Tällaista on miljardin ihmisen arki – dollari päivässä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tällaista on miljardin ihmisen arki – dollari päivässä

Kaksi taloustieteen opiskelijaa päättivät kokeilla kahden kuukauden ajan minkälaista on elää maailman köyhimpien tapaan. Dollarilla päivässä selviytyäkseen parivaljakko muutti Guatemalan syrjäkylään, missä puolet asukkaista elävät enintään dollarilla päivässä.

9.12.2012 15:29 | Päivitetty 9.12.2012 15:42

Yliopisto-opiskelijat Chris Temple ja Zach Ingrasi päättivät ottaa selvää köyhyydestä, kertoo Business Insider.

Kehitysmaita on vuosien saatossa avustettu, mutta monesti vaikutus köyhyyden kitkemiseksi on jäänyt heikoksi. Noin 1,1 miljardia ihmistä elää alle dollarilla päivässä.

Lähinnä maya-intiaanien asuttama syrjäinen Pena Blancan kylä Guatemalassa oli ihanteellinen paikka kokeiluun. Puolet kylän 300:sta asukkaasta elävät korkeintaan dollarilla päivässä.

Opiskelijat asustivat pienessä lattiattomassa hökkelissä kahden kuukauden ajan ja nukkuivat pahvilevyjen ja peittojen päällä.

Kuten monet muut kylän asukkaat, opiskelijat ottivat pienen mikrolainan paikalliselta lainanantajalta, ostivat retiisipellon ja aloittivat oman pienyrityksen.

Kylän ainoan kaivon vesi ei ollut putkiveteen tottuneille helppoa juotavaa. Vesi ei ollut täysin kirkasta ja siitä saattoi löytää pieneliöitä.

Päivittäinen kalorimäärä jäi alle tuhannen, eli alle puoleen suosituksesta. Vain muutaman päivän jälkeen ruuan puute ja raskas työ alkoi käydä raskaasti voimille.

– Ajattelin miksi ylipäänsä ryhdyin kokeiluun, ja että olisi pitänyt jäädä vain kotiin. Ja monet kylässä söivät vielä kehnommin kuin me, Zach totesi.

Kuukauden jälkeen Chris sairastui loisista ja koli-bakteerista. Lääkkeisiin meni 25 dollaria eli monen päivän rahat.

Kahden kuukauden jälkeen he olivat fyysisesti raunioina, mutta olivat onnistuneet pysymään budjetissa. Yllättävät menot kuten lääkkeet tekivät ajasta kuitenkin erityisen raskaan.

Kokeilusta kuvattiin dokumentti nimellä "Living on One" (Eläminen yhdellä).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?