Suomalainen ei käytä turvavyötä, kun bussi ajaa sataa lentokentältä hotelliin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Hellurei ja aivot kotiin – ei ihme, jos matkavakuutus maksaa

Mikä ihme suomalaisia vaivaa? Meno on edelleenkin kuin seiväsmatkoilla. Lue asiantuntijan arvio, miten suomalaiset huolehtivat turvallisuudestaan matkoilla.

18.1.2012 15:53 | Päivitetty 2.2.2012 14:52

Matkalehden ja Seuran vertailu suosikkikohteessa Kanarialla saa aikaan kylmät väreet.

– Suomalaisperhe istuu bussissa isän pitäessä lasta sylissään. Moottoritieosuudet bussi ajaa sadan kilometrin tuntinopeudella. Jos tässä tilanteessa bussi joutuu tekemään paniikkijarrutuksen – puhumattakaan törmäyksestä, isä rusentaisi lapsensa tuolin selkänojaan, Matkalehden päätoimittaja Jorma Aula ottaa esimerkin.

Hän oli itse mukana selvittämässä turvavöiden käyttöä ulkomaanmatkoilla. Viime kesänä Aula teki samanlaista kenttätyötä Kreikassa, ja otti selvää, miten helposti maassa saa kuitin ostoksistaan. Tulos oli silloinkin masentava, kuten Taloussanomat tuoreeltaan kertoi.

– Hellurei-meininki omasta turvallisuudesta välittämättä on matkoilla silmiinpistävää.  Jäävätkö aivot kotiin, jossa auto ei lähde ennen liikkeelle kun kaikki ovat kiinnittäneet turvavyönsä, Aula päivittelee.

Hänen arvionsa mukaan turvavyön käyttäjiä ja käyttämättä jättäviä on yhtä paljon.

– Teimme satoja havaintoja. Se meni jokseenkin 50/50.

Monet bussitloppuun ajettuja

Aula muistuttaa, että suomalaisten käyttämät bussitkaan eivät ole aina priimakunnossa.

Vertailussa löytyi bussi, jonka turvavyöt aukesivat vain puoleen väliin. Toisessa bussissa ei ollut vöitä lainkaan. Lentokentälle suomalaisia kuljettanut bussi oli päällisin puolin kunnossa, mutta reissussa rähjääntynyt. Kattoventtiilit pitivät räminää ja ilmanvaihtoventtiilin suodatin oli pölystä tummanharmaa tuoden tunkkaista ilmaa autoon. Auton takaovi avautui vasta, kun kuljettaja kävi sen ulkopuolelta avaamassa.

Aula kysyy:

– Miten olisi käynyt, jos bussi olisi syttynyt tuleen?

Ja jos bussi on kunnossa, me otamme riskin.

– Uudessa retkibussissa ensimmäisellä penkkirivillä istunut suomalaisrouva ei kiinnittänyt vöitä. Törmäystilanteen ohjus oli lähtövalmiina.

Lehti muistuttaa myös, että yhdeksän suomalaisen hengen vaatineen Malagan bussiturman oikeudenkäynti on edelleen meneillään Espanjassa.   

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?