Luottorahoituksen tarjonta velkaannuttaa joulun viettäjän - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tätäkö haluat? Joulu tuli, tili meni ja velat jäivät

Monet suomalaiset viettävät iloista kulutusjuhlaa tänäkin jouluna. Rahaa palaa, vaikkei sitä olisikaan. Ja jos rahaa on, silti moni venyttää taloutensa äärimmilleen. Joulu on ylivelkaantumisen kulta-aikaa. Lue, miten vältät sudenkuopat ja säilytät tolkun shoppailussa.

17.12.2012 6:01 | Päivitetty 14.12.2012 17:23

Suomalaiset ostavat entiseen malliin jouluna, vaikka talous takkuaa. Älypuhelimet, tabletit ja konsolipelit ovat joulun hittejä. Verkkokauppa.com arvioi joulumyynnin ja kävijämäärien kasvavan edellisvuodesta noin 30 prosenttia.

Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen kertoo, että joulukauppaan tulee ”tukevasti kaksinumeroista kasvua”.

Velka-Säätiössä elektroniikan ostovillitystä on seurattu huolestuneena.

– Mitä kalliimpiin tuotteisiin joulukuluttaminen siirtyy, sitä useammin tuotteita maksetaan luotolla. Lähtökohtaisesti kulutuselektroniikkaan keskittyvillä kaupoilla markkinointi toimii "osta nyt, maksa myöhemmin" -periaatteella, Velka-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar sanoo.

– Ei villasukkia ja kirjoja tällaisilla kontrahteilla olla myymässä.

Osta nyt, maksasitten joskus

Verkkokauppa.comin toimitusjohtajan Samu Seppälän mukaan sekä kaupan omaa osamaksua että kaupan käyttämää verkkomaksupalvelua ”on käytetty todella ahkerasti nyt jouluaikaan”. Rytkösen mukaan Gigantissa luottorahoituksen käyttö on pysynyt melko tasaisena.

Luottorahoituksen tarjonta kaikkiaan on sen sijaan kasvanut. Käytännössä kaikki suuret liikkeet tarjoavat 2–10 kuukauden rahoitusmallia.

– Ennen osa kaupoista on tarjonnut tätä. Poikkeuksellista on tänä jouluna, että kaikki tarjoavat luottorahoitusta, Gigantin Rytkönen sanoo.

Kalliit hankinnatluotoille

Ylivelkaantuneilla monesta aineksesta koostuvasta velkasopasta löytyy usein luksuspalveluita. Niitäkin ostellaan joululahjoiksi. Matkat ovat samalla tapaa velkaantumista edistäviä kuin kulutuselektroniikka, koska ne ovat isoja hankintoja.

– Matkoja hankitaan tällä hetkellä aika paljon luotolla, matkatoimistojen omilla luottokorteilla, samaan tapaan kuin elektroniikkaketjujen korteilla. Monikaan ei pääse kalliisiin hankintoihin kiinni kertarahalla, mutta niihin on luottoa aktiivisesti tarjolla.

Pantzar ei pidä edes järkevänä pohtia, voisiko joulua rahoittaa luotolla, mutta järkevästi. Pikavipeillä joulun rahoittaminen on aivan viimeinen keino. Pikavipit eivät silti sinänsä ole velkaisten pääongelma, vaan monista puroista koostuva hallitsematon velkasuma.

– Pikavippejä myös markkinoidaan siihen suuntaan, että jos et muualta saa joulurahaa, hae meiltä. Pikavippien ongelma on, että niillä hoidetaan jouluostoksia tilanteessa, jossa velkataakka on jo kaatunut päälle.

Muista nämä: Harkitse,siirrä, osta käteisellä

Ymmärrettävästi Pantzar ei suosittele kenellekään jouluostoksien tekoa luotolla.

– Minä en voi antaa muuta neuvoa kuin älä ota mitään lainaa, jos sinulla ei ole siihen varaa. Ennemminkin kysyisin, tarvitaanko tätä tavaraa oikeasti.

– Jouluruokaa on kiva olla. Hanhenmaksa ja muikunmäti eivät edes kuulu suomalaiseen jouluperinteeseen, joka on ruuan näkökulmasta oikeastaan todella edullista.

Jouluostoksien, kuten myös alennusmyyntien aikaan, kannattaa miettiä kuinka monta tuntia joudut tekemään töitä jonkin ostoksen eteen.

Kannattaisiko hankintaa miettiä vielä yön yli? Ja jos ostaa, kannattaa ostaa käteisellä.

Pantzarin mukaan jouluna tupataan ostaa kaikkea liikaa kinkun koosta lähtien.

Kannattaa myös selvittää, paljonko kulutusluoton todellinen vuosikorko on ja paljonko osamaksullisia ostoksia erääntyy ensi vuoden puolella samaan aikaan maksuun. Niiden yhteenlaskettu kuukausittainen lyhennyssumma pitäisi tietää jo jouluostoksilla.

Ulosotostakin voiselvitä hengissä

Osa joulusesongin hallitsemattomasta kulutuksesta valuu ulosottoon. Ulosottovirastoissa jouluvelkaantumisen ilmiötä ei suoraan pysty näkemään, koska maksuongelmat kehittyvät eri tahtiin.

Perintätoimistot ovat velkojina 80 prosentissa laiminlyödyistä laskuista. Kauppojen erääntyneet laskut siirtyvät nopeasti kalliiseen perintään.  

– Kun kulutus kiihtyy, nekin joilla ei olisi varaa, voivat lähteä piikkiin mukaan, Helsingin ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Timo Heikkinen arvelee.  

Ulosottoon maksut tulevat melko sattumanvaraisesti. Elämisen kannalta välttämättömät asiat yritetään yleensä maksaa. Muut menot, kuten korttiluotot, ovat toista kategoriaa, joka voi sitten levähtää jopa ulosottoon asti.

Jos ulosotosta tulee postia, ei paniikkiin pidä silti mennä.

– Yksi viisas neuvo. Jos tulee yhteydenotto ulosotosta, siihen pitää ottaa yhteyttä heti. Tilanne ei ole ollenkaan toivoton, jos on halua ja ajatusta siitä, miten velat haluaa hoitaa.

Heikkisen mukaan puolet ulosoton käsittelyssä olevista velallisista saa aikanaan kaikki velkansa maksettua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?