Tutkimus: Proteiinidieetti kasvattaa riskiä aivohalvaukseen ja sydänsairauksiin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Karppaus kasvattaa riskiä aivohalvaukseen

Karppausbuumi käynnisti Suomessakin kiivaan keskustelun parhaasta laihdutuskeinosta. Proteiinipitoisen ruokavalion pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei kuitenkaan toistaiseksi ole ollut varmuutta. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan liika liha lautasella kasvattaa riskiä aivohalvaukseen ja sydänsairauksiin, kertoo Dagens Nyheter.

27.6.2012 12:54 | Päivitetty 27.6.2012 13:17

Lihapainotteinen ruokavalio voi johtaa aivohalvaukseen ja sydänongelmiin. Tänään arvostetussa British Medical Journalissa julkaistu ruotsalais-amerikkalainen tutkimus on ensimmäinen pitkä seurantatutkimus, jossa selvitettiin vähähiilihydraattisen ruokavalion terveysvaikutuksia.

Muutama vuosi sitten muotiin tullut karppaus kirvoitti Suomessakin entistä kärkkäämpiä näkemyksiä parhaasta laihdutuskeinosta. Paljon lihaproteeinia ja rasvaa sisältävien dieettien puolestapuhujat olivat vakuuttuneita siitä, että esimerkiksi viljoista saatavia hiilihydraatteja karttamalla vaa'an lukemat pienenevät nopeasti.

Karppauksen ja Atkinsin dieetin kaltaisten ruokavalioiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksistaei kuitenkaan ole toistaiseksi ollut varmuutta. Ruotsalaislehti Dagens Nyheter uutisoi tänään julkaistusta tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan proteiinipainotteinen dieetti voi pitkällä aikavälillä vaarantaa terveyden.

Tutkimuksessa selvitettiin lähes 44 000 ruotsalaisnaisen ruokailu- ja elämäntapoja vuosina 1991-1992. Viisitoista vuotta myöhemmin naisista 1 270 oli saanut sydänkohtauksen tai aivohalvauksen. Tulosten mukaan naisten riski näihin terveysongelmiin oli 4-5 kertaa suurempi, mikäli he söivät enemmän lihaproteiinia suhteessa hiilihydraatteihin.

Tänään yhdysvaltalaisessa lääketieteellisessä aikakauslehti Jamassa julkaistu amerikkalaistutkimus tukee Ruotsista saatuja tuloksia. Jamassa julkaistun artikkelin mukaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla saa pidettyä painon uusissa lukemissa esimerkiksi rasvan välttämistä paremmin, mutta dieetillä on sivuvaikutuksia.

Paljon lihaproteeineja syövien stressihormonitasot osoittautuivat korkeammiksi kuin muita dieettejä noudattavien. Taloussanomat uutisoi keväällä väitöstutkimuksesta, jonka mukaan karppaaja sairastuu myös diabetekseen muita todennäköisemmin.

Dagens Nyheterin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan liian proteeiinin riskit liittyvät juuri lihansyöntiin. Siksi on suositeltavaa hankkia tarpeellinen proteiinimäärä (1 gramma painokiloa kohden) kasvikunnasta saatavista proteiineista, kuten pavuista ja linsseistä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?