Näin selviät huonosta pomosta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin selviät huonosta pomosta

Huono pomo on yksi suurimmista valituksen aiheista työpaikoilla. Alaisella on kuitenkin joitakin mahdollisuuksia selvitä ongelmasta ilman haaksirikkoa.

20.12.2011 6:19 | Päivitetty 19.12.2011 20:10

Fast Company -verkkojulkaisu on selvitellyt keinoja, kuinka selvitä huonon pomon pompotuksesta. Huono johtaja on suuri ongelma koko työpaikalle eikä ongelma ole välttämättä helposti korjattavissa. Johdon heikkous vaikuttaa koko työpaikan ilmapiiriin.

Fast Companyn julkaisemassa blogissa suositellaan seuraavia keinoja:

1) Varmista, ettet itse ole osa ongelmaa. Oletko aina ajatellut, että pomosi on idiootti, siitä riippumatta missä olet työskennellyt? Voiko olla mahdollista, että vaatimuksesi ovat epärealistisia? Onko pomosi tehnyt virheen vuosia sitten, mutta tarraat siihen edelleen kuin koira luuhun? Oletko negatiivinen kaikista muistakin?

Mikäli näin ei ole, siirry seuraavaan kohtaan:

2) Ymmärrä, että pomosi on ihminen ja näin ollen epätäydellinen olento. Tämä muistuttaa sitä, miten käsityksemme vanhemmista muuttuu, kun kasvamme aikuisiksi. Pitää tiedostaa, että pomot ovat ihmisiä eivät he aina saa tarpeellista koulutusta tai ohjausta onnistuakseen tehtävässään. Heilläkin on vaatimuksia, paineita, tehtävälistoja ja jopa oma huono pomonsa. Hekin tekevät virheitä.

Tarkkaile pomoasi muutama päivä ja seuraa, kuinka monta tehtävää hän onnistuu suorittamaan hyvin. Mikäli hän epäonnistuu, koita kuvitella tähän ymmärrettävä syy, joka ei välttämättä johdu hänestä itsestään.

3) Älä jättäydy sen varaan, että pomolla on kaikki kontrolli ja kaikki voima sekä vastuu. Tarkastele hänen työtään ja omaasi jaetun vastuun kautta. Ideaalitapauksessa pidä palaveri pomosi kanssa ja selitä mitkä asiat nykyisessä työssäsi ovat hyvin ja missä olisi parantamisen varaa.

4) Keskity myönteiseen. Mikäli pomosi ei ole ohjailtavissa eikä paranna käytöstään, ajattele kaikkia myönteisiä puoli työssäsi. Opitko uusia asioita? Pidätkö työtovereistasi? Antaako se sinulle joustovaraa esimerkiksi lasten kanssa olemiseen tai harrastuksiin? Maksetaanko siitä hyvää palkkaa? Nämä asiat voivat painaa vaakakupissa enemmän kuin huono pomo.

5) Odota kunnes hän lähtee. Jos tilanne ei ole toivoton, voit yksinkertaisesti odottaa, kunnes pomosi siirtyy uusiin tehtäviin taikka itse pääset uuteen työpaikkaan. Suurissa yhtiöissä ei ole epätavanomaista, että johtajat vaihtavat tehtävää parin vuoden välein. Strategiasi on tällöin pysytellä paikallaan ja odottaa, kunnes tilanne muuttuu.

Ja mikäli kaikki edellä mainittu ei johda tulokseen:

6) Eroa, jo psyykkisen ja fyysisen terveytesi takia. Uusia työpaikkoja on useimmiten tarjolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?