Auttaisiko valuuttatili suomalaista tallettajaa? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Säästöt turvaan valuuttatilille – kannattaako vaiva?

Euroeroa pelkäävät kreikkalaiset ovat jo pitkin vuotta hajauttaneet talletuksiaan ulkomaille ja eri valuuttoihin. Suomessa valuuttatilejä on vielä aika harvoilla, mutta kannattaisiko sellainen ihan varmuuden vuoksi avata?

1.9.2012 6:05 | Päivitetty 31.8.2012 18:06

Eurokriisi on opettanut, että aiemmin mahdottomana pidetystä voidaan joskus joutua puhumaan vakavasti. Euron hajoamisesta ei vielä äskettäin puhuttu lainkaan, nyt aiheella spekulointiin törmää mediassa päivittäin.

Paniikkireaktioista harvemmin on apua, mutta taloutensa suojaamiskeinoja on hyvä pohtia. Olisiko valuuttatilistä turvaa säästöille?

Rahansa voi tallettaa toisessa valuutassa kahdentyyppiselle tilille: määräaikaiselle tai tavalliselle valuuttatilille. Handelsbankenin tuotevastaava Päivi Huukin mukaan suomalaisen kannattaa lähtökohtaisesti avata tili kotimaansa pankkiin.

– Jos asiakkaalla on tarve avata tili ulkomaiseen konttoriin, on tili tyypillisesti avattava henkilökohtaisesti paikan päällä. Kyseinen konttori päättää itse paikallisesti mahdollisesta tilinavauksesta ja neuvoo vaadittavan dokumentaation. Käytännöt vaihtelevat hieman maittain. Kaikkia talletuksia koskee sama talletussuoja, Huuki kertoo.

Lisäksi valuuttatilit edellyttävät tavallisia tilejä suurempaa verobyrokratiaa. Vaikka verottaja saa pankin perimän lähdeveron kautta tiedot kotimaassa sijaitsevista talletustileistä, on kurssimuutoksista syntyneet tulot tai menetykset ilmoitettava itse.

Jos tilin perustaa toiseen maahan, on tuloistaan ilmoitettava sekä talletusmaahan että Suomeen. Eri maiden veroviranomaisilla on sopimuksia siitä, miten kahden maan verotuksesta saa hyvitystä. Sitä on kuitenkin osattava hakea itse.

Kurssierosta hyötyminen vaatii taitoa tai tuuria Valuuttojen välinen kurssi on valuuttatilien kaksiteräinen miekka. Euron kurssiriskiltä voi suojautua avaamalla tilin valuutassa, jonka uskoo vahvistuvan tai pysyvän vahvana euroon nähden.

– Kurssiriski pätee tietysti myös toisinpäin. Jos perustaa esimerkiksi Ruotsin kruunumääräisen tilin, ja euro sitten vahvistuisikin, heikkenisi talletuksen arvo, huomauttaa Jari Ohrankämmen Nordean säästämisen ja sijoittamisen yksiköstä.

Eri pankeissa valuuttatilin voi perustaa useimmilla yleisvaluutoilla, kuten Ruotsin kruunuina, Yhdysvaltain dollareina, Iso-Britannian puntina ja Sveitsin frangeina.

Sveitsin frangi on noussut kreikkalaisten parissa suosituksi turvasatamaksi. Tällä hetkellä yhdellä eurolla saa noin 1,2 frangia. Ulkomaankaupan vuoksi Sveitsi tekee kuitenkin parhaansa, jotta maan valuutan arvostus pysyisi aisoissa. Aiemmin vahva Ruotsin kruunu on viime aikoina heikentynyt. Euro maksoi perjantaina 8,33 kruunua.

Handelsbankenin Huukin mukaan valuuttatilien suurin hyöty asiakkaalle on maksuliikenteessä. Esimerkiksi ulkomaan valuutassa saatuja tuloja ei tarvitse vaihtaa välillä euroiksi, jos asiakkaalla on valuutassa myös lähteviä maksuja.

Jos jätetään mahdolliset kurssimuutosvoitot tai -tappiot laskuista, sijoituskohteena valuuttatili ei ole sen tuottoisampi kuin tavallinen talletustilikään. Korkotulot eivät päätä huimaa.

– Viime aikoina talletuksille maksettavat korot ovat olleet hyvin matalalla, Nordean Ohrankämmen sanoo.

Ohrankämmenen mukaan vakavaraisista pankeistaan tunnetussa Suomessakin on mahdotonta spekuloida, millaisia tappioita euron hajoaminen voisi tuoda.

Pahimman skenaarion toteutumisen varalta valuuttatileistä ei välttämättä kovinkaan suurta turvaa olisi, sillä tilien talletussuojat ovat pankkien kotimaan mukaisia.

Esimerkiksi Handelsbankenissa talletukset kuuluvat ruotsalaisen talletussuojan piiriin. Myös ruotsalainen talletussuoja määräytyy kuitenkin nykyisin euroissa, eikä kruunuissa kuten aiemmin.

Euron kurssin heiketessä kutistuisi siis myös talletussuojan määrä siihen valuuttaan nähden, jolla talletus on tehty. 

– Taloudellisen tilanteen kärjistymistä ajatellen talletuksen valuuttaa tärkeämpää on se, että tili on vakavaraisessa pankissa, Handelsbankenin Huuki huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?