Köyhät rikkaita empaattisempia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rikkaiden ja köyhien tunteet – tässä on ero

Rikkailla ja köyhillä on erilainen tunne-elämä, paljastaa tuore tutkimus. Alemmat sosiaaliset luokat tuntevat voimakkaampaa empatiaa ja myötätuntoa kuin keski- ja yläluokkaan kuuluvat ihmiset toisten ihmisten kärsimystä kohdatessaan.

23.12.2011 10:24 | Päivitetty 23.12.2011 10:24

Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 300 henkilön koeryhmä, joka muodostui ihmisistä erilaisista etnisistä ja sosioekonomisista taustoista.

Ryhmä jaettiin kolmeen pienempään joukkoon. Yhden joukon tuntemuksia selvitettiin haastattelulla, toisen tutkimalla heidän reaktioitaan näytettyyn videomateriaaliin ja kolmannen stressaavilla työhaastatteluilla.

Kokeet osoittivat luokkataustan korreloivan sen kanssa, kuinka paljon myötätuntoa ja empatiaa ihmiset osoittavat joutuessaan tunnelatautuneeseen tilanteeseen.

– Tulokset osoittavat alempien sosiaaliluokkien keskuudessa vallitsevan myötätunnon ja yhteistyön kulttuurin, joka kumpuaa ehkä vallitsevista uhista heidän hyvinvoinnilleen, sosiaalipsykologi Jennifer Stellar sanoo Berkeleyn uutissivulla.

Stellarin mukaan hyväosaisia ei pitäisi kuitenkaan leimata kovasydämisiksi.

– Kärsimyksen tunnistaminen on ensimmäinen askel myötätuntoiseen toimintaan. Kyse ei ole siis ylempien luokkien välinpitämättömästä asenteesta. He ovat vain huonompia tunnistamaan kärsimyksen. Tämä saattaa johtua siitä, että he eivät ole joutuneet kohtaamaan yhtä monia esteitä elämänsä aikana kuin vähempiosaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?