Näin puhut lisää palkkaa tai työsuhde-etuja

Kannatko harteillasi koko maailmantaantuman taakkaa vai uskallatko ottaa rohkeasti puheeksi palkka-asiasi myös heikompina aikoina. Lue vinkkejä, miten puhut parhaiten itsellesi lisää palkkaa tai muita työsuhde-etuja.

| Päivitetty

Alakohtaiset palkkaneuvottelut saatiin loppuvuodesta rutistettua valmiiksi, mutta työpaikka- ja työntekijäkohtaisista palkankorotuksista käydään koko ajan neuvotteluita.

Vaikka laskusuhdanne painaa päälle, liian varovaiseksi ei kannata ryhtyä palkkavaateissaan, ruotsalaisasiantuntijat opastavat työntekijöitä Dagens Industri -lehdessä.

– Pilviä on taivaalla maailmalla, mutta ne vaihtelevat paljon, jopa samassa yrityksessä samalla toimialalla, Ruotsin suurimman ammattiliiton Unionenin neuvottelupäällikkö C-G Hjort sanoi lehdessä.

–  Jos ajattelee, että nyt on huonot ajat, ja että olen vain tyytyväinen että on ylipäänsä töitä, ei ole hyvässä neuvotteluasemassa, uravalmentaja Nina Jansdotter sanoi.

Jansdotterin mukaan työntekijän ei pitäisi pomon kanssa palkasta keskustellessaan kantaa liikaa murhetta huonoista ajoista vaan keskittyä preppaamaan itsensä mahdollisimman hyvin neuvotteluihin.

Jos ei usko työnantajan raottavan palkkapussia, kannattaa Jansdotterin mukaan miettiä luovasti muiden työsuhde-etujen esiin nostamista, kuten vakuutusten, ylimääräisten lomapäivien tai koulutusrahojen.

Dagens Industrin vinkit palkkakeskustelulle:

• Valmistele itsesi – käy läpi perustelusi kunnolla, käytä vaikka apuna tiukkoja Excel-laskelmia, jotka sopivat pomon budjettiajatteluun

• Aseta päämäärä ja minimitavoitteesi. Uskalla olla myös hiljaa ja kuunnella. Yritä vakuuttaa, älä ylipuhua.

• Älä selvitä omaa taloustilannettasi. Pomoa ei kiinnosta kuulla, että asumismenosi ovat kallistuneet.

• Jos koko potti on käytetty, yritä keksiä muita neuvottelukohteita, kuten ylimääräistä lomaa tai koulutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?