Tuliko paketista pettymys? Näin pääset siitä eroon - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tuliko paketista pettymys? Näin pääset siitä eroon

Löytyikö paketista liian pieni paita tai väärän värinen kulho? Ei hätää, sen voi ehkä palauttaa kauppaan, vaikka ilman kuittia. Tai ainakin myydä pois. Mihin päätyivät muutaman joulun takaiset piikkimatot?

27.12.2012 6:01 | Päivitetty 27.12.2012 8:09

Sama kirja kahdelta ihmiseltä? Kauppa ymmärtää harmituksen. Moni liike joustaa palautussäännöistään joulun jälkeen.

Stockmannilla hyörii joulun jälkeen tavallista enemmän vaihtajia ja palauttajia. Pääsääntöisesti tuotteen saa tavaratalossa vaihtaa tai palauttaa kuittia vastaan ja 14 vuorokauden kuluessa. Joulun tienoilla säännöstä kuitenkin joustetaan ”hyvän asiakaspalvelun hengessä”.

– Luonnollisestikin kun joulu on meidän suurin kaupallinen sesonkimme, tuote saatetaan ottaa takaisin, vaikka kahden viikon aika ylittyisi, Stockmannin tiedottaja Anna Bjarland sanoo.

Entä miten käy häveliäiden, jotka eivät ilkeä pyytää kuittia lahjan antajalta? Vaihto tai palautus voi onnistua myös ilman kuittia, jos tuote on selvästi ostettu Stockmannilta.

Hankaluuksia aiheuttaa todennäköisimmin ei-toivottu elektroniikka, jos pakkaus on menty avaamaan. Sitä ei välttämättä pystytä hyvittämään koko summalla.

Palautusoikeus ei oleitsestään selvä

Tuotteen vaihtaminen ja takaisin ottaminen on kaupoille vapaaehtoista, jos tuotteessa ei ole mitään vikaa. Siksi kauppa voi pitkälti määritellä itse, millä ehdoilla sen tekee.

– Eri asia, jos on joku virhe tuotteessa. Siitä pitää aina pystyä saamaan joku hyvitys, Kuluttajaviraston viestintäpäällikkö Laura Salmi sanoo.

Tuote pitää pystyä joko korjaamaan tai vaihtamaan virheettömään tai siitä on saatava alennusta. Viimeisenä keinona kauppa on voitava purkaa.

Verkkokaupassa on tosin omat sääntönsä. Sieltä ostettuun tuotteeseen saa tutustua 14 päivää ja palauttaa ilman selityksiä.

Avokauppa ja lahjakortit ovat käteviä epävarmalle lahjanostajalle, mutta niidenkin kanssa on hyvä olla tarkkana. Lahjakortin voimassaoloajan lisäksi kannattaa tarkistaa, käykö se ketjun kaikkiin liikkeisiin sekä alennustuotteisiin, ja voiko sen käyttää useassa osassa.

Palautuskelvottomatkiertoon

Jos vaihto tai palautus ei onnistu, avuksi tulee nettihuutokauppa. Huuto.nettiin jätetyt ilmoitukset lisääntyvät dramaattisesti joka vuosi heti joulun jälkeen.

Yksinomaan epäonnistuneista lahjoista tuskin on kyse, sillä omaisuuttaan myy lomien aikaan myös moni ullakkoaan siivonnut ja luottokorttilaskuja saanut. Monesta ilmoituksesta näkee silti, että kauppakohde on tuore lahja. Asia sanotaan suoraan tai mainitaan, että myyntiartikkeli on ”otettu paketista ja kokeiltu kerran”. Osa myyjistä taas kertoo saaneensa saman pelin kolme kertaa.

– Näiden tilastojen valossa suomalaiset ovat varsin perinteisiä lahjanostajia, tuotepäällikkö Toni Ruuska kertoo.

Joulun jälkeen palvelussa kaupataan huomattavan paljon vaatteita ja kodinkoneita. Huuto.nettiin päätyvät myös piikkimatot ja muut kunkin vuoden trendilahjat.

– Joulun jälkeen aina mielenkiinnolla katsotaan, onko tiettyä tuotetta mitä erityisesti ilmoitetaan: mikä oli tämän vuoden hitti.

Välipäivinä kaupan tulee myös huomattavan paljon elektroniikkaa.

– Vanhemmat eivät ole ehkä ihan tarkoin tajunneet, mitä nuoriso on halunnut lahjaksi. Plääh, Lumia, halusin iPhonen. Tai toisinpäin.

Nokkela lahjanantajavarautuu vaihtoon

Kehtaako lahjan laittaa myyntiin, ja voiko sillä tienatakin? Kiusalliselta voi tuntua jo kuitin kysyminen lahjan vaihtamista varten.

Siltä varalta, että pakettiin päätyy vääränvärinen astia tai jo luettu kirja, huomaavainen lahjanantaja voi vaihtamisen tehdä helpoksi, tapakouluttaja Kaarina Suonperä sanoo.

– Tervehdykseen voi laittaa, että jos sinulla on tämä jo tai haluat erivärisen, minulla on kuitti tallessa, Suonperä neuvoo.

Kirjoihin ei kannata kirjoittaa omistuskirjoituksia, sillä saman kirjan saattaa ostaa myös joku toinen. Lahja pysyy lahjana, vaikka sen kävisi vaihtamassa vähän erilaiseen.

– Siitä ei voi loukkaantua kumpikaan, ja molemmille tulee hyvä mieli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?