taulukointi kertoo, mistä voi tinkiä. Moni yllättyy – vaikkapa siitä, paljonko kahvitteluun voi palaa kuussa rahaa.

– Se ei ole välttämättä kivaa, etenkään jos ei ole rahaa millä mällätä, sanoo lakimies Minna Backman-Grönqvist Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvontayksiköstä.

Silti kannattaa pinnistellä, vaikka vain kuukauden ajan, neuvoo Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus. Jo tammikuun tarkkailu antaa hyvän pohjan taloudenpidon suunnitteluun.

Älä lupaa mahdottomia, unohda"en enää koskaan" -lupaukset

Jotta uuden vuoden lupausten tekemisessä on mitään järkeä, niistä kannattaa tehdä sellaisia, että ne voi pitää. Mitään ”liian äkkijyrkkää” ei pidä luvata, sanoo valmennusyritys Valmentamon toimitusjohtaja Anne Karilahti. Se ei toimi. Myös negatiiviset ”en osta mitään turhaa” -tyyppiset lupaukset tuppaavat hänen mukaansa kaatumaan.

Sen sijaan kannattaa katsoa kauemmas, vaikkapa vuoden loppuun ja miettiä, mitä lupauksen toteuttaminen tuo elämään ja mikä itseä motivoi – onko se unelmamatka vai sielunrauha siitä, että tietää taloutensa olevan kunnossa.

Tulojen ja menojen kartoittamisen lisäksi kannattaakin miettiä, mihin tahtoo uusilla tavoilla päästä. Jollekulle hyvä tavoite voi olla se, ettei tili huuda miinusta ennen palkkapäivää.

Jos talous on jotakuinkin tasapainossa, kannattaa katsoa, löytyykö tililtä parin kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaava puskurirahasto. Jollei, tällainen tuki ja turva kannattaa yrittää kasvattaa etenkin epävarmoina aikoina.

Jos sekin on reilassa, talouskuurille voi löytyä motivaatiota säästöistä uuteen autoon tai Karibian lomaan.

Kilpailuta ja karsipikkuostoja

Budjetoinnin lisäksi kaikille sopiva lupaus on, että ottaa löysät pois puhelinlaskusta, sähkösopimuksesta ja vakuutuksista. Kilpailuttaminen vie jonkin verran aikaa, mutta sillä voi säästää selvästi.

Kolmanneksi on fiksua karsia pikkuostosten tekoa. Ne näkyvät budjetoinnissa, mutta arkipäivässä niitä voi opetella välttämään käyttämällä käteistä, sanoo Kirsi Salo, Nordnetin talousvalmentaja. Silloin näkee paremmin, miten raha katoaa käsistä.

Toiseksi kauppareissuja kannattaa suunnitella ja ostaa paljon kerralla. Nykyään juostaan kauppaan kaksikin kertaa päivässä, ja mukaan tarttuu ylimääräistä, Backman-Grönqvist sanoo.

Laita laina-asiat kuntoon,unohda pikavipit

Oli taloutesi missä kunnossa tahansa, yksi hyvä lupaus on vältellä pikavippejä kuin ruttoa.

Mikäli pienempiä lainoja on kertynyt, niitä kannattaa yrittää paketoida isommaksi paketiksi ja ottaa niiden hoitamiseen matalakorkoisempaa pankkilainaa, Brotherus sanoo.

Asuntovelkaisten taas kannattaa ottaa ilo irti historiallisen alhaisista asuntolainakoroista. Jos liikkumavaraa on, kannattaa harkita lainan ylimääräisiä lyhennyksiä tai ainakin koroissa säästettyjen summien ohjaamista säästöön.

Yksiselitteistä ohjetta on vaikeaa antaa, sillä järkevin vaihtoehto riippuu paljon kunkin omasta tilanteesta.

– Melkein jokaiselle on parempi maksaa lainaa aina pois. Korkojen nousuja on oletettavissa, sanoo kuitenkin Nordnetin Salo.

Jos lainaa on esimerkiksi jäljellä hyvin vähän, kannattaa harkita muita vaihtoehtoja.

Huonoin vaihtoehto on joka tapauksessa laittaa säästyneet eurot kulutukseen, Brotherus sanoo. Eikä niitä oikeastaan kannattaisi makuuttaa käyttötililläkään, hän muistuttaa – inflaatio nakertaa niitä siellä.

Yksi hyvä lupaus voisi siis olla käyttää aikaa siihen, että etsii itselleen sopivia säästö- ja sijoituskeinoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?