Tässä on paras etukortti – huima ero bonuksissa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso, mikä bonuskortti antaa parhaat edut

Oletko innokas kauppojen bonuspisteiden metsästäjä? Tiedätkö, mikä kortti on sinkulle tai perheelle paras? Kaupat ovat mutkistaneet korttijärjestelmiään, mikä tekee tilanteen tukalaksi oikeaa korttia pohtivalle kuluttajalle. Taloussanomat perkasi korttiviidakkoa.

3.9.2012 6:01 | Päivitetty 3.9.2012 10:07

Tonnin kuukaudessa ruokakauppaan käyttävä lapsiperhe voi säästää jopa 150 euroa vuodessa valitsemalla oikean etukortin ostosten keskitykseen.

Asia käy ilmi Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemästä vertailusta, jossa vertailtiin eri bonuskorttien tuomia rahahyötyjä.

Suomen Rahatieto vertaili eri ruokakauppojen kanta-asiakaskortteja 400 euron, 600 euron ja tuhannen euron kuukausittaisilla ostoilla. (Katso taulukko jutun lopusta)

Vertailun mukaan S-etukortti on tuottoisin bonuskortti sinkuille, pariskuntien jääkaappipäättäjille ja perheenpäille.

S-etukortilla saa kauppalaskusta riippuen 30–38 prosenttia enemmän rahaa takaisin ostoista kuin Plussa-kortilla.

Sen sijaan 400 euron kuukausittaisilla ostoilla myös Lähikaupan Ykkösbonus-kortti etenee aivan S-etukortin tuomien etujen tuntumaan, jos kuluttaja ottaa bonuksensa vuosittain myönnettävänä rahasetelinä.

Vertailu ei pidä sisällään eri kaupparyhmien kanta-asiakkaille myöntämiä kanta-asiakasetuja. Korttiin sidottuja alennuksia on kaikilla vertailun kaupparyhmillä.

Vaikea vertailla

Suomen Rahatiedon mukaan ainoastaan K- ja Plussa-kortti ovat lähes suoraan verrattavissa keskenään, sillä niissä bonukset tilitetään kuukausittain.

Ykkösbonus-kortin vertailu S- ja Plussa-kortteihin on kuluttajalle hankalaa, koska Ykkösbonus-kortissa rahana kerättävä bonus kilahtaa asiakkaalle vain kerran vuosittain. Rahabonuksen lisäksi Ykkösbonus-asiakkaat voivat kerätä myös asiakaspisteitä, joilla voi lunastaa muun muassa lehtien vuositilauksia tai kodintavaraa.

S-etukortilla saa alennuksia muun muassa olutravintoloista, Sokoksista ja kylpylöistä. Myös Ykkösbonus ja Kesko panostavat kuukausittain vaihtuviin Plussa-korttitarjouksiin. Plussa-korttitarjousten prosentuaaliset alennukset voivat yltää yli 50 prosenttiin.

Aivan oma lukunsa on Stockmannin kanta-asiakasohjelma, joka ei perustu bonusjärjestelmään. Kanta-asiakkaat saavat kuukausittain vaihtuvia kanta-asiakastarjouksia. Stockmann lupaa kuukausittain yli 200 tuotteelle vähintään 20 prosentin alennuksen. Edut myös vaihtelevat ostosmäärän mukaan.

Liittyminen pääosinmaksullista

Eri bonusjärjestelmien päätymistä kaupan lopullisiin hintoihin on mahdotonta laskea, mutta korteista koituu käyttäjille myös välillisiä kuluja.

Korteista ainoastaan YkkösBonus-kortti on käyttäjälle täysin ilmainen. Plussa-käteiskortti maksaa 8,40 euroa ja Stockmannin käteiskortti 10 euroa. Tänä vuonna Stockmannin käteiskortin saa kuitenkin juhlavuoden vuoksi ilmaiseksi.

S-Etukortti kuuluu vain kaupan asiakasomistajille. Osuusmaksu maksetaan osuuskaupan kassaan. Esimerkiksi HOK-Elannon osuusmaksun suuruus on 35 euroa. Sen voi maksaa heti tai kerryttää kahden vuoden sisällä bonuksilla.  

Laskelma ei pidä sisällään maksutapaetua, jonka saa S- ja YkkösBonus-kaupoissa maksamalla etukorttiin yhdistetyllä maksuominaisuudella. Molempien kauppaketjujen myöntämä maksutapaetu on 0,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?