Näin menetät kymppitonnin vuodessa tekemällä töitä

Julkaistu:

Into tehdä töitä on hieno asia, mutta miten paljon kannattaa venyä ylitöihin, jos niistä ei makseta? Entistä useampi tekee ilmaisia ylitöitä, mutta onko se reilua? Yrityksille harmaa ylityö tarkoittaa satojen miljoonien eurojen säästöä vuodessa, mutta työntekijälle jopa kymmenien tuhansien eurojen menetystä. Katso paljonko sinä menetät ja mikä on oikeasti ylityötä ja mikä ei. .


Kolme prosenttia palkansaajista tekee ylitöitä ilmaiseksi, kertoo tilastokeskuksen työvoimatutkimus. Asiantuntija-ammateissa ilmainen ylityö on selvästi tätä yleisempää. Sekä korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan jäsenistä että ylemmistä toimihenkilöistä kuusi prosenttia tekee ylitöitä korvauksetta.

Jos vapaa-ajalla puurtaminen on jatkuvaa, palkansaaja lahjoittaa aikaansa ja työpanostaan tuhansien eurojen arvosta. Jos esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva tekee koko ajan viisi tuntia viikossa ylitöitä, häneltä jää saamatta 3 600 euroa vuodessa.

Tämä tarkoittaa, että henkilö antaa joka vuosi työnantajalleen kuukauden ja neljän päivän työpanoksen.

4 000 euron kuukausipalkkalainen menettää vastaavalla ilmaisella ylityöllä liki 10 000 euroa vuodessa. 5 000 euroa ansaitseva tekee näin palkatta työtä miltei 12 000 euron edestä eli näin laskien hänen palkastaan jää uupumaan 19 prosenttia.

Luvuissa on oletettu, että normaali työaika on 37,5 tuntia viikossa ja vuodessa on 45 työviikkoa. Menetetyissä summissa on laskettu kaksi ensimmäistä ylityötuntia yksinkertaisella palkalla ja seuraavat kaksinkertaisina. Tarkemmat tiedot näkyvät alla olevasta taulukosta.

Teetkö töitä yli
puolentoista palkan verran?


Kokoaikatyössä olevista palkansaajista joka kymmenes työskentelee vähintään 48 tuntia viikossa. Pitkiä viikkoja tekee joka viides johtaja ja ylempi virkamies. Akavalaisista 11 prosenttia työskentelee vähintään näin paljon viikossa.

Harmaat ylityöt kasaantuvat asiantuntijoille ja ylemmille toimihenkilöille riippumatta siitä, työskentelevätkö nämä valtiolla vai yksityisen sektorin palveluksessa.

Vaikka esimerkiksi 5 000 euron palkka kuulostaa monen mielestä mukavalta, ankara vapaa-ajalla uurastaminen näivettää korvauksen.

Jos vuosipalkka lomapalkan korotuksineen on 62 000 euroa, mutta henkilö tekee jokainen työviikko 15 ylimääräistä tuntia, hänen pitäisi korotettuine korvauksineen saada miltei 35 600 euroa enemmän.

15 tunnin ylitöistä kuusi on laskettu yksinkertaisina ja loput kaksinkertaisina.

Paitsi korvauksen vapaa-ajastaan, työntekijä menettää myös eläketuloaan, koska eläke kertyy palkan perusteella.

Ylitöiden määrittelystä
on eri käsityksiä


Harmaata ylityötä ei pystytä tilastoimaan muuten kuin kyselyjen avulla, sillä sitähän ei virallisesti ole olemassa. Asiantuntija Seppo Saukkonen Elinkeinoelämän keskusliitosta ei pidä palkatonta ylityötä yksioikoisena kysymyksenä saati laajaa joukkoa koskevana ongelmana.

Saukkonen sanoo, että kyselyiden tulkinnassa pitää ottaa huomioon, että ihmiset voivat ymmärtää palkattoman ylityön eri tavoin. Hän huomauttaa, että ylemmillä toimihenkilöillä korvaus ylityöistä sisältyy usein kokonaispalkkaan, mutta jotkut näistäkin voivat vastata tekevänsä ylitöitä.

Toimihenkilöillä voi olla eri käsitys kuin työnantajilla siitä, mikä luetaan työaikaan. Esimerkiksi matkustusajoista on erilaisia mielipiteitä.

Tekniikka mahdollistaa asiantuntijatöiden tekemisen missä vain ja jatkuvan tavoitettavuuden. Monet hoitavat vielä iltaisinkin rästiin jääneitä töitään tai vastailevat työsähköposteihin, vaikka työnantaja ei ole pyytänyt sitä. Akavan lakimies Maria Löfgren toteaa, että työn ja vapaa-ajan välinen raja on hämärtynyt.

Moni tekee töitä omalla ajallaan tunnollisuuttaan tai innokkuuttaan. Voi myös olla, että uurastaja pyrkii osoittamaan työnantajalle tehokkuuttaan ja tavoittelee ylennystä. Löfgren huomauttaa, että tilanteessa, jossa yt-neuvottelut kukoistavat, myös työn menettämisen pelko voi olla vahva motiivi.

Ylityö ei ole ylityötä,
jollei siitä ole sovittu


Ylityön määrittelyssä sopiminen on olennaista. Korvattava ylityö edellyttää työnantajan määräystä ja työntekijän suostumusta.

– Jos joku tekee omasta halustaan töitä kotona ilman, että työnantaja on näin määrännyt, kyse ei ole ylityöstä, Saukkonen korostaa.

Löfgrenin mielestä moni voi katsoa peiliin, sillä työntekijät itsekin voivat vaikuttaa ylitöiden määrään.

– Silti on työnantajan asia organisoita tehtävät siten, että työaika riittää, hän sanoo.

Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto kirjoittaa uudessa Tieto & trendit -lehdessä, että palkattomat ylityöt edustavat uudenlaista työnjohtostrategiaa, jossa työntekijät saadaan itse joustamaan työajoissaan työn suuntaan. Tällöin työntekijät asettavat itse tavoitteita ja työskentelevät ikään kuin urakkaluontoisesti.

– Palkattomia ylitöitä on kutsuttu myös vapaaehtoisiksi ylitöiksi. On kyseenalaista, kuinka selkeästä vapaaehtoisuudesta on kyse, Lehto toteaa.

Saukkonen sanoo, että usein asiantuntija itse on työnsä paras tuntija ja esimies ei pärjää hänelle asiantuntijuudessa.

– Luovuuteen ja asiantuntemukseen perustuvissa organisaatioissa töiden suunnittelu ja mitoitus on haastavaa. Lisäksi tekniikan antamat mahdollisuudet voivat johtaa siihen, että henkilö luulee olevansa pakotettu jatkuvaan sidoksissaoloon, Saukkonen sanoo.

Vaikka alaisten työ olisi itsenäistä, esimiehen tehtävä on Saukkosen mukaan valvoa jaksamista ja huolehtia, että tahti on säädyllistä.

Korvauskäytäntö
on aika villi

Työvoimatutkimuksen perusteella akavalaisista viidennes ja kaikista palkansaajista kuudennes tekee ylipäätään ylitöitä. Akavan Maria Löfgren huomauttaa, että korvauskäytäntö on aika villiä.

Vaikka laki määrää maksamaan korotettua ylityökorvausta kahdeksan tunnin vuorokautisen työajan jälkeen, monella työpaikalla korvausten korotukset jätetään maksamatta. Tai menetetty aika korvataan samanpituisena vapaana.

– Valitettavan usein korvaus on vain yksi yhteen, Löfgren sanoo.

Yritykset säästävät Löfgrenin mukaan huimia summia. Helsingin Sanomien mukaan työnantajat säästävät yli 253 miljoonaa euroa vuodessa.

– Tuo on lyhytnäköistä säästöä. Pitkät työpäivät kuormittavat ja jaksamisen rajat tulevat pian vastaan. Loppuun palaneet työntekijät eivät jaksa eläkeikään asti työelämässä, Löfgren sanoo.

Valtio ja kunnat
menettävät verotuloja

Kuten harmaa talous, myös harmaa ylityö on pois jokaisen kansalaisen pussista. Helsingin Sanomissa valtion ja kuntien arvioitiin jäävän ilman 129 miljoonan euron verotuloja.

– Veropotti olisi olennainen lisä valtion kassassa, Löfgren sanoo.
Hänen mukaansa hyöty jää nyt työnantajien käyttöön, mutta sen pitkäkestoiset seuraukset eivät välttämättä ole hyödylliset kansantalouden kannalta.

Näin paljon voit menettää, jos et laskuta ylitöitäsi
Ylityön hinta eri kuukausiansioilla, kun normaali työviikko on 37,5 tuntia ja vuodessa on 45 työviikkoa

Ilmaisen ylityön määrä, tuntia viikossamenetys viikossa, euroamenetys vuodessa, euroa**
Ansiot 3 000 euroa  
580*3 600
10160**7 200
15240***10 800
Ansiot 4 000 euroa  
5217*9 765
10434**19 530
15651***29 295
Ansiot 5 000 euroa  
5264*11 880
10528**23 760
15792***35 640
*Laskettu kaksi ensimmäistä tuntia yksinkertaisella palkalla ja seuraavat 100 prosentilla korotettuina.  
**Laskettu neljä ensimmäistä tuntia yksinkertaisella palkalla ja seuraavat 100 prosentilla korotettuina.  
***Laskettu kuusi ensimmäistä tuntia yksinkertaisella palkalla ja seuraavat 100 prosentilla korotettuina.  
Lähde: Taloussanomat


Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  4. 4

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  5. 5

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  6. 6

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  7. 7

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  8. 8

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  9. 9

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  10. 10

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  6. 6

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  7. 7

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  8. 8

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  9. 9

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  10. 10

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  4. 4

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  5. 5

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  6. 6

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  7. 7

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  8. 8

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  9. 9

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  10. 10

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  11. Näytä lisää