Kuusi merkkiä kertoo, että urasi voi olla umpikujassa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tästä tiedät, onko jo aika vaihtaa työpaikkaa

Vakituisesta työpaikasta saa nykyään olla onnellinen. Joskus voi kuitenkin olla hyvä idea suunnistaa kohti uusia haasteita, kirjoittaa talouslehti Forbes.

19.9.2012 16:15 | Päivitetty 20.9.2012 8:37

Headhunter Jorg Stegemann listasi Forbesille kuusi merkkiä siitä, että on aika alkaa etsiä uutta työpaikkaa.

1. Työsuhde on tullut elinkaarensa päähän

Tuntemuksemme työpaikkaamme kohtaan etenevät usein näiden seitsemän vaiheen kautta: 1. Kuherruskuukausi, 2. Paluu maanpinnalle, 3. Tehtävien oppiminen 4. Tehtävien hallinta ja tulosten saavuttaminen, 5. Asioiden kyseenalaistaminen, 6. Motivaation puute ja 7. Loppuun palaminen.

Stegemannin mukaan uutta työpaikkaa kannattaa alkaa etsimään vaiheiden 4. ja 5. aikana.

2. Samassa työpaikassa on hurahtanut 3–5 vuotta

Jos työntekijä pysyy samassa tehtävässä tätä pidempään, muut työnantajat voivat Stegemannin mukaan tulkita sen heikoksi kunnianhimoksi. Työpaikkaa ei tarvitse vaihtaa joka 3–5 vuosi kokonaan, mutta kannattaa pitää huolta siitä, että oma työnkuva kehittyy jollakin tavalla.

Saman firman palveluksessa 15 vuotta on Stegemannin mielestä maksimiaika, jonka jälkeen muut työnantajat alkavat epäillä, ettei työntekijästä ole enää sopeutumaan uusiin kuvioihin.

3. Pomosi käy nihkeäksi

Pomon etäiseksi muuttunut käytös sinua kohtaan voi kertoa siitä, että työpanostasi ei syystä tai toisesta pidetä enää yhtä suuressa arvossa kuin ennen. Jos esimiehesi välttelee sinua, vaikuttaa kärsimättömältä tai ei enää ota sinua mukaan samanlaisiin projekteihin kuin ennen, Stegemann kehottaa miettimään, onko oma otteesi työhön alkanut lipsumaan.

Kyse voi tosin olla myös pomon omista ongelmista.

4. Toimialasi riutuu myllerryksessä

Pidä silmällä, miten kilpailevilla saman alan yrityksillä menee. Jos muut ilmoittavat kiristävänsä vyötä, sama voi olla edessä myös sinun työpaikallasi.

5. Firmasi tulos luisuu kuralle

Seuraa työnantajasi taloudellista tilannetta sekä sitä, mikä on oman yksikkösi merkitys koko yritykselle.

6. Työllä ei ole sinulle tarkoitusta

Nautitko todella työstäsi, vai onko se sinulle vain "pelkkä työpaikka"? Entä auttavatko nykyiset tehtäväsi sinua saavuttamaan ammatilliset tavoitteesi? Jos tuntuu, että olet umpikujassa, kannattaa etsiä joku toinen polku eteenpäin.

Jos päätät suunnata kohti uusia vaihtoehtoja, etsinnät kannattaa hoitaa hienovaraisesti. Siltoja ei pidä polttaa perässä, sillä uuden työn haussa maineesi ja työkokemuksesi aikaisemmista työpaikoista ovat arvossaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?