Yhä harvempi aikoo lisätä säästämistä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suomalaiset: Jo riittää säästäminen

Epävarmat talousnäkymät ja synkät talousuutiset ovat vaikuttaneet kuluttajiin. Yhä harvempi suomalainen aikoo aloittaa säästämisen tai sijoittamisen tai lisätä niitä seuraavan kahdentoista kuukauden aikana, kertoo Säästöpankin säästämisbarometri.

31.10.2011 15:57 | Päivitetty 31.10.2011 20:51

Syys-lokakuussa toteutetun säästämisbarometrin mukaan 36 prosenttia suomalaisista ei aio aloittaa tai lisätä säästämistä ja sijoittamista. Vuotta aiemmin luku oli 30 prosenttia. Maailmantalouden epävarmuus on vaikuttanut säästöhaluihin.

– Usko omaan talouteen on heikentynyt. Tunne siitä, että talous on hallinnassa, on laskenut, kertoo Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri barometrin julkistamistilaisuudessa.

Liki neljännes eli 23 prosenttia suomalaisista uskoo oman talouden heikkenevän seuraavan kahdentoista kuukauden aikana. Vuosi sitten luku oli vain 16 prosenttia. Varsinkin yli 50-vuotiaat naiset uskovat taloutensa heikkenevän. Miehillä usko on parempi, vaikkakin heikentynyt viime vuodesta.

Kämärin mukaan mitä epävarmemmaksi taloustilanne muodostuu, sen varovaisempia ovat kuluttajat. Suomalaisista 23 prosenttia aikoo muuttaa tai on muuttanut säästämis- ja sijoittamiskäyttäytymistään maailmantalouden epävarman tilanteen takia.

Taloutta suunnitellaan vain kolme kuukautta eteenpäin 

Kämäri kertoo olevansa huolestunut varsinkin siitä, kuinka lyhytjänteisiä suomalaiset ovat oman taloutensa suunnittelun kanssa. Lyhytjänteisyys on myös lisääntynyt viime vuodesta.

– Olemme aika lyhyellä aikajanalla. Noin kolme kuukautta on monen horisontti. Lisäksi pidemmälle suunnittelevien määrä on vähentynyt, Kämäri sanoo.

Alle kolmen kuukauden tähtäimellä talouttaan suunnittelevia oli 37 prosenttia vastanneista, kun niitä vuotta aiemmin oli 30 prosenttia.

Yli kolmannes elää kädestä suuhun 

Kämärin saa mietteliääksi myös se, että tutkimuksen mukaan vastaajista 38 prosenttia ilmoitti kuluttavansa kaiken saamansa rahan. Kaikki rahat kuluttavissa oli enemmän naisia kuin miehiä ja ryhmässä korostuivat etenkin alle 35-vuotiaat.

– Heidänkin osalta olen aivan varma, että  paremmalla asioiden miettimisellä ja paneutumisella tämäkin 38 prosenttia pystyisi säästämään, Kämäri sanoo.

Kämärin mukaan hyvä säästämissumma olisi vähintään kymmenen prosenttia nettotuloista. Moni ei tähän kuitenkaan pysty. Neljätoista prosenttia suomalaisista sanoo, ettei pysty säästämään, vaikka haluaisikin. Toisaalta kuusi prosenttia ei edes halua säästää.

– Vastaajista hahmottuu selvästi kaksi ääripäätä. Toisaalta ovat varakkuutta jo keränneet, yleensä yli 50-vuotiaat suomalaiset, jotka sijoittavat säännöllisesti ja joiden säästösummat ovat muita suurempia. Toisaalta ovat nuoret ja pienituloiset, jotka elävät kädestä suuhun, eivät suunnittele talouttaan eivätkä usko voivansa säästää. Jos he säästävät, summat ovat yleensä alle 50 euroa kuussa, Kämäri analysoi.

Pelkkään käyttötiliin luottaa 29 prosenttia 

Peräti 29 prosentilla kyselyyn vastaajista ei ollut käyttötiliä lukuunottamatta muita säästämis- tai sijoittamismuotoja käytössä. Vastaajista 58 prosenttia kertoi omistavansa säästötilin, rahastosijoituksia oli 29 prosentilla, vapaaehtoinen eläkevakuutus 21 prosentilla.

Pörssiosakkeita omisti 19 prosenttia ja määräaikaistalletus 16 prosentilla. Säästö- tai sijoitusvakuutus oli kuudella prosentilla, joukkolainoja kolmella prosentilla ja ps-tili vain yhdellä prosentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?