Työssä jaksamisen ratkaisua etsitään ”matrix-työstä” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Työssä jaksamisen ratkaisua etsitään ”matrix-työstä”

Euroopan unioni on käynnistänyt hankkeen, jolla halutaan edistää ikääntyneiden työntekijöiden työssä jaksamista. Hankkeessa etsitään työssä jaksamista helpottavia tulevaisuuden teknologioita ja sovelluksia.

10.10.2012 20:15 | Päivitetty 10.10.2012 20:15

Suomesta EU:n GoldenWorkers-hankkeessa on mukana teknologian tutkimuskeskus VTT.

VTT:n mukaan teknologioiden yhdistäminen ja palvelujen virtualisoituminen ovat esimerkkejä trendeistä, joiden uskotaan muuttavan paljon työympäristöjä tulevaisuudessa.

Esimerkiksi tulevaisuudessa työntekijä voi olla osan työajasta virtuaalisesti läsnä työpaikallaan. Ihmisen heikentyneitä aisteja voi puolestaan vahvistaa yli normaalikyvyn teknologioita yhdistämällä.

Työssä jaksamista edistävät muun muassa yhdistetyn todellisuuden sovellukset. Niiden avulla henkilö voi työskennellä fyysisesti erillään muusta työyhteisöstä, mutta silti olla sosiaalisessa kontaktissa fyysiseen työympäristöön.

Teknologioiden yhdentyminen tarkoittaa esimerkiksi nano-, bio-, ja ict-teknologioiden yhdistymistä kognitiotieteeseen. Se mahdollistaa muun muassa aivo-tietokonekäyttöliittymien kehittämisen. Tällöin ihminen voi "ajatuksen" voimalla ohjata keinotekoisia raajoja tai robotiikkaa.

Sen avulla on myös mahdollista muokata ihmisten aisteja siten, että esimerkiksi kuulo- tai hajuaisti vahvistuu yli normaalikyvyn.  

Myös ihmisten tunteiden tarkka tunnistaminen voi olla mahdollista tulevaisuudessa teknologioiden yhdentyessä. Tämä helpottaisi esimerkiksi stressin tunnistamista.

Hankkeen selvitys valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?