Selvitys: Viikon stressaavin päivä onkin lauantai - Oma raha - Ilta-Sanomat

Selvitys: Viikon stressaavin päivä onkin lauantai

Suomalaisten työntekijöiden stressi lisääntyy erityisesti torstaina ja perjantaina, ja uni viikonlopun vastaisena yönä ei rentouta likimainkaan niin hyvin kuin alkuviikosta. Moni suomalainen ei tunnista vapaa-ajan aiheuttamaa stressiä, hyvinvointikartoituksia tekevä yritys väittää.

23.9.2011 11:16 | Päivitetty 23.9.2011 11:18

Lauantai on viikon stressaavin päivä, ja silloin myös palaudutaan stressistä kaikkein heikoiten, väittää hyvinvointikartoituksia tekevä Firstbeat Techonologies. Tulokset perustuvat lähes 10 000 työntekijälle tehtyihin sykevälimittauksiin.

Yritys on mitannut selvityksessään stressin ja palautumisen suhdetta. Se on parhaimmillaan maanantain ja tiistain välisenä yönä ja säilyy vielä seuraavina kolmena yönä kelpo tasolla. 

Perjantaina viikon mittaan kasaantunut stressi iskee. Perjantain ja lauantain välisenä yönä stressin ja palautumisen suhde romahtaa. Lauantaina moni harrastaa –ikävä kyllä kiireessä– tai nauttii alkoholia. Nämä voivat olla syitä siihen, että lauantain ja sunnuntain välinen yö palauttaa kaikkein heikoimmin.

– Viikonloppuna tapahtuu paljon hyvinvointia edistäviä asioita. Vapaapäivät on usein myös ohjelmoitu täyteen aktiivista tekemistä, eikä levolle jää aikaa. Ihmiset eivät aina tunnista stressiä, joka syntyy vapaa-ajalla, sanoo hyvinvointiasiantuntija Satu Tuominen tiedotteessa.

Sunnuntaina stressi jo helpottaa ja seuraavana yönä palautuminen stressistä on taas hyvällä tasolla.

Yritys muistuttaa, että kaikki stressi ei ole pahasta. Positiivinen stressi virittää haasteisiin ja pitää yllä aktiviteettia, joka on tärkeää mielenkiinnon ja kehittymisen kannalta. Silti myös positiivinen stressi tulisi aika ajoin laukaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?