Täältä saat halvimman asuntolainan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Täältä saat halvimman asuntolainan

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.12.2011 6:01, Päivitetty 15.12.2011 10:49

Riemuitsitko halvemmaksi käyneestä asuntolainasta? Ilo saattoi olla liian aikaista, sillä pankit uskovat lainarahan hinnan nousevan vastaisuudessa. Lue, mistä asuntolainaa saa tällä hetkellä halvimmalla.

Handelsbanken, Nooa Säästöpankki ja Aktia Pankki tarjoavat pääkaupunkiseudun halvimmat asuntolainat.  Pääkaupunkiseudun pankeista kalleimmat lainatarjoukset tulivat Tapiola Pankista, Ålandsbankenilta ja Sampo Pankista.

Handelsbankenin tarjoaman lainan todellinen korko asettui joulukuussa 2,31 prosenttiin, kun kalleimman tarjouksen jättäneen Tapiola Pankin korko kohosi 2,92 prosenttiin.

Uusien asuntolainojen keskimääräinen korko oli marraskuun lopussa 2,73 prosenttia. Uusien lainojen hinnat ovat hienoisessa nousussa euriborien laskusta huolimatta.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Rahatiedon Taloussanomille kuukausittain tekemästä selvityksestä. Selvityksessä Rahatieto pyytää pankeilta lainatarjoukset ja laskee lainatarjousten kokonaishinnan kaikkine sivukuluineen.

Pankit saavat itse päättää, mihin viitekorkoon ne sitovat lainatarjouksensa. Pääkaupunkiseudun edullisimmat lainatarjoukset oli sidottu kolmen kuukauden euriboriin.

Kalleimmista lainatarjouksista Tapiola Pankki oli sitonut tarjouksensa kiinteään Tapiola Prime -korkoon (1,95 %) ja Ålandsbanken sitoi tarjouksensa vuoden euriboriin.

Kolmanneksi kalleimman Sampo Pankin  asuntolainatarjous oli sidottu pankin omaan prime-korkoon (1,75 %)Marginaalit jatkoivat nousuaan –matalista markkinakoroista turha hullaantua

Asunnonostajan on turha hullaantua laskeneista markkinakoroista, sillä pankit hilaavat omia marginaalejaan jatkuvasti ylöspäin.

Joulukuun vertailun perusteella uusien asuntolainojen keskimarginaali kohosi vuoden korkeimpaan lukemaansa eli 0,84 prosenttiin. Vielä marraskuussa uuden asuntolainan keskimarginaali oli 0,80 prosenttia.

Pankit nostavat marginaalejaan muun muassa kiristyvien pääomavaatimusten vuoksi. Moni pankki on houkutellut kassaholviin lisää pääomaa tarjoamalla houkuttelevia korkoja tilisäästäjille. Hyvät talletustarjoukset peritään korkeampina marginaaleina.

Vertailun pankeista kalleimman tarjouksen tehnyt Tapiola oli nostanut marginaaliaan eniten. Pankki nosti marginaaliaan 0,2 prosenttiyksiköllä 0,9 prosenttiin. Myös Aktia ja Handelsbanken nostivat marginaaliaan ylöspäin, kun Hypo-pankki korjasi marginaaliaan hiukan alaspäin.

Tapiola Pankin luotto- ja yritysjohtajan Tapani Nyrhen mukaan pankki nosti marginaaliaan, koska finanssivalvojat edellyttävät pankeilta aiempaa enemmän omia pääomia.

– Se näkyy lainarahan hinnassa. Meillä on hyvä tilanne, koska meillä on paljon talletuksia. Silti jos katsotaan kokonaisuutta, tiliasiakkaille maksettavat korkeammat korot näkyvät myös lainamarginaalien nousuna, hän sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että pankki tarjoaa edullisempaa marginaalia heille, jotka ovat keskittäneet asiointinsa Tapiolaan.Korontäsmäysvoi yllättääAsuntovelallisen kannattaa varautua maksamaan aiempaa kovempia korkoja vanhastakin velastaan. Tämä johtuu siitä, että asuntolainojen yleisenä viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on huomattavasti korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.

Vuosi sitten joulukuussa 12 kuukauden euribor oli puoli prosenttiyksikköä nykytasoa alempana 1,528 prosentissa. Nyt vuoden euribor pyörii kahden prosentin tietämillä.

Suomen Rahatieto laski Taloussanomille, kuinka kohonneet korot vaikuttivat 20 vuodeksi otettuun 100 000 euron tasaerä- , annuiteetti- ja tasalyhenteiseen lainaan, jos korontäsmäyspäivä osui joulukuun alkuun.

Esimerkkinä käytetyn tasaerälainan maksuaika piteni 11 kuukaudella 20 vuoteen ja 11 kuukauteen. Annuiteettilainan kuukausilyhennys kohoaisi 19 eurolla. Tasalyhenteisen lainan maksaja joutui pulittamaan maksuosuudessaan 40 euroa enemmän korkoa pankille.

Euriborin noususta huolimatta asuntovelallisia hellitään yhä laman madaltamilla markkinakoroilla. Syksyllä 2008 vuoden euribor kävi jopa 5,5 prosentissa.

Pk-seudun pankkien lainatarjoukset joulukuussa

Lähde: Suomen Rahatieto

Tampereen seudun pankkien lainatarjoukset joulukuussa

Lähde: Suomen Rahatieto

Asuntolainan hinta on lähtenyt loivaan nousuun

Lähde: Suomen Rahatieto

Tuoreimmat osastosta