Työssäkäyvien reaalitulot laskevat ensi vuonna - Oma raha - Ilta-Sanomat

Työssä käyvä saa palkallaan yhä vähemmän

Työssä käyvien reaalitulot laskevat ensi vuonna. Palkansaajien tutkimuslaitoksen vertailun mukaan kyse on toisesta peräkkäisestä vuodesta, jolloin toimihenkilöperheen tulot laskevat. Työttömän ja eläkeläispariskunnan talous on sen sijaan keskimäärin kohentunut tänä vuonna ja tilanne jatkuu ensi vuonna.

4.10.2012 12:06 | Päivitetty 4.10.2012 12:10

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) tarkastelee talouspäätösten ja kuluttajahintojen vaikutuksia suomalaisten ostovoimaan kuuden esimerkkiperheen avulla.

Esimerkit ovat hyvätuloinen lapseton toimihenkilöpariskunta, kaksilapsinen toimihenkilöperhe, kaksilapsinen työntekijäperhe, pienipalkkainen yhden lapsen huoltajan perhe, yksinasuva työtön ja eläkeläispariskunta.

PT kertoo syksyn selvityksestä Talous- ja yhteiskunta -lehdessään. Siitä ilmenee, että kaikkien perheiden nettotulojen kasvua hidastaa ensi vuonna valtion ja kuntien ansiotuloverotuksen kiristyminen. Yle-vero tiukentaa kokonaisverotusta kahden palkansaajan perheissä.

Reaalitulot laskevat ensi vuonna kaikissa perheissä, joissa käydään töissä. Eniten eli noin puolitoista prosenttia ensi vuonna hiipuvat kaksilapsisen toimihenkilöperheen tulot. Tämän perheen reaalitulot kutistuvat jo tänä vuonna puolisen prosenttia.

Perheen vanhemmat ovat insinööri ja sairaanhoitaja ja heidän kuukausipalkkansa ovat yhteensä miltei 7 000 euroa kuukaudessa. Ensi vuonna he maksavat veroja kuukausittain noin 200 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Toimihenkilöperhe on esimerkeistä ainoa, jolla on asuntolainaa. Velkasumma on 150 000 euroa ja asuntovelan korkojen vähennysoikeuden pienennys ja korkotason muutos vaikuttavat perheen talouteen.

Kuten muidenkin lapsiperheiden, myös toimihenkilöperheen tuloihin vaikuttaa lapsilisien indeksikorotusten jäädyttäminen.

Työttömän tilanne paranee suhteessa eniten

Velattomassa asunnossa asuvan hyvätuloisen toimihenkilöperheen reaalitulot pysyvät tänä vuonna viimevuotisen suuruisina, mutta laskevat ensi vuonna. Ekonomi ja juristi ansaitsevat yhteensä noin 12 500 euroa kuukaudessa. Ensi vuonna he maksavat veroja noin 380 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Kuorma-autonkuljettajan ja kaupan myyjän lapsiperheessä reaalitulot kutistuvat ensi vuonna hieman yli prosentin viime vuodesta. Tänä vuonna ne nousevat vähän. Vanhemmat maksavat tänä vuonna noin 4 700 euron yhteenlasketuista kuukausituloistaan vajaa sata enemmän kuin viime vuonna. Perhe asuu vuokralla.

Yhden lapsen siivoojaäidin reaalitulot näivettyvät ensi vuonna puolisen prosenttia. Tänä vuonna ne suurenevat hieman. Ensi vuonna siivooja maksaa noin 2 100 euron kuukausipalkastaan 25 euroa enemmän veroja kuin tänä vuonna.

Yksin asuvan työttömän tilanne paranee suhteessa eniten. Työttömän reaalitulot nousevat tänä vuonna neljä ja ensi vuonna kolme prosenttia. Työtön saa työmarkkinatukea, asumistukea ja toimeentulotukea yhteensä 700 euroa kuukaudessa ja asuu vuokralla pienessä asunnossa.

Myös eläkeläisparin reaalitulot nousevat. Tänä vuonna ne kohoavat noin prosentin ja ensi vuonna kolme prosenttia. Parista toinen saa keskimääräistä työeläkettä ja toinen kansaneläkettä ja takuueläkettä. Pari asuu velattomassa omistusasunnossa ja sen bruttotulot ovat noin 2 700 euroa kuukaudessa.

Ruuan hinnan nousurasittaa kaikkiaEsimerkkilaskelmissa ovat mukana ansiotulot, tulonsiirrot, verot, asuntolainan hoitokulut ja vuokrat. Laskelmissa on otettu huomioon hallituksen esittämät muutokset tuloverotukseen, hyödykeverotukseen ja sosiaaliturvaan.

Myös inflaatio vaikutus näkyy luvuissa. Nettotuloihin inflaatio ei kuitenkaan juuri vaikuta, sillä eri perheiden inflaatiovauhdit ovat melko samat.

PT:n mukaan elintarvikkeiden hintojen nousu rasittaa merkittävästi kaikkia perheitä sekä tänä että ensi vuonna. Myös yksityisautoilu kallistuu molempina vuosina. Toisaalta tietoliikennepalelut halpenevat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?