Näitä sanoja Taloussanomien lukijat eivät sulata - Oma raha - Ilta-Sanomat

Lukijat eivät kestä vastuuta

Vastuu- ja haaste-sanojen väärinkäyttö saa monet näkemään punaista. Pyysimme lukijoita listaamaan inhokkisanojaan tiheään vuoden aikana kuulluista.

23.12.2011 15:32 | Päivitetty 23.12.2011 16:00

Näin puppu valtasi talouden -jutussa käsittelimme vuoden trendisanoja. Jutussa esiin nostettu vastuu-sanan lavea käyttö nostatti eniten ärtymystä kommenttiosuudessa.

– Vastuu on talousjargonissa jotain, joka kuuluu vain veronmaksajille, työntekijöille tai tavallisille ihmisille. Koskee ani harvoin virheen tekijää, yritysjohtoa tai vaikkapa "talousasiantuntijoita". Vastuullinen toiminta on yhtä kuin syytää rahaa kiihtyvällä vauhdilla sellaisiin kohteisiin, jotka eivät tuota mitään, ainakaan antajalleen, mutta voivat pahimmassa tapauksessa tuhota antajansa talouden, lukija pauhaa.

Toinen mielipiteensä jakanut ei usko, että pystyy enää vaatimaan lastaan ottamaan vastuuta teoistaan.

– Lapsihan löisi rahansa kavereille, että saisi hieman mainetta.

Mielikuvat eivät muutu paremmiksi vastuuta määrittelemällä.

– Poliittinen vastuu tarkoittaa sitä, että vastuuta ei ole yhtään mistään.

Myös haasteista puhuminen ongelmien sijaan saa monet repimään pelihousunsa.

Erään lukijan mielestä haastetta käytetään sanayhdistelmän "täysin ylitsepääsemätön ongelma" tilalla.

Savun nousemista korvista aiheuttavat myös esimerkiksi sanat "piristysruiske", "direktiivilaji", "ekosysteemi", "valtavirtaistaminen", "eriarvoistuminen", "läpinäkyvyys" sekä kustannustehokkaasta puhuminen halvan sijaan.

Puppubingoapalaveriin

Palaverissa nukahtamisen ehkäisyyn yksi kommenttinsa jättäneistä ehdottaa puppubingoa. Kokouksessa kuullusta sanahelinästä yritetään muodostaa viiden sanan rivi kuponkiin.

Bingoruudukon voi täyttää esimerkiksi seuraavia sanoja käyttämällä: synergia, strategia, visio, case, tilanneherkkyys, ydinosaaminen, dynaaminen, profiloituminen, fokusoida sekä pitkässä juoksussa.

Vaikka olisi kiinnostunut yhteiskunnasta ja maailmanmenosta, tiedonjano saattaa ehtyä, jos uutiset kerrotaan käsittämättömällä hölynpölyllä.

– Miksi minun tulisi kansalaisena olla kiinnostunut EU:n velkakriisistä – saati sen hoitamisesta – jos asia on sellainen, ettei siitä pystytä tai haluta välittää selkeää, ymmärrettävää tietoa? Olettaako joku, että jaksaisin joka päivä ottaa selvää siitä, mitkä ovat jonkun kapulakielisen lauseen kaikki mahdolliset merkitykset. Kun tv-uutisissa aletaan puhua merkityksettömillä sanoilla, en jää sitä ihmettelemään, vaan vaihdan kanavaa. Haluan uutisista informaatiota, en arvoituksia, lukija toteaa.

– Vaarallisinta tässä uuskielisessä sanahötössä on se, että ministereiden nuoret avustajat työntävät näitä käsitteitä esimiestensä puheisiin. Näitä puheita eivät ymmärrä kansalaiset, eivät ministerit eivätkä avustajat, toinen lataa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?