Moni saa kesätyöpaikan suhteilla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kun äiti poikansa kanssa haastatteluun tuli

Suhteet ovat tärkeitä, jotta nuori saa kesätyön, mutta rajansa kaikella. Asiantuntijat muistuttavat, että oma-aloitteisuus on olennaista. Työnsaantia ei välttämättä edistä, jos isä hakee lapselle paikkaa tai äiti tulee mukaan työhaastatteluun. Näinkin on käynyt.

22.3.2012 6:01 | Päivitetty 21.3.2012 17:34

Nuoret kertovat, että kesätöitä on vaikea saada ilman suhteita. Nuorten palkkaamista ja työllistymistä seuraavat myöntävät, että suhteet ovat tärkeitä.

Paikallislehtien verkkokeskustelujen mukaan jopa kuntien työpaikkoja jaetaan suhteilla.

– Trendi, jossa työllistytään kontaktin välityksellä, on kasvanut, kertoo asiamies Johanna Tuovinen Tradenomiliitosta.

Moni sanoo, että ilman suhteita hän ei olisi ikinä saanut töitä. Suhteilla on suuri merkitys etenkin paikoissa, joita ei laiteta julkiseen hakuun.

Tradenomiopiskelijaliiton opiskelijoille tekemässä kyselyssä 15 prosenttia kertoi vuosi sitten saaneensa kesätyöpaikan suhteilla. Alaikäisten ja ilman mitään ammatillisia valmiuksia olevien on vaikeinta saada töitä. Heille suhteet voivat olla tätäkin selvästi tärkeämpiä.

– Tapaukset toki vaihtelevat, mutta vanhempien verkostot voivat olla merkittävä asia, Henkilöstöjohdon ryhmän Henry ry:n toiminnanjohtaja Leena Malin sanoo.

Olisikohan täälläkummipojalle kesätöitä? 

On melko tavallista, että vakiväki kysäisee työpaikaltaan tai tutulta johtajalta, mahtaisiko omalle lapselle, sukulaistytölle tai kummipojalle olla töitä.

Haastatellut asiantuntijat eivät ole törmänneet tapauksiin, joissa vanhempi tai sukulainen olisi pannut oman arvovaltansa peliin ja painostanut palkkaamaan tietyn nuoren.

Nuorisopalvelun päällikkö Tomi Alakoski Taloudellisesta tiedotustoimistosta Tatista ei usko, että Suomessa toimisi hyvä veli -systeemi, jonka avulla lapsille järjestettäisiin töitä.

– En edes muista tällaista tapausta viime vuosilta, pääkaupunkiseudulla toimivan HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen sanoo.

Hänen mukaansa johtavassa asemassa olevat ovat nykyisin jopa ylivarovaisia tällaisessa suhteiden käytössä.

Joissakin yrityksissä suositaan henkilökunnan lapsia, mutta esimerkiksi HOK-Elannossa ei saa palkata lähisukulaisia. Konserniin he voivat toki päästä töihin. Henkilöstöhallinnossa neljännesvuosisadan työskennellyt Levänen kertoo silti kehottaneensa lapsiaan hakemaan muualta töitä.

Tradenomiliiton opiskelija- ja nuorisoasiamies Elina Halkola arvioi, että korkeisiin tehtäviin ylenneillä ja itse uransa luoneilla vanhemmilla voi olla myös paljon odotuksia lapsiaan kohtaan. He usein vaativat lapsiltaan itsenäisyyttä, eivätkä suostu petaamaan valmista polkua.

Perheen tuttuusvoi edistää hakua

Perheellä on silti merkitystä, kun hakijoita on monta kertaa enemmän kuin paikkoja. Esimerkiksi HOK-Elannon kahta tuhatta kesätyöpaikkaa haki viime vuonna toistakymmentätuhatta nuorta.

Ongelma on, miten erottautua joukosta.

Vanhempien tunnettuuden vuoksi hakija voi päästä ainakin muita helpommin haastatteluun. Tämä voi päteä etenkin pienillä paikkakunnilla, joilla ihmiset tuntevat toisensa.

– Oli vanhempien asema mikä tahansa, hakijalla on jonkinlainen etulyöntiasema, jos hänen taustansa tiedetään, Malin sanoo.

Halkola arvioi, että työnantajan voi olla helpompi palkata nuori, jonka lähtökohdat hän tietää ja tuntee. Malinin mielestä pätevä äiti tai isä voidaan mieltää eräänlaiseksi vakuutukseksi lapsen tolkullisuudesta.

Nuoren on syytä hyödyntääomia verkostojaan

Valveutuneet vanhemmat voivat myös muuten tukea lapsiaan. He voivat esimerkiksi muistuttaa lapsiaan hakuajoista ja patistaa heitä toimimaan.

– Moni nuori on yllättynyt, miten aikaisin kesätyöntekijöitä aletaan hakea, Alakoski huomauttaa.

Halkola korostaa, että työn saanti on paljolti kiinni nuoren aktiivisuudesta ja omista verkostoista.

– Aina nuoret eivät osaa hyödyntää näitä.

Aktiivisuus vaikkapa partiossa, muussa järjestötoiminnassa tai liikuntaharrastuksessa voi jopa suoraan avata ovia.

Halkolan mielestä nuoren kannattaa myös miettiä, ovatko hänen harrastuksissaan toimivat aikuiset työssä häntä kiinnostavissa paikoissa ja kysellä heiltä vinkkejä.

Kun äiti poikansa kanssa haastatteluun tuli...Vanhemmat voivat tukea hakemuksen teossa, mutta kuka tahansa voi etsiä internetistäkin ohjeita. Osa nuorista pyrkii silti sälyttämään homman vanhemmilleen.

– Eniten ärsyttää, että kaverini äiti hankkii sille työpaikat suhteilla ja kirjoittaa sen tollon työhakemukset, kirjoitti kesätyöpaikkaa aina ilman jäänyt 18-vuotias muutama päivä sitten Suomi24-palstalla.

HOK-Elannon Levänen kertoo, että välillä vanhemmat tai jopa isoäidit soittavat, että nuorelle pitäisi saada työpaikka.

– On vähän silmiinpistävää, että he kuvittelevat soiton olevan eduksi. Kehotamme nuorta itseään ottamaan yhteyttä, jotta hän oppisi hakemaan töitä.

Henry ry:n Malin on kuullut vastaavaa. Hänestä paapominen luo mielikuvan saamattomasta nuoresta. Alakosken mielestä tällainen on karhunpalvelus lapselle, sillä työnantajat arvostavat oma-aloitteisuutta.

Hän kertoo yksittäistapauksesta, jossa äiti tuli poikansa kanssa työhaastatteluunkin. Äiti meni työhuoneeseen, poika jäi ulkopuolelle.

– Siinä kohtaa peli oli menetetty, Alakoski sanoo.

Aikuisten oikeesti töihinon tultava joka aamuNuoria on monenlaisia.Tradenomiliiton Halkola kertoo, että joissain yksittäistapauksissa korkeakouluopiskelijallekin on ollut yllätys, että jos työaika on vaikkapa kahdeksasta neljään, töihin pitää joka päivä mennä kahdeksaksi.

– Tietyt työelämän pelisäännöt, velvollisuudet ja vastuut olisi hyvä oppia jo nuorena, hän sanoo.

Tatin Alakoski toivoo, että kaikkia ei leimattaisi.

– 90 prosenttia nuorista on reippaita, avoimia ja hyväkäytöksisiä, hän huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?