Koulutettu, ole iloinen huonosta palkastasi

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen koulutetun työväestön heikko ostovoima selittyy asiantuntijoiden mukaan useammallakin seikalla. Suomalaisessa yhteiskunnassa on silti paljon houkuttelevuutta, he sanovat. Halpa koulutettu työvoima on Suomelle jopa kilpailuvaltti maailmantaloudessa.
Koulutettujen suomalaisten palkan ostovoima on Länsi-Euroopan heikoimpien joukossa. Tieto ilmenee korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan tilastojulkaisusta.

Akavan mukaan vajaat 3 000 euroa ansaitsevissa toimihenkilöissä suomalaisten työntekijöiden ostovoima jää 78 prosenttiin Länsi-Euroopan keskiarvosta ja noin puoleen esimerkiksi sveitsiläisten ja luxemburgilaisten ostovoimasta. (Katso tilastot jutun lopusta.)

Reilut 5 000 euroa kuukaudessa ansaitsevat keskijohdossa tai muissa vastaavissa asiantuntijatehtävissä työskentelevät suomalaiset jäävät ostovoimaltaan koko Länsi-Euroopan viimeisiksi. Heidän palkkansa ostovoima on vain 71 prosenttia koko alueen keskiarvosta.

– Suomalaisten palkat eivät ole nimellisesti kovin korkeita, ja Suomessa on korkea hintataso ja kireä verotus. Palkat ovat lähtökohtaisesti alle Länsi-Euroopan keskiarvon, ja sitten kun pistetään nämä muut seikat päälle, jää ostovoima pieneksi, Akavan pääekonomisti Eugen Koev sanoo.

Pohjoismaat tilastojen
häntäpäässä


Pohjoismaat loistavat tilastojen häntäpäässä koulutetun työväestön ostovoimaa mitattaessa. Esimerkiksi keskijohdon ja asiantuntijoiden ostovoimassa Länsi-Euroopan neljä viimeisintä maata ovat Norja, Ruotsi, Tanska ja pahnanpohjimmaisena Suomi.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjoismaiden sijoittuminen ostovoiman häntäpäähän johtuu institutionaalisista seikoista. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto katsoo, että sijoitukset kertovat täkäläisen yhteiskuntamallin rakenne-eroista muihin Euroopan maihin verrattuna.

– Julkiset palvelut on Suomessa suunnattu enemmän koko väestölle kuin vaikkapa EU-alueella keskimäärin. Palvelut eivät rajoitu vain toimeentulotukeen tai muihin tulonsiirtoihin vähävaraisille, vaan mukana on palvelutuotanto koko kansalle, hän sanoo.

Vaikka pohjoismainen yhteiskuntamalli heijastuu työntekijän palkkapussille korkeana verotuksena ja korkeina hintoinakin, tarjoaa se myös verrattomia etuja.

– Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa pitää itse maksaa terveydenhoito ja koulutus, toisin kuin Pohjoismaissa. Tämä varmasti näkyy ostovoimavertailussa, Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkina-asiantuntija Niilo Hakonen sanoo.

– Kyllä varmaan pohjoismaisessa yhteiskuntamallissa on jotain vetoavaa, koska ihmiset jäävät tänne töihin eivätkä riennä liksan perässä Amerikkaan, Eero Lehto kommentoi.

Koulutettu työvoima on
Suomessa halpaa


Hintataso ja verotuskin poisluettuina korkeakoulutettujen suomalaisten palkat eivät huimaa Euroopan mittakaavassa päätä. Tämä johtuu pitkälti suomalaisen yhteiskunnan järjestyksestä, jossa tuotantotyöntekijöilläkin on kohtalaisen hyvä asema.

Koulutetun työvoiman elintaso ei ole yhtä korkealla kuin vaikkapa Ranskassa tai Britanniassa, sillä Suomessa tehdään suuria tulonsiirtoja. Tasa-arvoinen yhteiskunta rahoittaa itsensä pitkälti keskiluokan työllä.

– Muissa maissa on paljon isommat tuloerot. Esimerkiksi Britannian eriarvoisuus tarkoittaa, että koulutettujen suomalaisten varallisuus on koulutettuja brittejä heikommalla tasolla, mutta Suomessa duunarien tulot ovat englantilaisia kollegoitaan korkeammalla tasolla, Palkansaajien tutkimuslaitoksen Lehto sanoo.

Koulutetun työvoiman kohtalaisen alhainen palkkataso toimii myös Suomen kansainvälisenä kilpailuvalttina.

Tuotantotyöntekijät eli niin sanotut tehdasduunarit joutuvat globalisaation vuoksi kilpailemaan samoilla työmarkkinoilla koko maailman kanssa. Kuten ajankohtaiset uutiset esimerkiksi Nokiasta osoittavat, menestys on usein heikkoa.

– Jos tästä haluaa löytää jotain positiivista, niin Suomen vahvuus on nimenomaan halvan koulutetun työvoiman tarjonta. Yritysten kannattaa tehdä täällä tutkimusta ja tuotekehitystä, Lehto sanoo ja mainitsee esimerkkinä Oulun teknologiaklusterin.

Lehdon mukaan Suomen työmarkkinoille on kohdistunut negatiivista šokkia, kun "yksi iso yritys" on epäonnistunut 2–3 viime vuoden aikana. Halvalla koulutetulla työvoimalla Suomi voi kuitenkin houkutella investointeja ja pärjätä maailmantaloudessa.

Mitä on
tehtävä?


Asiantuntijoiden mukaan tilanteen muuttaminen ei ole erikoisen vaikutelman antavista tilastoista huolimatta tarpeen. Heidän mukaan suomalaisilla menee hyvin, ja tuloja pitää aina verrata yhteiskunnan sisällä eikä yhteiskuntien välillä.

– Hyvätuloisuus on suhteellinen käsite ja riippuu siitä, mihin verrataan. Korkeakoulutetut suomalaiset eivät tienaa kansainvälisesti kovin kummoisia summia, mutta suomalaisittain palkka on hyvä, Akavan Eugen Koev sanoo.

EK:n Niilo Hakosen mukaan ihmisiä ei tulisi rangaista siitä, että he ansaitsevat enemmän. Sama ongelma vaivaa hänen mukaansa niin ylempää keskiluokkaa kuin kaikkein vähiten ansaitseviakin.

– Olisi hyvä, että aina kun tekee paremmin töitä, siitä jäisi myös jotain käteen. Tämä ei ole vain koulutettujen pulma, vaan myös tulojen alapäässä tulee erilaisia kannustinloukkuja, hän sanoo.

Hakosen mukaan on kuitenkin muistettava suhteellisuudentaju ja verrattava tilannetta myös aiempaan.

– Kyllähän suomalaiset ovat tällä hetkellä vauraampia kuin koskaan aikaisemmin. Ostovoima perheillä ja palkansaajilla on noussut hyvinkin paljon, hän sanoo.

Akavan Koev sanoo, että jäsenliiton intresseissä olisi koulutetun työväen ostovoiman parantaminen. Eero Lehto muistuttaa, että ammattiliittojen kampanjointiin on suhtauduttava varauksella.

– Omasta mielestäni olisi parempi, että ostovoima parantuu sitä mukaa, kun työmarkkinat kohenevat. Joudumme ottamaan tuotantotyön karkaamisen maailmalle nyt vastaan, eikä tällaisessa tilanteessa voisi kuvitella palkkoja nostettavan hirveästi, hän sanoo.
Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yrittäjät käy yllättäen taistoon paikallisen sopimisen puolesta kesken hallitusneuvotteluiden: ”Elämme kriittisiä tunteja”

  2. 2

   Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan

  3. 3

   S-ryhmä päätti alentaa kotimaisen kalan hintaa – Katso vertailu: Kuinka vastaavat Kesko ja Lidl?

  4. 4

   Inderes: Länsikuluttajat saattavat jättää Huawein hyllylle Trumpin takia

  5. 5

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  6. 6

   Fortum rakentaa Närpiöön ensimmäisen oman tuulivoimapuistonsa Suomessa

  7. 7

   OP: ”Kauppasodan kärjistyminen kiristää Suomen näkymiä muita maita enemmän” – talouskasvu hidastuu vähitellen

  8. 8

   Ford aikoo irtisanoa 7 000 työntekijää – joka kymmenes saa lähteä

  9. 9

   Yhdysvallat lykkää vientikieltoa Huaweille

  10. 10

   Lukija: Kotimyyjä kauppasi eläkeläiselle hormin ”perusteellisen korjauksen” – parin tunnin urakka maksoi 3 500 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  2. 2

   Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan

  3. 3

   S-ryhmä päätti alentaa kotimaisen kalan hintaa – Katso vertailu: Kuinka vastaavat Kesko ja Lidl?

  4. 4

   Lukija: Kotimyyjä kauppasi eläkeläiselle hormin ”perusteellisen korjauksen” – parin tunnin urakka maksoi 3 500 euroa

  5. 5

   Ford aikoo irtisanoa 7 000 työntekijää – joka kymmenes saa lähteä

  6. 6

   Kommentti: Saksa voisi opettaa jotain korvaamatonta Suomen hallitus­neuvottelijoille

  7. 7

   ”Yksinasuvia ei pidä erityisesti tukea, mutta ei rangaistakaan” – asiantuntija pitää leskeneläkettä syrjivänä

  8. 8

   Yhdysvallat lykkää vientikieltoa Huaweille

  9. 9

   Helsingin telakan kauppa sinetöity –  uusi venäläisomistaja uskoo pakoteasian ratkenneen

  10. 10

   Kysely: Tämä piirre pomojen käytöksessä ottaa nuoria aivoon – ”Sietokyky huomattavasti matalampaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut kassa: Uusi lähimaksuraja laukaisi asiakkaissa omituisen piirteen – lisää riskejä ja hidastaa asiointia

  2. 2

   Haluaisitko eläkkeelle etuajassa? Vaihtoehtoja on neljä – ja niillä jopa kymmenientuhansien eurojen erot

  3. 3

   Näin SAK:n ”verotsunami” osuisi suomalaisiin: ”Kostomentaliteetti tästä paistaa”

  4. 4

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  5. 5

   Yksi tekstiviesti sinetöi Reino-tossujen kohtalon – ”Tosi surkea homma, että tämän teit”

  6. 6

   Yrittäjä osoittaa selvän syyn Suomea vaivaavaan hitsaajapulaan: ”Kävin pajassa, jossa en olisi päivääkään töissä”

  7. 7

   Lehdenjakaja nosti 56 lainaa ja osti 37 000 euron auton – silloin velkojien mitta täyttyi

  8. 8

   Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan

  9. 9

   Simo oli yli 40 vuotta työelämässä ja jäi osaeläkkeelle – määrättiin uudestaan työnhakijaksi: ”Tilanne on hiukka pöljä”

  10. 10

   Perheyrittäjältä täysmyllytys SAK:n verolinjauksille: ”Eivät ne voi olla noin tyhmiä!”

  11. Näytä lisää