Suomi 2011: Rikkaat rikastuivat, köyhät polkivat paikallaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suomi 2011: Rikkaat rikastuivat, köyhät eivät

Tuloerot jatkoivat kasvuaan viime vuonna, kertoo Tilastokeskus.

14.12.2012 18:52 | Päivitetty 14.12.2012 18:52

Suomen rikkaimman prosentin reaalitulot kasvoivat viime vuonna seitsemän prosenttia, pääosin osinkotulojen ja myyntivoittojen voimalla.

Samaan aikaan rikkain kymmenys kasvatti reaalitulojaan 2,2 prosenttia. Köyhin kymmenys taas polki käytännössä paikallaan, koska reaalitulot paranivat vain muutaman prosentin kymmenyksen.

Lopputuloksena tuloerot kasvoivat viime vuonna. Suunta jatkui vuodesta 2010, mutta vuosina 2009 ja 2008 tuloerot supistuivat finanssikriisin takia.

Tuloeroja kuvaava Gini-kerroin oli viime vuonna Suomessa 28,5. Maailmanpankin tilastojen perusteella Suomen tuloerot kuuluvat maailman pienimpiin.

Tilastokeskuksen tuloerotiedot perustuvat tulonjaon kokonaistilastoon. Sen perusteella keskiverrolla suomalaisella kotitaloudella oli viime vuonna käytettävissään 29 820 euroa. Kyseessä on tulojen mediaani. 

Summaan kuuluvat palkka- ja yrittäjätulot sekä omaisuustulot, joista on vähennetty verot ja sosiaaliturvamaksut.

Suurituloisimmat asuntokunnat löytyvät Kauniaisista, Lemlandista ja Jomalasta. Pienituloisimmat puolestaan asuvat Rääkkylässä, Rautavaarassa ja Lieksassa. Kauniaisten tulotasoa selittää osittain se, että siellä asuntokunnassa on keskimääräistä enemmän asukkaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?