Raha ja asuinalue vaikuttavat lasten elämään

Suuri yllätys tämä ei ole. Vanhempien koulutus, taloudellinen asema ja perheen asuinalue vaikuttavat siihen, miten lapsi voi, kertoo uusi tutkimus.

23.4.2012 14:40 | Päivitetty 23.4.2012 14:26

Vanhempien koulutustausta, taloudellinen asema ja myös asuinalue vaikuttavat lapsen kasvuun ja kehitykseen, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi tutkimus.

Tutkimus kertoo, että joka kolmannessa vähän koulutetun äidin perheessä oli vaikeuksia kattaa menot käytettävissä olevilla tuloilla. Ylipaino oli yleisempää enintään ammatillisen koulutuksen suorittaneiden äitien lapsilla kuin lapsilla, joiden äidillä oli vähintään opistotasoinen koulutus.

Vanhempien oma ylipaino vaikutti myös lapsen ylipainoon.

Ylipainon yleisyydessä löytyi myös alueellisia eroja. Kainuulaislapsilla ylipaino ja lihavuus olivat yleisempiä kuin turkulaisilla. Erot näkyivät myös hampaiden reikiintymisessä. Hammaskaries oli harvinaisempaa korkeammin koulutettujen kuin vähemmän koulutettujen äitien lapsilla.

Äidin koulutuksella tai alueella ei sen sijaan ollut merkittävää eroa kun tarkastellaan pitkäaikaista sairastamista, sairastumista infektiotauteihin, säännöllisessä lääkityksessä tai antibioottien käytössä.

Eroja ei ollut myöskään käynneissä perusterveydenhuollon lääkärissä tai hammaslääkärissä.

Aineisto kerättiin vuosina 2007–2009 noin 6 500 lapselta ja nuorelta sekä heidän vanhemmiltaan lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastuksissa sekä kyselylomakkeilla lasten vanhemmilta ja nuorilta itseltään.

Aineisto käsittää koko maata kuvaavan kymmenen terveyskeskuksen pilottiaineiston sekä erillisotokset Kainuun maakunnassa ja Turun kaupungissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?