Näin säästät oppikirjoissa

Parin viikon kuluttua alkava koulu merkitsee reilulle 100 000 lukiolaiselle kirjojen metsästysrumbaa. Jos kirjansa haluaa uutena, saa yleissivistyksestä pulittaa keskimäärin 1 300 euroa. Tarkka kuluttaja voikin säästää kirjaostoksissa satasia.

4.8.2012 6:01 | Päivitetty 3.8.2012 15:19

Näinä päivinä noin 30 500 uunituoretta lukiolaista opettelee 12 vuoden jälkeen hankkimaan oppikirjansa itse. Lukiossa on 75 pakollista kurssia, joista 40–50:lle on hankittava oma kirjansa. Määrä vaihtelee kurssivalintojen mukaan.

Onnekkaimmat perivät opuksensa vanhemmilta sisaruksilta. Suomen lukiolaisten liiton mukaan uusista kirjoista saa maksaa noin 1 300 euroa koko lukion aikana. Moni hankkiikin kirjansa käytettynä.

Kuvaavaa on, että oppikirjoja kierrättävän Jamera Oy:n liikevaihto kasvoi vuosien 2006 ja 2010 välillä 25 000 eurosta 2,4 miljoonaan euroon.

– Tällä hetkellä käytettyjä kirjoja on varsin hyvin tarjolla, mutta uudistettuja painoksia ja uusia kirjasarjoja tulee meille viiveellä, Jameran vt. toimitusjohtaja Tuomas Lappalainen kertoo.

Ainakin osan rahoistaan voi saada myöhemmin takaisin myymällä kirjat käytön jälkeen. Käytettyjä oppikirjoja myyvät ja ostavat myös suurimmat kirjakaupat.

Vertailu kannattaa, sillä esimerkiksi paljon käytetty WSOY:n/Sanoma Pron julkaisema Äidinkieli ja kirjallisuus: Käsikirja maksaa käytettynä halvimmillaan reilut 20 euroa. Uutena samasta kirjasta voi joutua maksamaan kovimmillaan jopa 56,30 euroa.

Kirjoja löytää myös nettihuutokaupoista ja kirpputoreilta. Jos lukio on tarpeeksi suuri järjestääkseen samaa kurssia useassa eri jaksossa, onnistuu myös kirjojen kierrättäminen kaverilta toiselle. Käytetyn kirjan avulla opiskelu tosin edellyttää vastausten kirjaamista erilliselle paperille.

Kirjalasku voi olla myös tuuripeliä

Lukiolaisen kirjalasku riippuukin paljon oppilaitoksesta. Oppilaitokset tai kunnat tekevät omat opetussuunnitelmansa Opetushallituksen perusteiden pohjalta.

– Oppimateriaalien valinnat ovat viime kädessä opettajien päätöksiä. Saman koulun saman aineen opettajatkin voivat suosia eri kirjoja, kertoo Turun lukio-opetuksen tulosaluejohtaja Esko Heikkonen.

Opettajien käsissä on myös se, kelpaako kirjan vanha painos vai onko ostettava uusi. Jameran Lappalainen kertoo, että esimerkiksi vuosi sitten julkaistun äidinkielen ja kirjallisuuden Särmä-sarjan kirjoja ei vielä ole juurikaan kierrossa.

Sarjaa julkaisevan Otavan oppimateriaalien kustannusjohtaja Teuvo Sankila kertoo, että jos opetussuunnitelma ei muutu, impulssi uusiin sarjoihin ja painosmuutoksiin tulee opettajilta.

– Opettajat käyttävät kirjoja käytännössä työkaluina oman opetuksensa tukena, ja ajan myötä esille saattaa tulla asioita, jotka selvästi kaipaisivat uudistusta. Särmän kohdalla kyse oli siitä, että aiemmissa sarjoissa ei tuotu riittävästi esille mediakasvatuksen roolia, jonka merkitys on viime vuosina kasvanut selvästi, Sankila kertoo.

Särmän käsikirjaa myydään vajaan viidenkymmenen euron hintaan. Sankila sanoo, että lukiolaisten kukkaroita rasittavilla uudistuksilla pyritään viime kädessä tarjoamaan tuorein mahdollinen tieto opiskelijoille.

– Käytännössä kirjoista julkaistaan joka vuosi uusi painos, mutta yleensä niin sanotut muuttumattomat painokset pysyvät ajan tasalla 2–3 vuotta. Opettajia informoidaan muutoksista ja korjauksista, ja harvoin he ilman suurta muutosta edellyttävät nimenomaan uusinta painosta, Sankila sanoo.

Heikkosen mukaan tarkkuus painoksista riippuu pitkälti oppiaineesta.

– Yhteiskunta-aineissa tieto muuttuu niin nopeasti, että painoksia ollaan herkempiä vaihtamaan. Matematiikassa ja kielissä taas samaa painosta voidaan pitää pidemmän aikaa.

Uusi opetussuunnitelma laittaa kirjat uusiksi

Kerran noin kymmenessä vuodessa lukiokirjojen hinta on puhtaasti onnenkauppaa. Lukion nykyinen opetussuunnitelma otettiin käyttöön vuonna 2005. Samana vuonna lukio-opintonsa aloittaneille uusi opetussuunnitelma merkitsi kaikkien kirjojen ostamista uutena.

Opetushallituksen yleissivistävän koulutuksen johtaja Jorma Kauppinen kertoo, että suunnitelman uusiminen on lähivuosina jälleen edessä. 

– Tuntijaon uudistaminen alkaa syksyllä, ja riippuen opetus- ja kulttuuriministeriön asettamasta aikataulusta, uusi opetussuunnitelma otettaneen käyttöön vuonna 2016.

Turun lukio-opetuksen tulosaluejohtaja Heikkonen sanoo, että opetushenkilöstö on jo pidemmän aikaa toivonut sähköisiä oppimateriaaleja. Heikkonen kertoo, että Euroopan unionin (EU) rahoittaman Indicators of Education Systems (INES) -projektin avulla on yritetty luoda matematiikan verkko-oppimateriaaleja. 

– Se hanke vaatisi kuitenkin vielä laajempaa yhteiskunnallista tukea, Heikkonen kertoo.

Taloussanomat ja Sanoma Pro ovat osa Sanoma-konsernia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?