Uusi lista veroparatiisista – "Missä se oli?" - Oma raha - Ilta-Sanomat

Uusi lista veroparatiisista – "Missä se oli?"

Britannian veroviranomaiset ovat saaneet käsiinsä listan, joka sisältää HSBC-pankin Jerseyn saarella sijaitsevien tilien tiedot. Toistaiseksi kukaan ei tiedä, onko listalla myös suomalaisnimiä.

9.11.2012 14:43 | Päivitetty 9.11.2012 14:57

Asiasta kertoo brittilehti Daily Telegraph, jonka mukaan listalla on yli 4 000 ihmisen tilitiedot. Telegraphin mukaan yli puolet listan ihmisistä on brittejä.

Kyse ei ole pikkusummista, sillä listan ihmisillä on yli 875 miljoonaa euron talletukset. Lisäksi heillä on todennäköisesti miljardeja euroja erilaisissa sijoituksissa.

Taloussanomien tavoittama verohallinnon ylitarkastaja Hannu Kuortti sanoo, että hän ei ole kuullut listasta. Listalla voi olla myös suomalaisia nimiä, mutta se ei ole varmaa. 

– Missä se lista oli? Näitä listajuttujahan pyörii nyt aika paljon, Kuortti sanoo.

Taloussanomat kertoi tänään, että Suomen veroviranomaiset voivat lähiaikoina saada uutta tietoa sveitsiläisillä veronkiertotileillä makaavista suomalaisrahoista.

Kuortin mukaan Suomen veroviranomaiset vaihtavat muiden maiden veroviranomaisten kanssa tietoja ”sitä mukaa, kun sopimukset mahdollistavat”. Hänen mukaansa nykyaikana veronkiertäjät jäävät helpommin nalkkiin kuin takavuosina. 

Joukossa huumediilereitä ja asekauppiaita

Telegraphin tietojen mukaan Britannian veroviranomaisten listassa on muun muassa huumekauppiaita ja aseiden salakuljettajia.

Telegraph kertoo, että HSBC on avannut Jersey-saaren pankkiinsa tilejä monille ihmisille, joita Britannian poliisi etsii.

Lisäksi listalla on Lontoon rahoituskeskittymän Cityn pankkipomoja, lääkäreitä sekä kaivos- ja öljyteollisuuden johtajia.

Jerseyn pankkilistan vuotaneella on tietoja myös muista Britannian ulkopuolisista HSBC:n asiakkaista. Heidän joukossaan on muun muassa israelilaisia, ranskalaisia, espanjalaisia ja yhdysvaltalaisia asiakkaita. Telegraph ei kerro, onko listalla myös suomalaisia.

Jerseyn saari on tunnettu veroparatiisi. Saaren verotus ja lainsäädäntö ovat houkutelleet saarelle runsaasti muun muassa pankkeja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?