Näin paljon ruoka on kallistunut Suomessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin paljon ruoka on kallistunut Suomessa

Ruoka on kallistunut Suomessa selvästi euromaiden keskiarvoa nopeammin. Silti suomalaisella ei mene ruokaan juuri sen enempää rahaa kuin muillakaan, kertoo uusi tutkimus.

10.11.2011 15:59 | Päivitetty 10.11.2011 16:10

Ruoan hinta on noussut Suomessa nopeammin kuin euroalueella keskimäärin. Arvonlisäverosta riisuttuna suomalainen ruoka on kallistunut 18 prosenttia vuodesta 2005. Euroalueella nousu jää keskimäärin 13 prosenttiin.

Suomalaisruoan hinnannousu on kuitenkin lähellä keskimääräistä, kun tarkasteluun otetaan kaikki 27 EU-maata. Tällöin mukana on Viro ja muita maita, joissa lähtötaso oli alhainen ja suhteellinen muutos siksi suuri.

Hintakehitystä ovat selvittäneet Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Pellervon taloustutkimus PTT.

MTT:n professorin Jyrki Niemen mielestä hinnannousu ei ole dramaattinen. Ruotsi ei jää kauas Suomen taakse, ja Tanskan kanssa ollaan käytännössä tasoissa.

Palkansaaja syöentistä halvemmalla

Vuoteen 2005 saakka ruoan hinta nousi samaa tahtia muiden hintojen kanssa, mutta viime vuosina ruoka on kallistunut muuta elämää nopeammin. Yleinen kuluttajahintaindeksi on noussut 15 prosenttia, mutta ruoka on kallistunut 21 prosenttia.

Palkansaajille ruoka on tosiasiassa silti entistä halvempaa. Palkat ovat nimittäin nousseet vielä paljon nopeammin, 45 prosenttia.

Jyrki Niemen mukaan ruokaan ei kuitenkaan käytetä meillä merkittävästi enempää rahaa kuin muuallakaan Euroopassa. Suomalaisen kotitalouden kulutusmenoista noin 13 prosenttia menee ruokaan. Niemen mukaan osuus on Keski-Euroopan tasoa.

Hintalapussa näkyy sääja dollarin kurssi

Finanssikriisi tiputti ruoan hintaa vuosien 2007–2008 hintapiikin jälkeen, mutta hinnat ovat taas varsin korkealla.

Globaalisti ruoan hintaan vaikuttavat sään, kauppapolitiikan ja dollarin kurssin lisäksi muun muassa biopolttoaineiden kysynnän kasvu ja maitotuotteiden lisääntynyt suosio Aasiassa. Oma vaikutuksensa on myös keinottelulla.

– Maataloustuotteista on tullut houkutteleva sijoituskohde, Niemi sanoi esitellessään tutkimusta.

Suomen markkinat ovat tiukasti nivoutuneet eurooppalaisiin markkinoihin, ja hintojen muutokset maailmalla heijastuvat pohjolaankin. Tosin tietyllä viiveellä.

– Ollaan niin syrjässä, Niemi toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?