Katso kuntien palkkakuninkaat

Kunta-alalla paiskii Suomessa töitä yli 400 000 ihmistä apumiehistä lääkäreihin. Heille maksetaan palkkaa miljardimäärin joka vuosi. Raha ei jakaudu tasan, vaan palkkaerot tehtävien kesken kasvavat tuhansiin euroihin. Katso kunta-alan palkkakuninkaat ja heikoimmin ansaitsevat.

| Päivitetty

Kunta-alalla työskentelee Suomessa noin 434 000 henkilöä, joka on noin viidennes työvoimasta. Liki 40 prosentilla työntekijöistä on terveys- ja sosiaalialan koulutus, ja alalta löytyvät myös kunta-alan suurimmat palkkaerot.

Lähihoitajien kokonaisansiot olivat lokakuussa 2010 keskimäärin 2 459 euroa kuussa. Sairaanhoitajat tienasivat noin 500 euroa enemmän, kun taas terveyskeskuslääkärin kokonaisansiot nousivat yli 6 000 euroon. Tiedot käyvät ilmi Kuntatyönantajien koostamista palkkatiedoista, jotka ovat lokakuulta 2010. 

Kunta-alan palkkakuninkaiden suurin ryhmä on odotetusti lääkärit. Heitä on 15 000 ja kokonaisansiot ovat keskimäärin 6 743 euroa kuussa. Lääkäreillä on oma työehtosopimuksensa, kun suurin osa kunta-alalla tekee töitä kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen puitteissa. Heidän keskipalkkansa on 2 529 euroa.

Kokonaisansioiden yläpäässä ovat myös kunnanjohtajat (6 031 euroa), kaupunginjohtajat (8 630 euroa) ja lukion rehtorit (5 485 euroa). Myös monet johtajat yltävät kunnissa yli 5 000 euron kuukausipalkoille.

Heikoimmat palkat eivät löydy terveydenhuoltoalalta. Työpajojen työntekijät ja ympäristötyöntekijät ovat palkkavertailun perusteella kunta-alan palkkaportaikon pohjalla. Heidän kokonaisansionsa ylsivät vain 1 594 euroon. Vain muutaman kympin enemmän tienaavat lähetit, aputyöntekijät ja muutamat kiinteistö- ja ulkoaluetyön tekijät. 

Naisia kunta-alan henkilöstöstä on 79 prosenttia. Naiset sijoittuvat keskimäärin enemmän pienempipalkkaisille aloille. Tuntipalkalla työskentelevät naiset tienaavat keskimäärin 11,99 euroa ja miehet 13,71 euroa.

Lokakuun 2010 palkkatietoja voi katsoa täältä. Sen jälkeen palkkoja on korotettu keskimäärin kaksi prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?