Uskonnollisuuden muodot ovat vaihtuneet, henkisyyden tarve säilyy - Oma raha - Ilta-Sanomat

Lahjaksi henkisyyttä, kiitos!

Jos henkisyydellä oli vielä äskettäin epäilyttävä status New Age –hihhuleiden harrastuksena ja tuulikellojen kilinänä, siitä on tullut nopeasti jopa tavoiteltavaa. Ei ole enää harvinaista, että valveutuneet yritysjohtajat joogaavat ja meditoivat.

­

22.12.2012 6:18 | Päivitetty 21.12.2012 12:54

Vietin abiturienttivuotta edeltäneen kesän 1991 Geneve-järven rannalla Sveitsissä ranskaa opiskellen, madame Marga–nimisen, suunnilleen vanhempieni ikäisen naisen luona asuen.

– Pia, maintenant je vais faire mes meditations (”Menen tekemään meditaatioharjoitukseni”), korutaiteilijana työskentelevä, lyhythiuksinen Marga sanoi aamuisin ja meni pieneen, kankailla vuorattuun huoneeseen. Sitten hän hyppäsi pieneen Citroëniinsa ja kaahasi pikkukatuja pitkin ateljeehensa järven rantaan.

Minulla, puutarhan keskellä kasvaneella, enemmän koulutehtäviin ja vähemmän ulospäin suuntautuneella koulutytöllä ei ollut aavistustakaan, mistä oli kyse eikä rohkeutta kysyä. Uskalsin tuskin hengittää.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin istun maanantai-iltaisin kynttilöin valaistussa, kankain koristellussa huoneessa Helsingin Runeberginkadulla ja kysyn henkiseltä opettajaltani neuvoja meditaatioon ja elämään. Samalla kadulla 1980-luvun alussa toiminut Kylli-tädin piirustuskoulu on vaihtunut Kylli-nimisen naisen pitämäksi joogakouluksi.  

En ole harrastuksineni yksin. Maanantaisin seuranani on pieni salillinen täynnä kaltaisiani. Naisia, miehiä, eri-ikäisiä ihmisiä, erilaisista elämistä. Teemme harjoituksia, jotta rauhoittuisimme ja tulisimme lähemmäksi itseämme. Siinä - harjoittajan tuomisessa lähemmäksi jumalallista, siis itseä – oli joogan ydin alun perinkin.

Ja kun Helsingissä oli vuonna 1998 pari pientä joogasalia, tänään joogaa, meditaatiota ja erilaisia aasialaisia mielen ja kehon harjoitusmuotoja tarjoavia yrityksiä on kymmenkertainen määrä.

Uskonnollisuus vaihtaamuotoa, henkisyyden tarve pysyy

Henkisyydelle on kysyntää. Siitä ja itsen etsimisestä on tullut – kaiken hektisyyden ja materian keskellä – aikamme ilmiö. Ja kuten toimittaja Annamari Sipilä kirjoitti Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla runsas viikko sitten, rakennusaineet otetaan sieltä täältä omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi Britanniassa kristittyjen määrä on romahtanut kymmenessä vuodessa 72 prosentista 59 prosenttiin, mutta uskontososiologi Linda Woodheadin mukaan uskonnollisuus ja henkisyys eivät ole kadonneet. Vain muodot ovat uudet.

Jos henkisyydellä oli vielä hetki sitten yleisesti epäilyttävä status New Age –hihhuleiden harrastuksena ja tuulikellojen kilinänä, nopeasti siitä on tullut jopa tavoiteltavaa. Valveutuneet yritysjohtajat ja kokonaiset johtoryhmät joogaavat ja meditoivat, ja johtamisoppeja haetaan henkisiltä opettajilta ympäri maailmaa. Jos kehitys jatkuu, edessä voi pian olla aika, jolloin materiaalisen maailman gurut ovat meille pelkkää ilmaa.

Paradoksaalista on, että etsimme kodikkuutta, turvallisuutta, pysähtymistä ja rauhaa muualta kuin itsestämme ja kodistamme.

Jopa pinnasta elävä muotimaailma on kiinnostunut aiheesta. Ruotsalaisen muotiyritys Acnen julkaisema Acne Paper -lehti nosti henkisyyden teemaksi jo pari vuotta sitten. Myös Ranskan Voguen entisen päätoimittajan Carine Roitfeldin syksyllä ilmestynyt, muotimaailman odottama CR Fashion Book –julkaisu kantoi rebirth-teemaa ja piti sisällään Äiti Amman tervehdyksen.   

Muotiala, joka lukeutuu maailman kolmena eniten ympäristöä saastuttavaan teollisuudenalaan, on uudelleensyntymisen tarpeessa. Ja muoti on vain yksi esimerkki. Uudistuminen on ajankohtaista monelle muullekin.

Me hihhulit olemme vakaasti sitä mieltä, että koko maailma on suuren henkisen muutoksen kynnyksellä. Mitä kaikkea se pitää sisällään, sitä emme voi tietää - ja siinä on odottamisen jännitys.

Me suomalaiset voisimme uuteen valmistautuessamme hyödyntää myös etsimisen aikaamme. Sipilän haastattelemaa Woodheadia lainaten: – Henkisyyden etsiminen ekologisuudesta ja luonnosta on muutenkin suosittua.Tässä Suomi voisi olla edelläkävijä.

Kuka tietää, ehkä olemme edelläkävijöinä kääntämässä suuntaa materiasta henkisyyteen?  

Se on hyvin mahdollista. Japanilaiset, Aasian mielipidejohtajat, ovat jo tulleet, matkalaukkuineen ja kameroineen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?