Tutkijat selvittivät, mikä helpottaa rahan menetyksen aiheuttamaa tuskaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Murrutko, jos häviät rahaa? Syy voi piillä aivoissa

Kuvituskuva
Julkaistu: 21.2.2012 14:10, Päivitetty 21.2.2012 14:32

Kyky olla ahdistumatta rahan menetyksestä voi selittyä aivokemialla. Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että tappioihin kevyesti suhtautuvien aivot poikkesivat muiden aivoista.

Olennainen tekijä on välittäjäaine noradrenaliini eli norepinefriini, jota pidetään mielihyvähormonina, Molecular Psychiatry Journalissa julkaistusta tutkimuksesta selviää. 

Rahan menetys ei aiheuta suurta tuskaa niille, joilla tuota ainetta oli tietyillä aivoalueilla runsaasti. Niille, joilla ainetta oli alueilla vähän, tappiot aiheuttavat suuremman tunnereaktion kuin voitot.

Tutkimuksessa tehtiin aivojen PET-kuvaus 19 terveelle miehelle, joiden piti ennen kuvausta suorittaa uhkapelitehtävä.

– On tarpeeksi ikävää, että tavallisissa kasinoissa nähdään patologista uhkapelaamista, mutta luulen, että sitä tapahtuu paljon myös Wall Streetillä ja Lontoon Cityssä, Molecular Psychiatry Journalin päätoimittaja Julio Licinio sanoi uutistoimisto Reutersille.

– Haluamme uskoa, että meillä on vapaa tahto tehdä mitä päätöksiä haluamme. Tämä osoittaa, ettei se ole niin helppoa. Monilla ihmisillä on alttius tehdä tietynlaisia päätöksiä, hän jatkaa.

Tutkimus on vasta alustava, mutta se voi olla alkusysäys esimerkiksi riskikäyttäytymistä estävän lääkityksen kehittämiseksi.

Tutkijoiden pitää nyt selvittää, onko patologisten uhkapelaajien aivoissa korkeammat pitoisuudet näitä aineita kuin muilla, neurofarmakologian lehtori Alexis Bailey Surreyn yliopistosta Britanniasta sanoo.