"Koulussa oppii taloudesta riittävästi"

Peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa saa riittävät tiedot taloudesta, alle 20-vuotiaat nuoret arvioivat. Valtion- ja maailmantaloudesta saa hieman paremmat tiedot kuin oman talouden hallinnasta, näyttää uusi tutkimus. Samasta tutkimuksesta selviää, että rikkaat vanhemmat eivät aina auta kotoa muuttanutta .

30.11.2011 11:09 | Päivitetty 30.11.2011 11:20

Suomen kouluissa saa varsin hyvät tiedot valtion- ja maailmantaloudesta. Tätä mieltä ovat alle 20-vuotiaat tuoreen Tykkää taloudesta -tutkimuksen mukaan.

Alle 20-vuotiaista vastaajista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että valtion- ja maailmantaloudesta saa opinnoissa täysin tai melko riittävät tiedot. Parhaat tiedot kokevat saaneensa lukiolaiset.

Kysymys vaihteli vastaajaryhmän mukaan. Lukiolaisilta kysyttiin peruskoulu- ja lukio-opinnoista, ammattikoululaisilta peruskoulu- ja ammattiopinnoista. Kolmannen asteen opiskelijoilta kysyttiin toisen asteen opinnoista saaduista taloustiedoista.

Talousopin riittävyyttä epäilevien osuus kasvaa koulutusasteen mukana. Yliopisto-opiskelijoista riittävää tietoa valtion- ja maailmantaloudesta oli mielestään saanut toisella asteella vain runsas kolmannes vastanneista. 

Valtion- ja maailmantaloutta käsitellään kouluissa ilmeisesti enemmän kuin oman talouden hallintaa, sillä hieman harvempi kokee saaneensa koulusta riittävät tiedot oman taloutensa hallitsemiseksi. Ammattiopistoissa opiskelevat kokevat saaneensa parhaat tiedot oman talouden hallinnasta.

Rikkaat vanhemmat eivätaina auta kotoa muuttanutta

Tutkimuksessa selvitettiin myös nuorten tulonlähteitä. Vanhempien luona asuvista suurin osa sai vanhemmiltaan kuukausittain rahaa. Heistäkin lähes puolet oli saanut palkkaa.

Kotoa muuttaneista runsaat 70 prosenttia sai palkkaa ja lähes puolet opintotukea, ja alle viidennes heistä sai vanhemmiltaan kuukausittain rahaa.

Vanhempien varakkuus vaikuttaa jonkin verran siihen, saako vanhemmiltaan kuukausittain tukea. Ero kohtalaisesti ja hyvin toimeentulevien vanhempien välillä on kuitenkin pieni.

Yli puolet kaikkein varakkaimmistakaan vanhemmista ei anna kuukausittain rahallista tukea kotoa pois muuttaneille. Luvuissa eivät ole mukana ne nuoret, jotka ovat päätoimisesti työelämässä.

Varakkaimpien vanhempien lapset ottavat harvemmin opintolainaa kuin muut. Erittäin hyvin toimeentulevien vanhempien lapsista lainaa joutuu ottamaan alle kolmasosa, kun kohtalaisesti tai heikosti toimeentulevien lapsista lainaa ottaa yli puolet.

Yliopisto-opiskelijoista liki puoletkäyttää alle 500 euroa kuussa

Lukiossa opiskelevista suurin osa käyttää keskimäärin alle sata euroa kuussa rahaa. Ammattiopinnoissa sen sijaan kaksi kolmesta käyttää yli sata euroa kuussa. Yliopisto-opiskelijoistakin lähes puolet pärjää alle 500 eurolla kuukaudessa.

Pikavippejä on ottanut vastaajista vain neljä prosenttia, usein vipit ovat menneet elämiseen, laskujen maksuun ja ruokaan. Nuorista yli puolet pitää maksuhäiriömerkintää hyvin vakavana asiana, ja melko vakavana sitä pitää lähes kaikki lopuista vastaajista.

Tykkää taloudesta on Taloudellisen tiedotustoimiston ja Lukiolaisten liiton tilaama tutkimus, johon vastasi runsaat 5 000 nuorta eri puolilta Suomea. Vastaajat olivat 15–30-vuotiaita. Tutkimuksessa oli mukana lukio-, ammattiopisto-, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?