Tiedätkö milloin saa häipyä töistä?

Julkaistu:

Työssäkäyvän arkea: to do -lista rehottaa, pitäisi ehtiä hammashoitoon, uusia passi ja vakuutus. Ilta-ajat hierojalle ja kampaajalle ovat viikkoja varattuja – mutta eihän nyt työpäivänä voi kampaajalla istua. Vai voiko? Kuinka usein on soveliasta häipyä työpaikalta?


Sairauspoissaoloja määrittää selkeä työlainsäädäntö, mutta lyhyet poissaolot ovat harmaata aluetta, jolle työpaikoilla ei usein ole mitään pelisääntöjä.

Yksi käy työpäivän aikana hierojalla tai salilla ja häipyy aina perjantaisin asioille, toinen leimaa tunnollisesti kellokorttia ulos ja maksaa mieluummin yksityislääkärin ilta-ajasta kuin pyytää töistä vapaata.

– Jos vastuualueet ovat selvillä ja hommat tulevat tehdyksi, mitään ongelmaa näistä ei ole. Luulen, että tällaiset menot ärsyttävät lähinnä niiltä kollegoilta, jotka muutenkin mielletään vähän laiskoiksi. Tai sitten ärsyttää, että töitä päätyy muille, pohtii Katariina Kravi, tietotekniikan palveluyhtiö Tiedon henkilöstöjohtaja.

– Ei pitäisi niinkään tarkkailla sitä, onko ihminen paikalla vaan suoriutuuko hän tehtävistä. Lusmuiluun esimiehen tulee puuttua eikä joustoja pidä sitten antaa, hän sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Liukumat ja
joustot auttavat


Sääntöjen – ainakaan kovin tiukkojen – sopimisesta lyhyille poissaoloille Kravi ei innostu, sillä ne eivät istuisi kovinkaan hyvin ainakaan tietotyöläisten liikkuvaan ja joustavaan työhön.

Tiedolla, kuten suuressa osassa työyhteisöjä, ohjeistus perustuu liukuvaan työaikaan, ja joustojen keräämiseen. Joustoilla voi lähteä vaikka lounastunnilla käymään lääkärissä.

– Työlainsäädäntöön perustuva työnantajan valvontavelvoite ei istu esimerkiksi etätyössä ja nykyisessä työelämässä muutenkaan kovin hyvin.

– Itsekin tulee tehtyä töitä mitä kummallisimpina aikoina. Jos meillä joku menee perjantaina kello kymmeneltä kampaajalle, siitä voi kertoa töissä. Ei pidä itseään syyllistää, koska eivät nämä menot kokonaistyötä tai työaikaa vähennä, Kravi sanoo.

Toisilla menot
kasaantuvat työaikoihin


Ruokakauppias on havainnut asenne-eroja työntekijöissä.

– Työntekijöistä suuri osa pystyy järjestämään menonsa työvuorojen mukaisesti, mutta muutamille menot tuntuvat kasautuvan aina työvuorojen kanssa päällekkäin, K-supermaketin kauppias Markus Ranne on huomannut.

– Eroja työyhteisöjenkin kulttuureissa varmasti on. Minulla on aina ollut tapana pyrkiä järjestämään kaikki erikoistoiveet työvuorojen suhteen, kunhan asia on tiedossa viikkoa kahta ennen, Ranne kertoo.
 
– Kampaajat, parturit, kynsienlaitot tai pankkikäynnit eivät tuota ongelmaa, koska käynnit on yleensä hyvissä ajoin tiedossa.
 
Kaupoissa ja palvelualoilla ylipäänsä poissaolot on yleensä aina korvattava toisella henkilöllä. Kaupassa on hyvin vähän töitä, joita voisi siirtää myöhemmin tehtäväksi.

– Minusta kaikki henkilökohtaiset syyt ovat lähtökohtaisesti hyväksyttäviä, kunhan toiveiden kanssa ollaan ajoissa liikkeellä, Ranne sanoo silti.

Näin helppoa menojen sovittelu ei todellakaan aina ole. Esimerkiksi toistuvien neuvola- tai terapiakäyntien sovittelu on vaikeaa, jos aikoja ei ole iltaisin. Kaikista yksityisasioista tai ongelmista ei ole kiva kertoa esimiehelle.

– Yrityksissä pitäisi olla sellainen kulttuuri, että esimiehet eivät ole liikaa mikromanagereita, vaan että jos pitää vaikka käydä lääkärissä seuraavan viiden viikon ajan kaksi tuntia viikossa, niin ei tätä pitäisi joutua kauheasti työnantajalle selittelemään.

Esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä arkiasioiden kasaantuminen voi tulla ongelmaksi, ja vaikea sitten sanoa, miten sen ratkaisisi, Tiedon Kravi miettii.

– Mitä tuskaisempi työvoimatilanne on, sitä vaikeampihan näitä on ihan oikeasti järjestää tai pyytää. Se on tietysti selvä, Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo.

– Kunta-alalla lähdetään siitä, että esimerkiksi hierojalla käydään kyllä omalla ajalla. Jos on aina kiinni 9–17, sitten pitää vaan työnantajan kanssa yrittää sopia. Jos kokonaisesta päivästä on kyse, voi hakea harkinnanvaraista vapaata, jossa omalla ajalla voi mennä hoitamaan asioita.

Etätyöpäivä
= oma lomapäivä


Vapaatunneista ei ole kunta-alalla mitään yhteisiä sääntöjä. Kuntasektorillakin erilaiset liukumat, työaikapankit ja muut joustot antavat yleensä mahdollisuuden lähteä esimerkiksi aikaisemmin töistä tai ottaa ruokatunnilla liukumaa.

Myös vuoro- tai jaksotöissä vapaita osuu keskelle viikkoa.

– Nämä asiat kyllä keskusteluttavat kolmikantatyöryhmissä, keskusjärjestötasolla ja EU-direktiivitasollakin, joissa pohditaan työn ja yksityiselämän yhteensovittamista.

– Voisi olla helpottavaa, että työpaikkatasolla olisi jotkut peruspelisäännöt käyty läpi. Hyvä olisi, jos oma esimies ja työporukka käy läpi, miten on tarkoitus hakea vapaata ja millaisia valtuuksia esimiehellä on niitä antaa, lakimies Nybondas-Kangas sanoo.

Etätyöpäivät ovat monille tosiasiassa päiviä, jolloin puretaan tehtävälistaa, tai muuten vain otetaan hengähdystaukoa työpaikalta.

Teleyhtiö Soneran kyselyn mukaan työntekijöistä 76 prosenttia pitää organisaatiota, jossa saa tehdä etätyötä, muita kiinnostavampana työnantajana. Etätyön tärkeimpänä etuna oli ”työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen”, ei siis esimerkiksi parempi työrauha.

Tuloksen voisi tulkita tarkoittavan sitä, että etäpäivä käytetään ainakin osaksi ihan muuhun kuin työhön, kunhan nyt näennäisesti edes lähettelee vähän sähköposteja.

– Se on ihan ok, että tekee muitakin asioita etäpäivänä. Hyvin monet ihmiset tekevät normaalia pidempää työpäivää ja sen takia ei ehdi hoitaa asioitaan.

– Nykyään ensisijainen huoli ei todellakaan ole se, laiskotellaanko etäpäivänä, koska ainakin isoissa kansainvälisissä yrityksissä työtä kyllä riittää, Tiedon Kravi sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  2. 2

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  3. 3

   Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

  4. 4

   2 500 euron korvausta perhevapaasta on haettu vasta vähän

  5. 5

   Joululahjat Kiinasta? Posti: Kohta on kiire – mm. Black Friday, Cyber Monday ja 1212 ruuhkauttavat

  6. 6

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  7. 7

   Tullimaksu voi yllättää tylysti: nettisivulla edullisempi saattaa tulla reilusti kalliimmaksi – 3 esimerkkiä

  8. 8

   Kommentti: Talouskasvun varjopuoli: euroalueen ylijäämä on jo epänormaalin suuri

  9. 9

   Näin 100 hehtaarin metsä tuottaa vuodessa eri maakunnissa: Päijät-Hämeessä 24 950 € – Lapissa vain 2 520 €

  10. 10

   Valinnanvapauslinjaukset lausunnoilla – "Voisi jopa lyödä vetoa, että vaatii korjauksia"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  2. 2

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  3. 3

   Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

  4. 4

   Kuntoalan yrittäjä Sanna sai apua eläkepäiviään viettävältä konkarilta: ”Hän ei syyllistä, että oletpa sinä tyhmä”

  5. 5

   2 500 euron korvausta perhevapaasta on haettu vasta vähän

  6. 6

   Rovaniemellä asuva Marko, 44, osti kaupunkikämpän Tallinnasta – ”Tarkoitus myös käyttää paljon itse”

  7. 7

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  8. 8

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  9. 9

   Suomi ei päässyt jatkoon kisassa EU:n lääkevirastosta

  10. 10

   Joululahjat Kiinasta? Posti: Kohta on kiire – mm. Black Friday, Cyber Monday ja 1212 ruuhkauttavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Rainer, 62, aikoo muuttaa halvempaan maahan – ”45 vuotta töitä Suomessa kerrytti vain 1 000 euron eläkkeen”

  3. 3

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  4. 4

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  5. 5

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  6. 6

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  7. 7

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  8. 8

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  9. 9

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  10. 10

   Cheekin firmalla miljoonien kassa – ura loppuu, mutta rahaa riittää

  11. Näytä lisää