Raha ei tuo onnea – tutkimus todistaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tutkimus todistaa – raha ei tuo onnea

Amerikkalaisyliopiston tutkimuksen mukaan rahanhimoisten pariskuntien parisuhteet ovat muita huonommalla tolalla. Vaikka materialismi yhdistää, on se useammin ongelmien kuin onnen lähde.

14.10.2011 14:20 | Päivitetty 14.10.2011 14:22

Yhdysvaltalaisen Brigham Young Universityn tutkijat tekivät kyselytutkimuksen 1 734 pariskunnalle Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa tutkittiin heidän tyytyväisyyttä parisuhteeseensa ja kysyttiin myös, kuinka paljon he arvostavat rahaa ja materialistisia arvoja.

Tutkijoiden tilastollinen analyysi osoittaa, että pariskunnat, joiden mukaan raha ei ole heille tärkeää saavat noin 10–15 prosenttia paremmat pisteet avioliiton tasapainon ja muiden parisuhteen laatua mittaavien kysymysten kohdalla verrattuna pareihin, joista toinen tai molemmat ovat materialisteja.

– Pariskunnat, joissa kumpikin osapuoli on materialistinen, menestyivät huonommin melkein kaikissa tutkimissamme kysymyksissä, perhe-elämän professori ja tutkimuksen johtaja Jason Carroll Brigham Young Universitystä sanoi Science Dailyn mukaan.

Tutkimus julkaistiin torstaina Journal of Couple & Relationship Therapy -julkaisussa ja sen mukaan joka viidennen pariskunnan kumpikin osapuoli tunnustivat rakastavansa rahaa voimakkaasti. Vaikka nämä pariskunnat olivat taloudellisesti muita paremmassa asemassa, oli raha heille samalla useammin riidanlähde.

– Se, miten nämä pariskunnat näkevät itse oman rahatilanteensa tuntuu olevan heidän parisuhteelleen merkityksellisempää kuin se, millainen rahatilanne oikeasti on, Carroll sanoi.

Tutkimuksen mukaan kahden materialistisen ihmisen suhdetta yhdistää heidän rahanhimonsa, mutta heidän suhteensa ovat silti huonommassa kunnossa kuin sellaisten parien suhteet, joissa vain toinen osapuoli on materialistinen.

Carroll sanoi yllättyneensä tutkimuksen tuloksista, sillä ihmisten materialismia mitattiin vain itsearvioinnin kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?