Alko juhlistaa 80-vuotispäiväänsä Jaloviinalla, Pöytäviinalla, Neljän Leijonan Viskillä ja huippukonjakeilla - Oma raha - Ilta-Sanomat

3 000 euron konjakki

Ostaisitko? Kohta sitä saa Alkosta. Hamsterit voivat iskeä taas ensin.

9.3.2012 10:27 | Päivitetty 9.3.2012 13:40

-  Hennessy Paradis sekä muita kalliita konjakkeja ja viskejä. Jotkut maksavat jopa 1 000, 2 000 tai 3 000 euroa, Alkon toimitusjohtaja Jaakko Uotila kertoo monopolin 80-vuotispäivän kunniaksi myyntiin tulevista juhlajuomista.

Ne ovat kaikkien ostettavissa, kunhan vain rahaa riittää.

Hennessy Paradis Rare Cognacin hinta on maailmalla wine-searcher -sivuston mukaan nyt keskimäärin 440 euroa. Vielä sitä on parempaakin, jos Alkon antama hintalupaus pitää, sillä näin kalliissa juomissa alkoholiverolla ei enää ole suurtakaan merkitystä.

Samaisen sivuton mukaan tuohon Alkon hintalupaukseen ja jopa sen yli kipuavat mm. 100 pullon erä NV Hennessy "Richard Hennessy'" Cognac, (1 988 euroa), 100 pullon erä erikoispakattua NV Hennessy Ellipse Cognacia (5 867 euroa), 2 000 pullon erä NV Hennessy Timeless Cognacia (9 916 euroa).

Keräilijöiden kannattaa olla tarkkana, jos Alko saa nämä hyllyynsä halvemmalla kuin niitä myydään markkinoilla. Edellisen kerran Alko kiinnosti keräilijöitä 2008, kun myyntiin tuli Suomen kallein viinipullo. Ranskasta Burgundin alueelta kotoisin oleva Romanée Conti -punaviini maksoi 3000,20 euroa. Vuosikerta oli 2004, ja pulloja oli myynnissä vain kaksi kappaletta – yksi per talous periaatteella.

Kun Alkon Arkadian lippulaivamyymälä avattiin uusittuna viisi vuotta sitten, myyntiin tuli silloinkin useita harvinaisuuksia. Niitä varattiin laatikoittain etukäteen ja niitä jonotettiin, koska ne olivat Alkossa halvempia kuin maailmalla. Osa juomista päätyi suomalaisten bulvaanien kautta ulkomaille.

Kansanjuomiaretrohengessä

Kaikki Alko juhlajuomat eivät maksa yhtä paljon. Tavallisten hyllyjen valikoimaa somistavat mm. paluun tehnyt Kahden Tähden Jaloviina ja retrohenkinen Pöytäviina, jotka olivat myynnissä jo 1932, kun kieltolaki päättyi.

Lisäksi myyntiin ilmestyy kotoinen keräilyharvinaisuus. Varastoista löytyi vanhoja nelikanttisia Neljän Leijonan viskipulloja, joissa lasissa lukee kohokirjaimin: Alko. On aika täyttää ne nyt.

Hartwall tuo myyntiin retrohenkiset Gin ja Brandy Long Drink -pullot. Ne tulivat markkinoille alunperin olympiavuonna 1952. Pienpanimoilta Alko on tilannut juhlaoluet, joista osa on jo loppumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?