Matkapuhelinsäteilyn raja-arvoja ei ole laskettu lapsia varten - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Matkapuhelinsäteilyn rajat suojaavat vain isoa miestä"

Nyt käytössä olevat matkapuhelinsäteilyn altistusrajat eivät ota huomioon esimerkiksi lapsia tai sitä, että puhelimia pidetään taskuissa. Ne suojaavat vain suurikokoisia miehiä, tuoreessa tutkimuksessa sanotaan.

18.10.2011 20:31 | Päivitetty 18.10.2011 20:33

Nykyisin käytössä olevat matkapuhelinsäteilyn altistusrajat suojaavat vain suurikokoisia aikuisia miehiä, Environmental Health Trustin tuore tutkimuspaperi huomauttaa. 

Tutkijoiden mielestä on ongelmallista, että nykyisen matkapuhelinten sertifioinnin on suunnitellut alan teollisuus. Siinä käytetään mallipäätä, jonka mallina on suuri mies ja oletetaan kaikkien kudosten olevan samanlaisia.

Sertifiointi on suunniteltu vastaamaan vain yhdysvaltalaisen FCC:n ja saksalaisen ICNIRPin altistusrajoja, jotka kohdistuvat päähän ja kehoon. Suomessa säteilytasoja säätelevä asetus perustuu ICNIRPin raja-arvoihin.

Rajoissa ei oteta tutkijoiden mukaan huomioon esimerkiksi sitä, jos puhelinta pitää taskussa tai jos sille altistuu lapsi. Herkkiä kudoksia on esimerkiksi kiveksissä tai silmissä, ja on vahvaa näyttöä siitä, että kännykkäsäteily vaurioittaa spermaa. Lapsen pää imee yli kaksinkertaisesti sallitun määrän säteilyä.

Alun perin sertifioinnin tarkoituksena oli suojella kaikkia pienestä vauvasta suurikokoiseen aikuiseen, mutta nykyinen testausmenetelmä on tutkimuksen tekijöiden mukaan kaukana tästä.

Tutkimuspaperissa kuvataan vaihtoehtoinen tapa, joka hyödyntää magneettikuvauksia aidoista ihmisistä määrittelemään eri kudoksiin imeytyvän säteilyn määrän. 

Environmental Health Trust on voittoa tavoittelematon järjestö, joka kouluttaa ympäristöön liittyvistä terveysriskeistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?