Taloyhtiön hallitukseen kannattaa valita pätevimmät - Oma raha - Ilta-Sanomat

Älä päästä myyrää taloyhtiön hallitukseen

Yksikin ihminen pystyy tehokkaasti torpedoimaan taloyhtiön hallituksen työtä. Mene yhtiökokoukseen ja ole tarkkana, jotta oman asiansa ajaja, pihistelijä tai taloyhtiönne myyrä ei tule valituksi. Lue, ketä muuta ei ainakaan kannata päästää vastuuhenkilöksi.

30.1.2012 6:01 | Päivitetty 27.1.2012 18:17

Taloyhtiöt alkavat piakkoin pitää yhtiökokouksiaan. Yksi kokousten tärkeä päätös on hallituksen valinta. Läheskään aina hallitukseen ei ole tunkua, ja moni on huojentunut, jos kukaan ei huomannut ehdottaa häntä itseään.

Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm suosittelee, että hallitukseen ei silti valita ketä tahansa.

Hallitus huolehtii taloyhtiön hallinnosta, rakennusten hoidosta ja muun toiminnan järjestämisestä.

Espoon isännöintiyhdistyksen puheenjohtaja Anssi Aittasalmi sanoo, että hyvä hallitus on mainio yhteistyökumppani, joka määrää toiminnan suunnan ja osittain vauhdinkin. Se voi ruokkia hyvää toimintaa, mutta myös kytätä ja jarruttaa.

Furuhjelmin mukaan eripurainenkin hallitus pystyy toimimaan, mutta väärä valinta voi hankaloittaa työtä selvästi.

– Yksikin henkilö pystyy saamaan hallituksen raiteiltaan, jos hän on tarpeeksi voimakas, Furuhjelm sanoo.

Etenkin puheenjohtajan valinnassa kannattaa olla tarkka: äänten jakautuessa tasan hänen äänensä ratkaisee.

Riitely on kallista javoi viedä asunnon arvonJoskus väärät valinnat ovat kohtalokkaita. Aittasalmen mielestä epäonnistunut hallitus ei luota, eikä anna kenenkään toimia itsenäisesti, vaan tahtoo jättää puumerkkinsä joka paikkaan.

Pienissä taloyhtiöissä ristiriidat korostuvat ja kärjistyvät. Furuhjelm kertoo pari- ja rivitaloyhtiöistä, joiden osakkaat ovat riidelleet vuosia oikeudessa.

Yhdessä rivitaloyhtiössä riita on alkanut kosteusvaurioista, joiden korjaamisesta ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Rahalla, joka on hukattu oikeudenkäynteihin, korjaukset olisi on tehty aikoja sitten.

– Kaikesta riidellään, jokaista yhtiökokouspäätöstä moititaan, eikä vastuuvapauksia ei myönnetä. Asunnoilla ei ole enää arvoa, kun kukaan ei halua moiseen yhtiöön, Furuhjelm kertoo yhtiön nykytilasta. Alla on asiantuntijoiden arvioita siitä, ketkä voivat olla haitallisia taloyhtiön kannalta.

1) Omaa asiaa ajava

Vaikkapa isoa remonttia huoneistoonsa suunnitteleva voi tahtoa hallitukseen, koska hän ajattelee työn sujuvoittavan omaa hanketta. Furuhjelmin mukaan tällaista henkilöä ei kannata valita.

– Hallituksessa ei saa ajaa omaa asiaansa, vaan työssä yhtiön edun pitää mennä aina edelle, Furuhjelm sanoo.

2) PihistelijäTaloyhtiöissä on osakkaita, jotka syystä tai toisesta haluavat välttää kuluja. Nämä tahtovat huoltoyhtiöksi työt halvimmalla tekevän yhtiön, vaikka työn tulos olisi kehno.

Furuhjelm muistuttaa, että kaikesta ei kannata säästää. Esimerkiksi moni pieni taloyhtiö päättää, että talvityöt tehdään talkoilla. Oikeasti talkootyö on vapaehtoista, eikä osakasta voida velvoittaa siihen. Riita on valmis, jos joku ei teekään osuuttaan tai talven pyryt osuvat aina samoille henkilöille.

Jos töiden laiminlyöntien vuoksi postinkantaja liukastuu pahasti tai lumimöykky putoaa ohikulkijan päähän, yhtiö on vastuussa ja korvausvelvollinen.

3) Jarruttaja

Jarruttajat voivat vastustaa kaikkia hankkeita kuten julkisivuremonttia, parvekkeiden lasitusta, putkiremonttia tai hissien rakentamista. Muusta hallituksesta ja yhtiökokouksesta riippuu, miten hän onnistuu työssään. Suurista hankkeista hallitus antaa vain esityksen yhtiökokoukselle, joka tekee päätökset.

4) MyyräAittasalmen mukaan yksi ihminen voi saada torpedoitua myyrän työllään hyvin tarpeellisiakin hankkeita. Voi olla, että hän vaatii lisäselvityksiä ja muutenkin hidastaa työtä kaikin mahdollisin keinoin. Hän saattaa myös esittää väitteitä, jotka eivät aina täysin vastaa totuutta.

On mahdollista, että myyrä uuvuttaa muut hallituksen jäsenet ja saa puolelleen osan osakkaista.

– Soppa on valmis, kun seuraavassa yhtiökokouksessa valitaan turhautuneen hallituksen tilalle myyräntyötä tehneiden kannattajat, Aittasalmi sanoo.

5) "Oikeudessa tavataan" -tyyppi

Hanakka oikeuteen haastaja tai edes sillä uhkaaja voi tuhota hallituksen ja yhtiön ilmapiirin. On selvää, että osakkaat eivät ole kaikesta samaa mieltä, mutta asiat olisi syytä ratkoa puhumalla ja ilman pitkiä ja kalliita oikeusprosesseja.

– Oikeudessa saavutetaan harvoin oikeutta, Furuhjelm huomauttaa.

Riitojen vieminen oikeuteen voi tärvellä kotiyhtiön elämän vuosikausiksi. Asuminen on niin henkilökohtainen ja tärkeä asia, että Furuhjelmin mukaan riidoista on erittäin vaikea päästä yli.

6) Osaamaton tai haluton

Jos yhtiöjärjestyksessä lukee, että hallituksessa on viisi henkilöä, halukkaiden jälkeen viimeiseksi sinne saatetaan valita kuka tahansa.

Aina henkilöiden osaaminen tai kiinnostus ei riitä. Vastentahtoisesti valittu ei välttämättä välitä koko touhusta, mikä tarkoittaa, että muut joutuvat tekemään hänenkin työnsä.

On oivallista, jos hallituksen jäsenellä on rakennus- tai talousalan osaamista. Silti Aittasalmi ja Furuhjelm painottavat, että maalaisjärjellä ja ilman erityisosaamistakin pärjää hyvin.

Moni väheksyy esimerkiksi eläkeläisten taitoja, mutta Furuhjelmin huomauttaa, että heillä voi olla hyvää kokemusta ja aikaa paneutua talon asioihin.

7) "Minä kyllä tiedän" -tyyppi

Monessa yhtiökokouksessa tie hallitukseen kulkee innokkaan kommentoinnin kautta. Suupalttia, joka esittää asiantuntijaa olematta sitä, hallitukseen ei kannata valita. Aittasalmen mukaan tällainen joutuu helposti hankauksiin muun hallituksen ja isännöitsijänkin kanssa.

– Hallitus voi jo ennen lumien sulamista ajautua tilanteeseen, jossa työskentelystä ei tule mitään ennen kuin joku tai jotkut eroavat ja yhtiökokous kutsutaan koolle valitsemaan uutta hallitusta, hän sanoo.

8) Yli-innokas

Aktiivisuus on hyve tiettyyn rajaan asti. Furuhjelmin mukaan hallituksissa on aika ajoin jäseniä, jotka tilailevat raportteja ja teettävät selvityksiä omin päin ylittäen toimivaltansa.

Muun hallituksen ja isännöitsijän pitäisi saada hänet ymmärtämään asemansa. Aina tämä ei auta.

Furuhjelm kertoo, että eräässä taloyhtiössä yhtiökokous erotti hallituksen jäsenen, joka aiheutti yhtiölle ylimääräisiä kustannuksia muun muassa teettämällä ylimääräisen palotarkastuksen ja tilailemalla erilaisia asiakirjoja.

9) Tiedon panttaaja tai suoltaja

Taloyhtiöiden tiedonvälitys on Furuhjelmin mukaan pääasiassa puutteellista. Toisinaan jotkut hallitukset tai niiden yksittäiset jäsenet haluavat pantata tietoa, vaikka hallituksen pitää viestiä asioista säännöllisesti.

On myös hallituksen jäseniä, jotka uuvuttavat niin muuta hallitusta, isännöitsijää kuin osakkaitakin jatkuvalla soittelulla tai sähköpostitulvalla.

Jotkut tuntevat hallituksen jäsenenä saavansa lisää voimia ja yrittävät esiintyä taloyhtiön poliisina ja puuttua joka asiaan. Aittasalmi huomauttaa, että normaaliin yhteisöasumiseen kuuluvat asiat pitää vain sietää.

– Joillain on koiria, joillain on lapsia, joillain rollaattori ja kaikki kantavat kuraa sisälle, hän kuvaa.

10) Puolisonsa äänitorviJos osakkaat tuntevat toisensa, he voivat osata välttää jäseniä, jotka todellisuudessa ovat puolisojensa äänitorvia. Ei välttämättä ole taloyhtiön etu, jos hallituksen risto tempoilee pirjonsa vaatimusten mukaan, eikä noudata omaa näkemystään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?