Rasvabuumin pahin skenaario – 500 uutta sydänkohtausta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rasvabuumin pahin skenaario – 500 uutta sydänkohtausta

Suomalaisten voi-kasviöljyrasvojen käyttö on lähes kaksinkertaistunut, samoin voin käyttö. Kevytlevitteiden käyttö laskee, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vasta julkaistu Finravinto-tutkimus osoittaa. Tutkija varoittelee sadoista uusista rasvakuolemista, jos rasvabuumi jatkuu.

23.11.2012 15:01 | Päivitetty 23.11.2012 15:04

THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen sanoo, että karppaus selittää rasvabuumia ja muutosta ainakin osittain. Suomessa karppaukseen on usein liittynyt kovan rasvan käyttö, mikä taas ei muualla maailmassa, Ruotsia lukuun ottamatta, ole ollut tavallista.

– Voin käytön lisääminen ei alun perin liity karppaamisen ajatukseen, Virtanen muistuttaa.

– Nostalgiaakin voin käytössä on, kun sitä on käytetty lapsuudessa. Aika herkästikin aletaan käyttää uudestaan, kun saadaan pienikin viite siitä, että niin voi tehdä. Mutta tämä on tosiaan hirveän huolestuttava ilmiö.

Rasvan ja kolesterolin"yhteys kiistaton"

THL on aiemmin jo kertonut, että kun suomalaisten kolesterolitasot laskivat 1980-luvulta aina vuoteen 2007, viiden viime vuoden ajan veren kolesterolipitoisuus on noussut sekä miehillä että naisilla. THL:n mukaan kovin rasvojen ja kolesterolin yhteys on kiistaton.

– Näyttö on hyvä, oikeastaan parempi kuin minkään muun ravintotekijän vaikutuksesta on olemassa. Se on erittäin vakuuttavasti osoitettu tulos, joka on ollut tiedossa jo pitkään.

Virtasen mukaan ihmisillä on myös virheellisiä mielikuvia kasvirasva-voi-sekoitteista.

Karppaus tai yleinen rasvamyönteisyys selittänee niidenkin kasvua. Virtasen mukaan ihmiset eivät tiedä enää mikä on terveellistä ja mikä ei, koska "viestintä on niin kirjavaa".

– Rasva-voi-levitteissä on noin 80 prosenttia voita, loput kasviöljyjä. Ne eivät paljoa poikkea voista, vaan vaikutukset ovat lähes yhtä haitallisia. Usein on sellaista väärinkäsitystä, että niitä olisi parempi käyttää, mutta ero on todella pieni.

Täysrasvajogurteissapaljon kovaa rasvaa

Voin lisäksi varoituslistalle kuuluisi myös eräs uudempi tuote, runsasrasvaiset maitotuotteet ja jugurtit. Ne ovat voin tavoin osa karppausta laajempaa kuluttajatrendiä, joka suosii perinteisiä, prosessoimattomia ja rasvaisiakin ruokia ja elintarvikkeita.

– Rasvaisten jugurttien suosio on minusta hirveän huolestuttavaa, niissä voi olla luokkaa 10 prosenttia rasvaa, runsaasti nimenomaan tyydyttynyttä.

Ylipainon kasvu on tutkimuksen mukaan sen sijaan tasaantunut, mutta Virtanen ei hurraa tällekään tulokselle, koska taso on yhä niin korkea.

Korkea kolesteroli kuuluu korkean verenpaineen ja tupakoinnin ohella sydäninfarktin ja aivohalvauksen tärkeimpiin aiheuttajiin.

Jos suomalaisten ruokavalion muutos etenee, se voi merkitä myös odotettavissa olevan eliniän ja terveiden elinvuosien kasvun pysähtymistä.

Jos muutos jäisi pysyväksi, se voi tarkoittaa sydäntautien ja aivohalvauksien määrän kääntymistä uudestaan nousuun ja kuolleisuuden lisääntymistä.

– Olemme laskeneet, että tämä voisi tarkoittaa 300–500 uutta sydäninfarktia vuodessa. Mutta emme me näe sitä vielä, vaan seuraukset näkyvät joidenkin vuosien päästä. Toivottavasti tällaista kehitystä ei tarvitse nähdä,Virtanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?