Kaapista ulos? Ei ainakaan näissä ammateissa...

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun työporukka puhuu siitä, missä viikonloppua vietettiin perheen kanssa, kaapissa oleva ei-hetero miettii, kuinka osallistua luontevasti keskusteluun paljastamatta liikaa yksityiselämästä. Tällaistako se on, vielä nykypäivänäkin?


Helsingin yliopiston tutkijan Kati Mustolan mukaan salailun kulttuuri on arkea erittäin monilla työpaikoilla, edelleenkin.

– Suunnaton määrä energiaa menee hukkaan siinä, että ihmiset joutuvat pitämään yllä tätä jokapäiväistä roolipeliä. On niin helppo sanoa, että "eihän heterotkaan kerro" tai että "eihän yksityisasiat kuulu kenelläkään". Siitä ei ole alkuunkaan kyse, Mustola sanoo.

– Ei tässä seksistä puhuta, vaan siitä voiko ihminen olla täysin oma itsensä tällaisessa "miten viikonloppu meni" -tyyppisessä keskustelussa. Pitääkö käyttää energiaansa siihen, miten muotoilla sanansa ja pikakelailla kenelle on kertonut mitäkin.

Armeijassa ollaan,
että "so what"


Puolustusvoimissa ei tiettävästi työskentele korkeimmissa tehtävissä avoimesti homoseksuaaleja ihmisiä. Kahvipöytäkeskustelu, jossa prikaatinkenraali juttelee muille mökkilomastaan homopuolisonsa kanssa, tuntuu nykypäivänäkin vieraalta.

– En ole [ei-heteroita] havainnut, vaikka olen ollut todella pitkään töissä, mutta tiedän että heitä on ollut. Olen palvellutkin heidän kanssaan. Tilastollisestikin on mahdotonta, etteikö heitä olisi myös puolustusvoimissa, pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara sanoo.

Karhuvaaran mukaan pääesikunnan vuonna 2009 remontoimassa yleisessä palvelusohjesäännössä edellytetään kaikille tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua.

Karhuvaara uskoo, että armeijakin kykenisi nykypäivänä nielemään tilanteen, jossa esimerkiksi joku pääesikunnan johdosta tulisi ulos kaapista. Hän ihmettelee, miten armeijan rankingin huipulle vuosien palvelusajan jälkeen noussut muka muuttuisi tuolloin yhtäkkiä toisten silmissä aivan toiseksi ihmiseksi.

– Ajateltaisiin varmaan [ulostulosta], että so what. Ei se varmasti mitään kapinamielialoja toisi – se on jokaisen oma asia. Puolustusvoimat henkii muun yhteiskunnan mielipiteitä. Ei tämä ole mikään peikko meille, vaikka ehkä tulemmekin vähän muuta hallintoa ja yhteiskuntaa hitaammin mukana muutoksessa.

Ruotsin asevoimissa arvioidaan, että 70 prosenttia homoista ja lesboista ei tule ulos kaapista, koska he eivät koe oloaan puolustusvoimissa tarpeeksi turvalliseksi, puolustusvoimain raportissa todetaan.

Poliisin puvussa
ei Prideen tulemista


Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan homopoliisit toimivat monissa maissa aktiivisesti. Eivät kuitenkaan Suomessa. Esimerkiksi Irlannissa pidetään piakkoin oma homopoliisien konferenssi. Suomessa homoseksuaalit poliisit eivät ole järjestäytyneet.

Suomalainen poliisi ei saa virkapuvussa osallistua pride-marssiin, toisin kuin vaikkapa Ruotsissa. 

Poliisihallituksen viestinnästä ei vastattu Taloussanomien aihetta koskevaan haastattelupyyntöön.

Stuerteilla
"todistustaakka"


Tietyt ammattiryhmät mielletään perinteisesti homomyönteisiksi: luovat alat, eräät palvelualat, ainakin pienemmät it-yritykset sekä mainonta-, media- ja yliopistomaailma muiden muassa.

– Tietyt klisheet istuvat sitkeästi. Tietyissä palveluammateissa, esimerkiksi stuerttina toimiva, saa kyllä tehdä hartiavoimin töitä vakuuttaakseen, ettei ole homo, rekisteröidyssä parisuhteessa elävä yrittäjä Karri Nieminen sanoo.

Setan Salo ei halua leimata tiettyjä toimialoja tai ammattikuntia toisia homokielteisemmiksi.

– Tutkimustieto puuttuu, ja yllätyksiä voi olla. Enemmän asenteet ovat kiinni johtajasta, siitä, millaiseksi organisaatiokulttuuri työpaikalla on muodostunut, ja kuinka paljon johtaja edistää avoimuutta, Salo sanoo.

Yhtä kaikki, samaa sukupuolta oleva puoliso tietyissä ammattiryhmissä – muissakin kuin presidentin tehtävissä – voi vaikeuttaa edelleen urakehitystä.

– Diplomaattikunta on sellaista, että siellä tuntuu kautta aikain olleen aika paljon homoja. Toisaalta se maailma on myös konservatiivinen. Puoliso ja perhe ovat usein mukana diplomaateilla ihan virallisestikin. Myös liike-elämän johdossakin on tapana on kutsua liiketuttuja kotiin, joissa puoliso emännöi, Mustola sanoo.

Lakimiehetkin avara-
katseista porukkaa?


Suomessa ei ole tutkittu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen työelämäkokemuksia sitten vuoden 2004 Mustolan ja dosentti Jukka Lehtosen kartoituksen. Epämiellyttävät puheet, nimittely ja vitsit koettiin monissa työpaikoissa yleisiksi. Puolet vähemmistöihin kuuluvista salasi suuntautumisensa töissä. Ongelmat eivät kasaantuneet talouselämään mitenkään erityisesti.

Myös esimerkiksi Britanniassa vielä 2008 lesboista 82 prosenttia homoista 75 prosenttia katsoi ulostulon vahingoittavan heidän urakehitystään.

– Johtotehtävissä ja myyntityössä saatetaan ajatella, ettei tehtävään sovellu ei-heteroseksuaaliselta näyttävä. Ei lisää uskottavuutta varsinkin, jos joutuu tehtäviin tietyissä kansainvälisissä kohteissa, Lehtonen arvelee.

– Ehkä miesenemmistöisillä teollisuuden aloilla voi olla  vaikeampaa edetä johtotehtäviin kuin palvelu- ja it-yrityksissä. Näissä voi olla samanlaisia ongelmia kuin naisjohtajien etenemisessä. Lesboilla voi tietty olla tällöin kaksinkertaisia esteitä ylitettävänä.

Entäpä lakimiehet, Asianajajaliiton puheenjohtaja Mika Ilveskero, kuinka tavallista avoin homoseksuaalisuus on konservatiivisten juristien keskuudessa?

– Jos vedän puvun päälle ja skragan kaulaan, hoidan yrityskauppaa parhaalla mahdollisella tavalla, johtaako se siihen, että minun pitäisi olla ihmisenä jotenkin konservatiivisempi ja muuttaa arvomaailmaani? Olisiko tuossa oletuksessa aimo annos ennakkoluuloa mukana? Ilveskero heittää.

– En osaa nähdä, että asianajajakunta poikkeaisi tästä mitenkään keskimääräisesti. Asia ei ole millään tavalla pistänyt silmään, mutta en väitä, etteikö homoseksuaalisuutta olisi. Varmasti heitä on lakimieskunnassa, kuten väestössä ylipäänsä. Lakimiesten joukossa on paljon ihmisoikeuksista kiinnostuneita, joille sukupuolinen suuntautuminen ei ole minkään tyyppinen "asia".

Työkaverit ok,
asiakkaat ei


Karri Nieminen arvelee kokemustensa pohjalta, että suuntautuneisuutensa salaaminen ei olisi enää yhtä yleistä kuin 2004. Toisaalta hän myöntää elävänsä itse "kuplassa", kaupungissa, ja samanmielisten kanssa, jolloin koko ongelmakenttä tuntuu vieraammalta.

– Laittaisin kysymyksen kahteen kategoriaan. Yhä useampi kertoo kyllä työpaikalla tai lähimmille työtovereille, mutta raja voi mennä esimerkiksi siinä, että asiakkaiden suuntaan asiaa ei nosteta esille. Toisaalta rajanveto voi olla ihan absurdia, koska olisikaan sopiva hetki kertoa asiakkaalle, kesken jonkun kaupantekotilanteen?

– Raja on enemmänkin ihmisen itselleen asettama, ja riippuu persoonasta ja siitä miten pidättyväisesti suhtautuu yksityiselämästään puhumiseen eri tilanteissa.

Lue lisää suomalaisten yritysten lhbt-linjasta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stockmann jakaa eri värisiä kangas­kasseja kulutettujen eurojen mukaan – palaute­vyöry yllätti yhtiön

  2. 2

   Tytär asui vuokratta vanhempien yksiössä 33 vuotta – perinnönjaosta repesi lopulta vuosien muheva riita

  3. 3

   Haluatko eroon saastuttavasta pikamuodista? Näin löydät kierrätysvaatteiden massasta arvonsa säilyttäviä helmiä

  4. 4

   Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut – koskee tuhatta työn­tekijää 20 paikkakunnalla

  5. 5

   Nesteen tulos parani – uusiutuvien tuotteiden myyntimäärä kasvoi

  6. 6

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahdesta 2 000 euron pikavipistä – todellinen vuosikorko jopa 350 prosenttia

  7. 7

   Hissiyhtiö Kone ylitti odotukset – tulos kasvoi lähes viidenneksen

  8. 8

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  9. 9

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  10. 10

   Tulosvaroituksen antanut Nokian Renkaat vähentää 41 henkilöä – jatkaa lomautuksia ensi vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tytär asui vuokratta vanhempien yksiössä 33 vuotta – perinnönjaosta repesi lopulta vuosien muheva riita

  2. 2

   Stockmann jakaa eri värisiä kangas­kasseja kulutettujen eurojen mukaan – palaute­vyöry yllätti yhtiön

  3. 3

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  4. 4

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  5. 5

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahdesta 2 000 euron pikavipistä – todellinen vuosikorko jopa 350 prosenttia

  6. 6

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  7. 7

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  8. 8

   Hissiyhtiö Kone ylitti odotukset – tulos kasvoi lähes viidenneksen

  9. 9

   Nokian Renkailta yllättävä tulosvaroitus pörssin sulkeutumisen jälkeen

  10. 10

   Haluatko eroon saastuttavasta pikamuodista? Näin löydät kierrätysvaatteiden massasta arvonsa säilyttäviä helmiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Tytär asui vuokratta vanhempien yksiössä 33 vuotta – perinnönjaosta repesi lopulta vuosien muheva riita

  6. 6

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  7. 7

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  8. 8

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  9. 9

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  10. 10

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  11. Näytä lisää